Deze zomer in het FOMU: Paul Kooiker - Untitled (nude) en Camille Picquot - Jonge Belgische Fotografie

Deze zomer in het FOMU: Paul Kooiker - Untitled (nude) en Camille Picquot - Jonge Belgische Fotografie

Nieuwe expo's en een nieuwe leeszaal in de bibliotheek van het FOMU

Vrijdag 15 juni 2018 — Vanaf 29.06.2018 kun je in het FOMU de nieuwe tentoonstellingen Paul Kooiker - Untitled (nude), die deel uitmaakt van 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' en Camille Picquot - Jonge Belgische Fotografie bezoeken. Deze zomer openen we ook onze gloednieuwe bibliotheek. Daarnaast stellen we binnen het Europese talententraject Futures de expo 31 days of .tiff voor, een presentatie van 10 jonge Belgische fotografen uit ons magazine .tiff. In de tentoonstelling Collectie In Transit kun je op de openingsavond het extra muros museum Fuseum van de Motografie ontdekken, een project van Vincen Beeckman.

 

Paul Kooiker - Untitled (nude)

Untitled (nude) is de eerste grote museale tentoonstelling van Paul Kooiker (NL, 1964) buiten Nederland. Deze alternatieve retrospectieve gaat over 'kijken', voyeurisme en afstand. Als toeschouwer kom je terecht in een creatief en obsessief vacuüm dat verwart en destabiliseert.

Centraal staat nieuw werk dat speciaal voor het FOMU is gemaakt: Eggs and Rarities (2018). Deze zaalvullend installatie is Kooikers 'encyclopedie van het leven' en leest als een staalkaart van fotografische genres: landschap, naakt, stilleven ... Publieke en private ruimte vloeien in elkaar over. Kooikers meest barokke project, Sunday (2011), vertrekt vanuit de relatie tussen kunstenaar en model, observator en geobserveerde. Met de reeks Heaven (2012), een selectie van 494 polaroids uit Kooikers analoge archief, kijken we rechtstreeks binnen in de keuken van de kunstenaar. Het FOMU toont ook een volledig overzicht van Kooikers boekenpraktijk. De tentoonstelling Untitled (nude) stelt zowel vragen over de positie van de fotograaf als over de kijker en diens blik.

Met dank aan het Mondriaan Fonds.
Deze tentoonstelling maakt deel uit van 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert'.

Curator: Joachim Naudts
29.06.2018 - 07.10.2018

 

Camille Picquot

Jonge Belgische Fotografie

In de visuele wereld van Camille Picquot (°FR, 1990) is niets wat het op het eerste gezicht lijkt. Haar beelden vallen op door hun strakke compositie en contrastrijke kleuren. En toch is er altijd een element dat de kijker doet twijfelen: een ongewoon standpunt of een verontrustend detail. Was het oog eerst gestreeld, plots is het op zijn hoede.

Sinds enkele jaren bouwt Camille Picquot gestaag aan een consistent oeuvre dat zowel uit film als fotografie bestaat. Ze begeeft zich steeds op de dunne lijn tussen waarheid en fictie door enscenering en toeval af te wisselen. De kijker wordt megezogen in een lichtjes absurd universum vol spanning en onverwachte wendingen. De tentoonstelling toont drie fotoreeksen, Domestic Flight, Total Ground en Images du dedans en de film Hollow Hours die in 2016 bekroond werd met een VAF-Wildcard. Het FOMU biedt een podium aan jonge Belgische fotografie. Camille Picquot studeerde in Brussel en Gent. Haar eerste monografische publicatie, Domestic Flight (Art Paper Editions), wordt samen met de tentoonstelling gelanceerd.

Curator: Rein Deslé
29.06.2018 - 07.10.2018

 

Collectie In Transit

Het FOMU maakt zich op voor een grootschalige verhuis van de collecties naar de nieuwe collectietoren, het eerste lage energiedepot voor fotografie in Europa. De collecties omvatten ruim 76.000 fotobeelden, 2.800.000 objecten uit 50 fondsen, 23.000 camera's en 30.000 boeken. Dagelijks werkt een team van museummedewerkers, vrijwilligers en stagiairs aan het behoud, beheer en zichtbaar maken van deze objecten.

