Cindy Sherman

28.09.24 - 02.02.25

FOMU presenteert de eerste grote solotentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Cindy Sherman in België. Met meer dan 100 werken van de jaren 1970 tot nu geeft de tentoonstelling een uitgebreid overzicht van haar werk als toonaangevende hedendaagse kunstenaar.

Untitled #414, 2003, Chromogenic color print © Cindy Sherman, Courtesy the artist and Hauser & Wirth
Untitled #414, 2003, Chromogenic color print © Cindy Sherman, Courtesy the artist and Hauser & Wirth

Anti-Fashion

Met werk uit ruim vijf decennia, verdeeld over meerdere verdiepingen, gaat de tentoonstelling Anti-Fashion dieper in op Shermans fascinatie voor mode en de wisselwerking tussen haar vrije werk en opdrachten uit de modesector. Sinds de jaren tachtig werkt ze regelmatig samen met beroemde modehuizen als Comme des Garçons, John Galliano en Balenciaga en tijdschriften als Vogue, Interview en Harper’s Bazaar. Zonder belangstelling voor glamoureuze modefotografie, maakt ze provocerende foto’s van personages die nauwelijks mooi te noemen zijn. Zo stelt ze gevestigde schoonheidsidealen ter discussie.

Anti-Fashion is gerealiseerd door de Staatsgalerie Stuttgart in samenwerking met Cindy Shermans studio in New York en haar galerij Hauser & Wirth.

Untitled #462, 2007/2008, Chromogenic color print © Cindy Sherman, Courtesy the artist and Hauser & Wirth
Untitled #462, 2007/2008, Chromogenic color print © Cindy Sherman, Courtesy the artist and Hauser & Wirth

Meer over Cindy Sherman

In haar foto's bekijkt Cindy Sherman (geb. 1954) identiteit als een concept en onderzoekt ze manieren waarop vrouwen in de massamedia worden afgebeeld. Sinds de jaren zeventig staat ze model in haar eigen werk. Geschminkt, verkleed en vermomd neemt ze steeds andere gedaantes aan. Geïnspireerd door het eindeloze aanbod van visuele clichés in films, mode, kunstgeschiedenis, tijdschriften, op televisie en het internet. Ze vergroot stereotypes uit tot het absurde en groteske om vastgeroeste ideeën over gender, schoonheid en veroudering bloot te leggen. Steeds opnieuw onderzoekt Sherman de dominante beeldcultuur met een kritische blik. Altijd in lijn met de tijdgeest blijft ze de kijker verrassen met haar personages en onderwerpen. Met humor en intelligentie houdt ze ons een spiegel voor

Early Works

Verder werpt de tentoonstelling Early Works 1975 – 1980 haar licht op enkele van Shermans belangrijkste drijfveren en ideeën. Het omvat experimentele werken uit haar studententijd en haar iconische reeks Untitled Film Stills, waarmee ze eind jaren zeventig internationaal doorbrak.

Cindy Sherman - Early Works 1975 – 1980 is gerealiseerd in samenwerking met de VERBUND COLLECTION, Wenen.

Untitled Film Still #17, 1978, Gelatin silver print © Cindy Sherman, Courtesy the artist and Hauser & Wirth
Untitled Film Still #17, 1978, Gelatin silver print © Cindy Sherman, Courtesy the artist and Hauser & Wirth

ENSOR 2024

FOMU sluit aan bij ENSOR 2024 door de vraagstukken uit Ensors oeuvre te vertalen naar een hedendaagse artistieke context. Sherman staat net als Ensor bekend om haar kritische commentaar op maatschappelijke conventies door middel van maskerades.

Ontdek alle tentoonstellingen die deel uitmaken van ENSOR 2024 in Antwerpen.

BOEK ANTI-FASHION

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek 'Cindy Sherman - Anti-Fashion' uitgegeven door Hannibal books. Hardcover, 184 pagina's, te koop voor €59.

PERSBEELDEN & INFO

Voor een selectie persbeelden kun je contact opnemen met Isabelle Willems en Sarah Skoric.

Richtlijnen voor het gebruik van persbeelden:

  • Persbeelden mogen enkel specifiek en exclusief gebruikt worden ter promotie van de tentoonstelling 'Cindy Sherman' in FOMU 28.09.24 - 02.02.25
  • Afbeeldingen mogen niet worden bijgesneden, overgedrukt of op welke manier dan ook worden gewijzigd zonder voorafgaande toestemming.
  • De caption en copyright van de beelden moet steeds volledig vermeld worden.
  • Afbeeldingen worden geleverd voor eenmalig eindgebruik en moeten verwijderd worden van zodra ze gepubliceerd zijn.

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

MISSIE 

FOMU wil de kracht, kwetsbaarheid en magie van fotografie koesteren en delen.

Het fotografisch beeld heeft een bijzondere relatie tot de werkelijkheid. In de hedendaagse maatschappij is een goed begrip van visuele beeldvorming onmisbaar om de wereld te begrijpen.

Daarom wil FOMU het beeldbewustzijn aanscherpen. Dat doen we door fotografie toegankelijk te maken vanuit historische perspectief en binnen een actuele context. Omdat het experiment van vandaag het erfgoed van morgen is, stimuleren we creatie, dynamiek en vernieuwing. FOMU is een plaats waar mensen zich welkom en empowered voelen om via fotografie hun blik te verruimen.

WAARDEN

FOMU is nieuwsgierigintegergedreven & intuïtief.
FOMU is een open en bruisende plek van en voor mensen. Inclusiviteit en meerstemmigheid zit verankerd in ons DNA. We dragen 4 kernwaarden uit die een kompas vormen voor verbinding en samenwerking met iedereen die met ons in contact komt.

Nieuwsgierig - we gaan actief op zoek naar blinde vlekken, vellen geen oordeel en staan open voor experiment.

Integer - in onze interacties zijn we eerlijk en betrouwbaar en nemen we onze verantwoordelijkheid.

Gedreven - we bouwen met goesting en ambitie aan een bruisende ontmoetingsplaats voor mensen en ideeën.

Intuïtief - we luisteren naar het buikgevoel, maken ruimte voor twijfel en kwetsbaarheid en creëren zo een safe space waar plaats is om te leren en te creëren.

Neem contact op met

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

info@fomu.be

www.fomu.be