Expo: Gilbert d’Haen – FOTOGRAAF

KADOC-KU Leuven | 10.06.2018 - 23.09.2018

Zondag 10 juni 2018 — In 2012 schenkt Gilbert d’Haen (Deurne, °1932) zijn levenswerk aan de collectie van het Fotomuseum Antwerpen (FOMU).Het archief bevat maar liefst 280 000 negatieven, een aantal fototoestellen, dokamateriaal, een reeks analoge afdrukken en personalia. Tijd voor een expositie over het werk van deze bijzondere fotograaf:. De expo Gilbert d'Haen - FOTOGRAAF is te bezoeken in KADOC in Leuven. 

Gilbert d’Haen zet zijn eerste stappen als professioneel fotograaf begin jaren zestig en blijft actief tot 1992. Zijn fotoarchief toont een tijdsbeeld van een wereld in verandering. Door de komst van de televisie, de auto en de amerikanisering van de maatschappij nemen vaste waarden zoals het verenigingsleven en het geloof af. Uit een zekere nostalgie wil Gilbert d’Haen bewaren wat verdwijnt. Daarnaast verklaren zijn professionele opdrachten, studiowerk en publicaties de manier van werken van een fotograaf uit die tijd.

d’Haen is voornamelijk een beroepsfotograaf die met zijn technische kennis van de analoge fotografie en deskundigheid in de donkere kamer zijn vakmanschap onderstreept. Zijn kunstenaarschap wordt zichtbaar in zijn gevoel voor compositie, oog voor detail en speling van licht en donker.

Met oog voor wat zich voor én achter de camera afspeelt, belicht Gilbert d’Haen – FOTOGRAAF de standpunten en keuzes van de fotograaf en zijn opdrachtgevers.

Samenwerking

De tentoonstelling en bijhorende publicatie zijn het resultaat van een eerste samenwerking tussen het Fotomuseum Antwerpen en KADOC-KU Leuven.

Geleid bezoek

Voor een geleid bezoek aan de tentoonstelling door curator Maureen Magerman op zondag 24 juni om 14 uur en op donderdag 13 september om 18 uur kunnen geïnteresseerden zich aanmelden door een mail te sturen naar sabine.vanreybroeck@kuleuven.be.

Praktisch

Gilbert d’Haen – FOTOGRAAF is te bezichtigen in het KADOC-KU Leuven, Vlamingenstraat 39, 3000 Leuven. Open: van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur, zondag van 13 tot 17 uur. Gesloten: 11/7, 15/8 en 3/9 2018. Er is een tentoonstellingscatalogus beschikbaar.