Claude Samuel Zanele, Bieke Depoorter en Collectie In Transit
Expo's najaar
Vanaf 26.10.2018 kun je in het FOMU de nieuwe tentoonstellingen Claude Samuel Zanele en Bieke Depoorter bezoeken. In de expo Claude Samuel Zanele worden werken van Claude Cahun, Samuel Fosso en Zanele Muholi getoond. De presentatie Collectie In Transit is ook nog te bezoeken en toont nieuwe diorama's, objecten en foto's.
Claude Samuel Zanele
Claude, Samuel, Zanele. Drie fotografen die de lens op zichzelf richten als venster op de wereld. Ze kaarten elk op een persoonlijke manier kwesties aan over politiek, ras, gender en identiteit.
Claude Cahun (FR, 1894–1954) daagt in haar zelfportretten vooroordelen rond gender en identiteit uit. Geboren als Lucy Schwob in een Joodse uitgeversfamilie, is ze zowel gekend als transgender avant la lettre, uitgesproken activiste tegen het Nazisme en lid van de surrealistische kunstscène.
Samuel Fosso (NG/CM, °1962) maakt zijn eerste zelfportretten met restanten van fotorolletjes in zijn fotostudio. Door zichzelf steeds een andere, nieuwe identiteit aan te meten, wil hij een duidelijk politiek statement maken. Zo geeft hij postkoloniale vrijheidsstrijders eindelijk een plaats in het museum.
Voor de reeks Somnyama Ngonyama, Hail the Dark Lioness, gebruikt visueel activist(e) Zanele Muholi (ZA, °1972) hun lichaam als canvas om kwesties over ras en representatie aan te kaarten. Elk zelfportret, genomen in (Zuid-) Afrika, Amerika, Europa en elders stelt kritische vragen over sociale ongelijkheid, mensenrechten en betwiste voorstellingen van het Zwarte lichaam.*
*Als niet-binair persoon verkiest Zanele Muholi om de niet-gegenderde voornaamwoorden die/hen/hun te gebruiken.
Deze tentoonstelling is een samenwerking met Autograph Londen.
Curatoren: Rein Deslé, Joachim Naudts en Renée Mussai (Autograph London)
26.10.2018 — 10.02.2019
Bieke Depoorter
Bieke Depoorter (BE, °1986) is sinds 2012 verbonden aan het gerenommeerde fotoagentschap Magnum Photos. Als jonge fotografe legde ze al een indrukwekkend parcours af. Dit is haar eerste solotentoonstelling in het FOMU. We tonen een ongekende Depoorter op een kantelpunt in haar carrière. In vijf recente projecten—sommige nog in volle ontwikkeling—bevraagt ze steevast haar eigen positie als fotograaf en buitenstaander.
In As It May Be (2017) ontstaat een gesprek tussen Egyptenaren onderling doordat Depoorter hen rechtstreeks op haar foto’s laat schrijven. In de multimediale installatie Sète#15 (2015) en de kortfilm Dvalemodus (2017) beschouwt ze haar onderwerpen als acteurs in een verhaal met hun eigen leefwereld als setting.
Het FOMU toont met deze tentoonstelling ook twee projecten die nog in volle ontwikkeling zijn. Agata (2017–…) is een samenwerking met een jonge vrouw die Depoorter ontmoette in Parijs. In dit project bepalen zowel fotograaf als gefotografeerde de verhaallijn. Bij Michael (2015–…) gedraagt Depoorter zich bijna als detective in een maandenlange zoektocht naar het leven en de verdwijning van een man uit Portland, Oregon.
Curator: Joachim Naudts
26.10.2018 — 10.02.2019
Collectie in Transit
Het FOMU maakt zich op voor een grootschalige verhuis van de collecties naar de nieuwe collectietoren, het eerste lage energiedepot voor fotografie in Europa. De collecties omvatten ruim 76.000 fotobeelden, 2.800.000 objecten uit 50 fondsen, 23.000 camera’s en 30.000 boeken. Dagelijks werkt een team van museummedewerkers, vrijwilligers en stagiairs aan het behoud, beheer en zichtbaar maken van deze objecten.
We grijpen deze verhuis aan om de collectiewerking achter de schermen te tonen. Hiervoor neemt het collectie-team een tijdelijke transitzone in gebruik en stelt ze haar deuren open voor het publiek.
Collectie In Transit laat je kennismaken met de tocht van collectiestukken doorheen registratie, beschrijving en restauratie op weg naar hun nieuwe bestemming. Kijk mee in de werkunits, de fotostudio, het restauratieatelier en maak kennis met alle aspecten van de collectiewerking in het FOMU.
Curatoren: Caroline Vincart en Tamara Berghmans
20.02.2018 — 10.02.2019