10e editie Nightwatch in FOMU

Museum take over door jong talent op vrijdag 17 mei

FOMU kondigt met veel plezier de tiende editie van Nightwatch museum take over aan. Kom op 17 mei naar FOMU en ontdek het werk van 11 jonge kunstenaars die het museum overnemen met hun artistieke creaties.

Nightwatch is een coaching traject, talent showcase en interdisciplinaire museum take over van, voor en door jong talent. Een organisatieteam van jonge professionals (Young Entrepreneurs) coördineert het volledige traject voor jonge kunstenaars (Young Artists). De Young Artists worden intensief gecoacht en tonen hun werk tijdens de Nightwatch nocturne en tentoonstelling.

Nightwatch bestaat in 2024 tien jaar. In de afgelopen tien jaar heeft Nightwatch veel verschillende vormen aangenomen, maar altijd met hetzelfde hoofddoel: jonge kunstenaars ondersteunen, in de spotlights zetten en empoweren. Het project is geëvolueerd van een korte artistieke interventie tot een negen maanden durende traject voor jonge professionals en jonge kunstenaars. Het is uitgegroeid tot een community gebouwd op gedeelde waarden en ambities.

THEMA: REPOTTING ROOTS

De kunstenaars presenteren werk dat aansluit bij het thema 'Repotting Roots':

Binnen het thema Repotting Roots vinden de geselecteerde jonge kunstenaars troost en graven ze naar zichzelf. Ze vertellen uiteenlopende verhalen: ze herontdekken hun erfgoed, trekken sociale normen in twijfel en zoeken naar verbinding met hun familie. Deze groepsexpo is een gelegenheid voor introspectie. 

 

11 YOUNG ARTISTS 2024

Emely Ekmaliyan – Nergiz Arsu – William Finken – Aleksandra Czupryna – Catherine Dewart – Georgia Kleber – Joost Ruardy – Sara Boumkwo – Veronica Juliana Schmalz – Laura Letroye – Ploy Thongchamnan

Young Artists Nightwatch 2024 © Tatjana Huong Henderieckx
Young Artists Nightwatch 2024 © Tatjana Huong Henderieckx

6 YOUNG ENTREPRENEURS

De organisatie van Nightwatch is in handen van een ploeg Young Entrepreneurs. Het project wordt van A tot Z uitgewerkt door een zeskoppig team: Brecht, Farida, Fouzia, Iman, Siham en Tévin.

Nightwatch 2024 Entrepreneurs: Iman, Brecht, Fouzia, Tévin & Farida ©️ ULANA
Nightwatch 2024 Entrepreneurs: Iman, Brecht, Fouzia, Tévin & Farida ©️ ULANA

Dit team definieert het thema en de visuele identiteit van Nightwatch. Ze bepalen de deelnemende disciplines, lanceren de open call, selecteren artiesten en partners om mee samen te werken. Ze cureren de tentoonstelling en coördineren de productie van het evenement.

Tegelijkertijd is Nightwatch ook een leertraject. Omdat het de eerste keer is dat de Young Entrepreneurs in een museum werken in deze functie krijgt elk van hen binnen het museum een buddy waar ze bij terecht kunnen met wilde ideeën of voor professioneel advies. Deze FOMU buddies werken vanuit hun eigen expertise mee aan het Nightwatch traject. Hierbij geven we de Young Entrepreneurs en het FOMU team de ruimte om te experimenteren en de co-creatieve aanpak voortdurend bij te sturen volgens de noden van de volledige ploeg.

PRAKTISCHE INFO

Je bent welkom om Nightwatch te bezoeken. De artiesten en Young Entrepreneurs zijn beschikbaar voor interviews. Voor een gratis ticket en interview aanvragen kun je terecht bij Isabelle Willems en Sarah Skoric.

Programma:

Nightwatch museum take over bestaat uit een tentoonstelling en programma met special guest performances rond het thema Repotting Roots.

20u: Deuren + Opening Speech
20u - 00u: Expo NIGHTWATCH is open + live performances
23u - 03u: Afterparty in het FOMU café

Ontdek hier het volledige programma

Tijdens het weekend van 18 tem 20 mei kun je de Nightwatch expo gratis bezoeken tijdens de openingsuren van FOMU.

https://www.instagram.com/nightwatch_fomu/ 
https://www.facebook.com/nigthwatchfomu
Tags: @nightwatch_fomu @fomuantwerp 

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

MISSIE 

FOMU wil de kracht, kwetsbaarheid en magie van fotografie koesteren en delen.

Het fotografisch beeld heeft een bijzondere relatie tot de werkelijkheid. In de hedendaagse maatschappij is een goed begrip van visuele beeldvorming onmisbaar om de wereld te begrijpen.

Daarom wil FOMU het beeldbewustzijn aanscherpen. Dat doen we door fotografie toegankelijk te maken vanuit historische perspectief en binnen een actuele context. Omdat het experiment van vandaag het erfgoed van morgen is, stimuleren we creatie, dynamiek en vernieuwing. FOMU is een plaats waar mensen zich welkom en empowered voelen om via fotografie hun blik te verruimen.

WAARDEN

FOMU is nieuwsgierigintegergedreven & intuïtief.
FOMU is een open en bruisende plek van en voor mensen. Inclusiviteit en meerstemmigheid zit verankerd in ons DNA. We dragen 4 kernwaarden uit die een kompas vormen voor verbinding en samenwerking met iedereen die met ons in contact komt.

Nieuwsgierig - we gaan actief op zoek naar blinde vlekken, vellen geen oordeel en staan open voor experiment.

Integer - in onze interacties zijn we eerlijk en betrouwbaar en nemen we onze verantwoordelijkheid.

Gedreven - we bouwen met goesting en ambitie aan een bruisende ontmoetingsplaats voor mensen en ideeën.

Intuïtief - we luisteren naar het buikgevoel, maken ruimte voor twijfel en kwetsbaarheid en creëren zo een safe space waar plaats is om te leren en te creëren.

Contact

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

info@fomu.be

www.fomu.be