We grijpen deze verhuis aan om de collectiewerking achter de schermen te tonen. Hiervoor neemt het collectie-team een tijdelijke transitzone in gebruik en stelt ze haar deuren open voor het publiek.

Collectie In Transit laat je kennismaken met de tocht van collectiestukken doorheen registratie, beschrijving en restauratie op weg naar een nieuwe bestemming. Kijk mee in de fotostudio, het restauratieatelier, de registratie-unit en maak kennis met alle aspecten van de collectiewerking in het FOMU.

Curatoren: Caroline Vincart en Tamara Berghmans
20.02.2018 - 10.02.2019

 

31 days of .tiff

Highlighting Emerging Image Makers

België barst van fotografisch talent. Elke dag wordt het FOMU overstelpt met portfolio’s, websites, blogs en fotoboeken die op zoek zijn naar een breder publiek. Om dit jong talent op te vangen werd het .tiff platform opgericht.

Deze zomer zetten we 10 fotografen in de kijker: Alexey Shlyk, Arnaud De Wolf, Calixte Poncelet, Jeroen Bocken, Maria Baoli, Massao Mascaro, Pauline Beugnies, Pauline Niks, Sine van Menxel en Thomas Nolf. Deze presentatie maakt deel uit van Futures, een Europese samenwerking die jong fotografisch talent uitlicht. Het FOMU is één van de oprichters van Futures.

Samen met negen andere Europese initiatiefnemers creëren wij een netwerk van kunstenaars, experten en middelen om de grenzen van de Europese fotografiewereld te verleggen. In september zullen alle geselecteerde  kunstenaars hun werk tentoonstellen op UNSEEN Amsterdam.

Futures is een samenwerking van: British Journal of Photography (UK), CAMERA (IT), Hyères Festival (FR), FOMU (BE), Fotofestiwal Lodz (PL), PHotoESPAÑA (ES), PhotoIreland (IR), Photo Romania Festival (RO), Robert Capa Contemporary Photography, Center (HU) enTriennial of Photography Hamburg (DE).

29.06.2018 - 29.07.2018

 

Nieuwe leeszaal bibliotheek

Het FOMU opent de gloednieuwe leeszaal van de bibliotheek. De moderne leeszaal is een ontwerp van Heijmerink-Wagemakers en Pronk. Niet enkel de leeszaal werd aangepakt, ook de tentoonstellingsruimte op de eerste verdieping is volledig vernieuwd.

In onze bibliotheek vind je relevante publicaties van het prille begin van de fotografie tot de meest recente trends en ontwikkelingen. 

De collectie bestaat uit meer dan 30.000 titels en bevat boeken, tijdschriften, merken- en fotografendocumentatie, veilingcatalogi en archieven. Ze is onderverdeeld in een studiecollectie, museumcollectie en kostbare werken.

Voortaan is de leeszaal altijd open tijdens de openingsuren van het museum. Iedereen kan hier terecht om onze lopende tijdschriften, kranten en een selectie van boeken (naslagwerken, encyclopedieën, fotoboeken...) vrij in te kijken. Publicaties uit de studie- en museumcollectie kan je op afspraak raadplegen in de leeszaal. De nieuwe leeszaal is bovendien de uitgelezen plek om te studeren.

Paul Kooiker, Untitled (nude), uit de serie 'Eggs and Rarities' 2018
Paul Kooiker, uit de serie 'Eggs and Rarities', 2018
Total Ground, 2016 © Camille Picquot
Dôme orange sur fond mat, 2014 © Camille Picquot
Dimitri Rebikoff (FR, 1921 - 1997), Mer Rouge, ca. 1950, Collectie FOMU P/1966/457<br/><br/>-<br/><br/>Collectie In Transit
Jeroen Bocken, Light Study Garden Chair, 2016<br/>-<br/><br/>31 days of .tiff
Nieuwe leeszaal in de FOMU bibliotheek © Jesse Willems
Nieuwe leeszaal in de FOMU bibliotheek © Jesse Willems