Jong talent kaapt het FOMU

Nightwatch Museum Take Over, 31 maart

Tijdens NIGHTWATCH 2023 kapen 17 jonge kunstenaars het FOMU - Fotomuseum Antwerpen met hun artistieke creaties. Verwacht een avond vol performancekunst, beeldende kunst, installaties, poëzie, muziek en een afterparty in het FOMU café.

In 2022 lanceerde het FOMU een open call. Uit 140 inzendingen selecteerden we 17 beloftevolle makers tussen 16 en 27 jaar oud.

Ze krijgen de unieke kansen om deel te nemen aan een traject bestaande uit workshops en coachings om zich verder professioneel te ontplooien in hun creatieve carrière. Binnen de veilige omgeving van het FOMU gaan ze aan de slag met het onderzoeken van hun eigenheid als artiest. Ze werken toe naar een nocturne en tentoonstelling in het FOMU.

Dit jaar werken de Young Artists rond het thema EGO. 'Ego' heeft veel verschillende definities, interpretaties en lagen. De werken in Nightwatch 2023 draaien om het ego, zijn vormen en uiteindelijk zijn transformaties.

De NIGHTWACH museum take over is op vrijdag 31 maart van 20u tem 03u in het FOMU.

After movie Nightwatch 2022:

17 YOUNG ARTISTS

De selectie van 2023 is:

Anne Kuit • Boris Deben • Clauvis Uwonkunda • Fatou Ka • Iuri Da Silva Costa • Jozien Kennes • Kapinga Joséphine Muela Kabeya • Mika De Hooghe • Morgan Steyaert • Nadia Smialowska • Nneka Odigwe Gomez • Otog Studio • Phara Vandenbussche • Rana Van Pellecom • Sebastian Van Canneyt • Siene Hollemans • Yaye Daro ​ ​ ​ ​ ​

De kruisbestuiving tussen de fotografen, performers en beeldende kunstenaars levert dit jaar opnieuw een betoverend resultaat op. 

5 YOUNG ENTREPRENEURS

De organisatie van Nightwatch is in handen van een ploeg Young Entrepreneurs. Het project wordt van A tot Z uitgewerkt door een vijfkoppig team: Bogenna, Brecht, Céline, Fouzia en Sonia.

Dit team definieert het thema en de visuele identiteit van Nightwatch. Ze bepalen de deelnemende disciplines, lanceren de open call, selecteren artiesten en partners om mee samen te werken. Ze cureren de tentoonstelling en coördineren de productie van het event.

Bogenna Ivana is communicatie & social mediamanager voor Nightwatch. Ze is een ontwerper en tekendocent. Communicatie, pr & socialmedia manager voor verschillende projecten. ​

Brecht Swinnen is verantwoordelijk voor partnerschappen & publiek voor Nightwatch. Hij is een allround creatief ondernemer en artist manager met een focus op fondsenwerving, partnerschappen en coördinatie bij creatieve projecten.

Céline Lafrikh is curator voor Nightwatch. Ze is multidisciplinair maker: tatoeëren, illustratie, analoge fotografie, upcylcling van objecten en kleding.

Fouzia Sadala is productieleider voor Nightwatch. Een giechelende allesdoener die altijd wel een nieuw project in constructie heeft. Concepten en ideeën voor events, shows, shoot en podcasts tastbaar maken is haar passie. 

Sonia Mutaganzwa is projectmanager voor Nightwatch. Ze is een ware culturele duizendpoot: ze is schrijfster, dichteres, zangeres en podcaster.

Met het Nightwatch Young Entrepreneurs programma wil het FOMU experimenteren met nieuwe manieren van samenwerken en co-creëren. Nightwatch is een museumbreed project waarbij de Young Entrepreneurs en het FOMU hun expertise delen om het traject en de Museum Take Over uit te werken. ​ 

PRAKTISCHE INFO

Je bent welkom om Nightwatch te bezoeken. De artiesten en young entrepreneurs zijn beschikbaar voor interviews. Voor een gratis ticket en interview aanvragen kun je terecht bij Isabelle Willems en Sarah Skoric.

Timing:

20u00 doors open
20u00 - 01u00 expo
20u30 - 22u30 performances
22u30 - 03u00 afterparty

https://www.instagram.com/nightwatch_fomu/ 
https://www.facebook.com/nigthwatchfomu
Facebook event: https://www.facebook.com/events/1245599976042793/
Tags: @nightwatch_fomu @fomuantwerp 

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Het FOMU - Fotomuseum Antwerpen is een landelijk erkend museum dat deel uitmaakt van de Stad Antwerpen. Het is een van de meest prestigieuze en toonaangevende musea voor fotografie in Europa.

Het FOMU wordt in binnen- en buitenland erkend als een expert in het behoud en beheer van fotografisch erfgoed. Het museum geniet wereldfaam om zijn unieke historische en hedendaagse collecties. Deze omvatten fotobeelden, apparatuur en boeken uit de Belgische en internationale fotogeschiedenis, met een totaal van 3 miljoen objecten. Ook de groeiende digitale collectie wordt steeds meer ontsloten.

In een open huis treedt het FOMU in interactie met het publiek. Geëngageerd en extravert, maatschappelijk relevant, met zin voor vernieuwing. Jaarlijks organiseert het museum een tiental tentoonstellingen van Belgische en internationale fotografen, waarin fotografie, film en nieuwe media met elkaar in contact komen. Het ondersteunt ook (jong) fotografisch talent in diverse projecten, exposities en evenementen en een magazine. Lezingen, workshops en filmvoorstellingen staan regelmatig op het programma. Zo verspreidt het FOMU op een dynamische manier de passie voor en kennis over de fotografie.

Contact

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

[email protected]

www.fomu.be