7 bekende Vlamingen kiezen favoriet werk uit collectie FOMU

Nieuwe videoreeks

Wat is jouw favoriete beeld uit de collectie van het FOMU en waarom? We stelden de vraag aan Dirk De Wachter, Samira Saleh, Dalilla Hermans, Bent Van Looy, Jaouad Alloul, Frank Raes en Saskia De Coster. Ze duiken in de archieven van het Fotomuseum en kiezen de foto’s die hen het meeste inspireren.

In de eerste aflevering kiest psychiater en hoogleraar Dirk De Wachter zijn favoriet werk: een foto van Julien Schoenaerts.

Een beeld van een groot acteur, die zelfs op straat nog acteerde. De foto spreekt mij aan omdat er getoond wordt hoe normaliteit en afwijking, hoe psychische kwetsbaarheid en artistiek talent met mekaar verweven zijn. Hoe er geen verschil is tussen normaal en niet normaal.

Dirk De Wachter

De volgende 3 weken lanceren we de overige 6 video's. Je kunt de volledige reeks ook bekijken op ons vimeo kanaal.

De FOMU COLLECTIE

Het FOMU – Fotomuseum Antwerpen beheert een collectie van ruim drie miljoen fotografische objecten. Deze collectie is tegelijkertijd historisch en actueel en is representatief voor de ontwikkeling(en) van de fotografie. Ze vertelt voornamelijk het verhaal van de Belgische fotografie maar bevat ook een mooie selectie internationaal werk. In de collectie vind je oa. daguerreotypieën, glasplaten, negatieven, analoge prints, digitale foto’s, apparatuur, archieven van fotografen en zeldzame fotografieobjecten zoals bijvoorbeeld een wandelstok met ingebouwde camera. ​

De collectie groeit steeds aan doordat het FOMU consequent werk van Belgisch talent aankoopt en beelden verwerft die mee de geschiedenis van de (Belgische) fotografie vertellen . Daarnaast kopen we ook internationale maatschappelijk relevante fotografie aan.

Een groot deel van de collectie wordt bewaard in een lage-energiedepot. Het FOMU heeft met de bouw van deze klimaatvriendelijke collectietoren een pioniersrol op zich genomen: het is het eerste lage-energiedepot voor fotografie in Europa dat zorgt voor een duurzame conservering van een breed spectrum aan fotografische objecten.

 

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Het FOMU - Fotomuseum Antwerpen is een landelijk erkend museum dat deel uitmaakt van de Stad Antwerpen. Het is een van de meest prestigieuze en toonaangevende musea voor fotografie in Europa.

Het FOMU wordt in binnen- en buitenland erkend als een expert in het behoud en beheer van fotografisch erfgoed. Het museum geniet wereldfaam om zijn unieke historische en hedendaagse collecties. Deze omvatten fotobeelden, apparatuur en boeken uit de Belgische en internationale fotogeschiedenis, met een totaal van 3 miljoen objecten. Ook de groeiende digitale collectie wordt steeds meer ontsloten.

In een open huis treedt het FOMU in interactie met het publiek. Geëngageerd en extravert, maatschappelijk relevant, met zin voor vernieuwing. Jaarlijks organiseert het museum een tiental tentoonstellingen van Belgische en internationale fotografen, waarin fotografie, film en nieuwe media met elkaar in contact komen. Het ondersteunt ook (jong) fotografisch talent in diverse projecten, exposities en evenementen en een magazine. Lezingen, workshops en filmvoorstellingen staan regelmatig op het programma. Zo verspreidt het FOMU op een dynamische manier de passie voor en kennis over de fotografie.

Contact

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

[email protected]

www.fomu.be