Expo: Joud Toamah

COVID-19 werkbeurs

20.01.2022 - 13.03.2022

Drie kinderen zitten op plastic stoelen op een binnenplaats. De zon en planten zorgen voor een schaduwspel op de grond. We kijken naar een foto van een foto. De flits van de camera wordt weerspiegeld in het oppervlak. Draad voor draad ontrafelt kunstenaar Joud Toamah (SY, 1992; woont in België) de betekenis van beelden. Ze is geïnteresseerd in fotografie en herinnering. Hoe bijvoorbeeld een familiefoto een gevoel kan oproepen en je terug kan brengen naar een bepaalde plek en tijd.

Voor Toamah is dat haar geboorteplaats Deir ez-Zor en het vroegere huis van haar grootouders. De in het FOMU getoonde installatie A sense of what I remember is een symbolische vertaling van het familiekiekje. Met de koperen platen verwijst Toamah naar een Syrisch ritueel: om zich te reinigen van angst, ziekte en verdriet drinken mensen water uit een gegraveerde koperen schaal. Dat moment van rust wil Toamah binnenbrengen in de ruimtelijke ervaring van deze installatie.

In uiteenlopende media probeert Toamah vorm te geven aan de beelden in haar hoofd. Haar benadering is niet zozeer nostalgisch, maar is eerder op te vatten als een manier om het verleden en het heden met elkaar in het reine te brengen. Een poging tot helen door middel van fotografie.

Joud Toamah maakt deel uit van .tiff 2021. Elk jaar selecteert het FOMU 10 jonge talenten voor .tiff. Meer info over .tiff.

COVID-19 WERKBEURS

Deze tentoonstelling is het resultaat van een artistieke opdracht in het kader van de COVID-19-werkbeurs die het FOMU in het voorjaar van 2020 uitschreef als antwoord op de coronamaatregelen, die vele fotografen en kunstenaars hard hebben getroffen. Voor de selectie werkt het FOMU samen met experten uit het artistieke en fotografische veld. Joud Toamah werd door Caroline Dumalin voorgedragen.

In dat kader kregen nog vijf andere kunstenaars een werkbeurs van het FOMU: Mous Lamrabat, Aurélie Geurts, Hélène Amouzou en het kunstenaarsduo Alexey Shlyk & Ben Van den Berghe.

PRAKTISCH

De pers is welkom om de expo te bezoeken tijdens de openingsuren van het FOMU, dinsdag tot zondag van 10u tot 18u.

Voor meer informatie, persbeelden en interviews kun je terecht bij Isabelle Willems en Sarah Skoric.

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

MISSIE 

FOMU wil de kracht, kwetsbaarheid en magie van fotografie koesteren en delen.

Het fotografisch beeld heeft een bijzondere relatie tot de werkelijkheid. In de hedendaagse maatschappij is een goed begrip van visuele beeldvorming onmisbaar om de wereld te begrijpen.

Daarom wil FOMU het beeldbewustzijn aanscherpen. Dat doen we door fotografie toegankelijk te maken vanuit historische perspectief en binnen een actuele context. Omdat het experiment van vandaag het erfgoed van morgen is, stimuleren we creatie, dynamiek en vernieuwing. FOMU is een plaats waar mensen zich welkom en empowered voelen om via fotografie hun blik te verruimen.

WAARDEN

FOMU is nieuwsgierigintegergedreven & intuïtief.
FOMU is een open en bruisende plek van en voor mensen. Inclusiviteit en meerstemmigheid zit verankerd in ons DNA. We dragen 4 kernwaarden uit die een kompas vormen voor verbinding en samenwerking met iedereen die met ons in contact komt.

Nieuwsgierig - we gaan actief op zoek naar blinde vlekken, vellen geen oordeel en staan open voor experiment.

Integer - in onze interacties zijn we eerlijk en betrouwbaar en nemen we onze verantwoordelijkheid.

Gedreven - we bouwen met goesting en ambitie aan een bruisende ontmoetingsplaats voor mensen en ideeën.

Intuïtief - we luisteren naar het buikgevoel, maken ruimte voor twijfel en kwetsbaarheid en creëren zo een safe space waar plaats is om te leren en te creëren.

Contact

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

info@fomu.be

www.fomu.be