7 bekende Vlamingen kiezen favoriet werk uit collectie FOMU

Nieuwe videoreeks

Wat is jouw favoriete beeld uit de collectie van het FOMU en waarom? We stelden de vraag aan Dirk De Wachter, Samira Saleh, Dalilla Hermans, Bent Van Looy, Jaouad Alloul, Frank Raes en Saskia De Coster. Ze duiken in de archieven van het Fotomuseum en kiezen de foto’s die hen het meeste inspireren.

In de eerste aflevering kiest psychiater en hoogleraar Dirk De Wachter zijn favoriet werk: een foto van Julien Schoenaerts.

Een beeld van een groot acteur, die zelfs op straat nog acteerde. De foto spreekt mij aan omdat er getoond wordt hoe normaliteit en afwijking, hoe psychische kwetsbaarheid en artistiek talent met mekaar verweven zijn. Hoe er geen verschil is tussen normaal en niet normaal.

Dirk De Wachter

De volgende 3 weken lanceren we de overige 6 video's. Je kunt de volledige reeks ook bekijken op ons vimeo kanaal.

De FOMU COLLECTIE

Het FOMU – Fotomuseum Antwerpen beheert een collectie van ruim drie miljoen fotografische objecten. Deze collectie is tegelijkertijd historisch en actueel en is representatief voor de ontwikkeling(en) van de fotografie. Ze vertelt voornamelijk het verhaal van de Belgische fotografie maar bevat ook een mooie selectie internationaal werk. In de collectie vind je oa. daguerreotypieën, glasplaten, negatieven, analoge prints, digitale foto’s, apparatuur, archieven van fotografen en zeldzame fotografieobjecten zoals bijvoorbeeld een wandelstok met ingebouwde camera. ​

De collectie groeit steeds aan doordat het FOMU consequent werk van Belgisch talent aankoopt en beelden verwerft die mee de geschiedenis van de (Belgische) fotografie vertellen . Daarnaast kopen we ook internationale maatschappelijk relevante fotografie aan.

Een groot deel van de collectie wordt bewaard in een lage-energiedepot. Het FOMU heeft met de bouw van deze klimaatvriendelijke collectietoren een pioniersrol op zich genomen: het is het eerste lage-energiedepot voor fotografie in Europa dat zorgt voor een duurzame conservering van een breed spectrum aan fotografische objecten.

 

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

MISSIE 

FOMU wil de kracht, kwetsbaarheid en magie van fotografie koesteren en delen.

Het fotografisch beeld heeft een bijzondere relatie tot de werkelijkheid. In de hedendaagse maatschappij is een goed begrip van visuele beeldvorming onmisbaar om de wereld te begrijpen.

Daarom wil FOMU het beeldbewustzijn aanscherpen. Dat doen we door fotografie toegankelijk te maken vanuit historische perspectief en binnen een actuele context. Omdat het experiment van vandaag het erfgoed van morgen is, stimuleren we creatie, dynamiek en vernieuwing. FOMU is een plaats waar mensen zich welkom en empowered voelen om via fotografie hun blik te verruimen.

WAARDEN

FOMU is nieuwsgierigintegergedreven & intuïtief.
FOMU is een open en bruisende plek van en voor mensen. Inclusiviteit en meerstemmigheid zit verankerd in ons DNA. We dragen 4 kernwaarden uit die een kompas vormen voor verbinding en samenwerking met iedereen die met ons in contact komt.

Nieuwsgierig - we gaan actief op zoek naar blinde vlekken, vellen geen oordeel en staan open voor experiment.

Integer - in onze interacties zijn we eerlijk en betrouwbaar en nemen we onze verantwoordelijkheid.

Gedreven - we bouwen met goesting en ambitie aan een bruisende ontmoetingsplaats voor mensen en ideeën.

Intuïtief - we luisteren naar het buikgevoel, maken ruimte voor twijfel en kwetsbaarheid en creëren zo een safe space waar plaats is om te leren en te creëren.

Neem contact op met

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

info@fomu.be

www.fomu.be