Skip to Content
Bezoek de boeiende wereld van fotografie in het FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Bezoek de boeiende wereld van fotografie in het FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Het FOMU - Fotomuseum Antwerpen is een van de meest toonaangevende fotografiemusea in Europa

In het FOMU - Fotomuseum Antwerpen ontdek je zowel werk van Belgische en internationaal bekende fotografen, als van jong aanstormend talent. Als een van de meest toonaangevende fotografiemusea in Europa verbindt het FOMU heden en verleden, analoog en digitaal en wordt fotografie in al zijn facetten ontsloten en bewaard.

Met een collectie van ruim 31 miljoen objecten behoort het FOMU Antwerpen tot de top van de Europese fotografiemusea. Deze omvangrijke collectie wordt in thematische tentoonstellingen aan het publiek getoond. Daarnaast kun je er jaar na jaar werk bewonderen van Belgische- en internationaal vermaarde fotografen. Om jong talent te steunen presenteert het FOMU ook werk van aanstormend talent.

Collectie

Het FOMU maakt zich momenteel op voor een grootschalige verhuis van de collectie naar een gloednieuwe collectietoren, het eerste lage energiedepot voor fotografie in Europa. We grijpen deze verhuis aan om een blik achter de schermen van onze collectiewerking te tonen met de expo Collectie In Transit. In de tijdelijke transitzone kun je kennismaken met de grote en kleine verhalen van de FOMU-collectie. We tonen je ook de reis die collectiestukken maken als ze bij ons binnenkomen: van registratie, via beschrijving, tot restauratie en de weg naar een nieuwe bestemming.

Slow Focus

In het FOMU kun je ook terecht voor tal van andere activiteiten. Wat dacht je van de wekelijkse workshop Slow Focus, waarbij kijken naar foto’s wordt gecombineerd met mindfullness oefeningen? Door te focussen op je lichaam en geest ga je bewuster naar foto’s kijken en kom je even helemaal tot rust. Je kunt achteraf in ons museumcafé Pixel nagenieten met een lekkere lunch. De Slow Focus vindt elke dinsdag van 12.30 tot 13 uur plaats.

Pictures & Coffee

Bezoek je het museum op woensdag, dan kun je na afloop genieten van een gratis koffie of thee aangeboden in museumcafé Pixel.

Zomerse Zondagen

Groot of klein, alle kinderen zijn welkom om het museum op hun eigen vrolijke manier te ontdekken tijdens de Zomerse Zondagen. De workshops flipboekjes en maskers maken zijn gratis en zonder reservatie. Alleen voor de kinderyoga moet je een plekje reserveren. De Zomerse Zondagen vinden plaats elke zondag in juli en augustus.

Nightwatch

Ook jongere kunstenaars tussen 16 en 26 jaar krijgen bij het Fotomuseum de kans om hun creaties te tonen aan het grote publiek tijdens Nightwatch. Iedere kunstvorm, elk genre en alle thema’s zijn welkom. 

Cursussen voor volwassenen

Wie zijn kennis van fotografie wil bijspijkeren, kan ook terecht in het FOMU. Wij organiseren diverse cursussen voor volwassenen. Zoals de cursus Back to Basics: Analoge fotografie. Deze is bedoeld om je de basisprincipes van de analoge fotografie te leren. Hoe werkt een analoge camera en wat zijn de basistechnieken? Wie een digitale camera bezit, maar geen idee heeft van wat je er allemaal mee kunt doen, kan terecht bij de cursus Back to Basics: Digitale fotografie. Hier leer je alles over diafragma, scherptediepte, sluitertijd en belichting.

Wie meer geïnteresseerd is in oudere technieken kan de cursus Natte Plaat Collodium Proces volgen. Je gaat ook aan de slag met camera en chemicaliën om zelf platen te maken en ontdekt zo alles van het collodiumproces.

Alle informatie over de cursussen voor volwassenen zijn te vinden op onze website.  

Magazines

.tiff.
België barst van fotografisch talent. Dagelijks wordt het FOMU overstelpt met portfolio’s, websites, blogs en fotoboeken die schreeuwen om een podium. Daarom geven wij het magazine .tiff uit voor inspirerende jonge Belgische fotografie. Elk jaar selecteren we 10 Belgische jonge fotografen en presenteren hun portfolio in .tiff.

EXTRA
Voor verdieping in de fotografie is er het tijdschrift EXTRA - Fotografie in context, een halfjaarlijks, thematisch en Nederlandstalig tijdschrift over fotografie. Stuk voor stuk sterke, thematische bijdragen van internationale experts.

Bibliotheek

Verder kun je in onze bibliotheek en leeszaal terecht voor alle informatie die je zoekt op vlak van fotografie. De collectie bestaat uit meer dan 30.000 titels en bevat boeken, tijdschriften, merken- en fotografendocumentatie, veilingcatalogi en archieven. Onze collectie is onderverdeeld in een studiecollectie, museumcollectie en kostbare werken.

Zoek je nog meer informatie? Zoals het plannen van een bezoek met een groep? Of al onze events en workshops voor groot en klein? Bezoek dan zeker ook eens onze website: www.fomu.be

Contacteer ons
Isabelle Willems Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen
Soetkin Bruneel Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen
Isabelle Willems Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen
Soetkin Bruneel Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen
Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Het FOMU - Fotomuseum Antwerpen is een landelijk erkend museum dat deel uitmaakt van de Stad Antwerpen. Het is een van de meest prestigieuze en toonaangevende musea voor fotografie in Europa.

Het FOMU wordt in binnen- en buitenland erkend als een expert in het behoud en beheer van fotografisch erfgoed. Het museum geniet wereldfaam om zijn unieke historische en hedendaagse collecties. Deze omvatten fotobeelden, apparatuur en boeken uit de Belgische en internationale fotogeschiedenis, met een totaal van 3 miljoen objecten. Ook de groeiende digitale collectie wordt steeds meer ontsloten.

In een open huis treedt het FOMU in interactie met het publiek. Geƫngageerd en extravert, maatschappelijk relevant, met zin voor vernieuwing. Jaarlijks organiseert het museum een tiental tentoonstellingen van Belgische en internationale fotografen, waarin fotografie, film en nieuwe media met elkaar in contact komen. Het ondersteunt ook (jong) fotografisch talent in diverse projecten, exposities en evenementen en een magazine. Lezingen, workshops en filmvoorstellingen staan regelmatig op het programma. Zo verspreidt het FOMU op een dynamische manier de passie voor en kennis over de fotografie.

FOMU - Fotomuseum Antwerpen
Waalsekaai 47
2000 Antwerpen
Belgiƫ