FOMU aan zee: 'Storm Before the Silence'

Tentoonstelling in Villa Les Zéphyrs, Westende
23.12.23 - 14.04.24

Paul Sano (BE, 1874-1960), Rupsen ca. 1907-35, autochroom, Collectie FOMU
Paul Sano (BE, 1874-1960), Rupsen ca. 1907-35, autochroom, Collectie FOMUVilla Les Zéphyrs biedt al enkele jaren binnen het brede vrijetijdsaanbod in Middelkerke een uniek profiel: hedendaagse kunst getoond in een beschermde vakantievilla uit 1922. FOMU is gastcurator en brengt met Storm Before the Silence een prachtige tentoonstelling rond fotografie naar Westende.


Storm Before the Silence duidt op dat magische moment tijdens een storm, vlak voor de natuur weer tot rust komt, waarop alle zintuigen op scherp staan. Details die anders aan je voorbijgaan, krijgen de volle aandacht en je kan niet anders dan vertragen. Deze toestand van intense observatie en verhoogd bewustzijn vormt het startpunt voor de tentoonstelling in Villa Les Zéphyrs.


Fotografie is het medium bij uitstek om stil te staan en je waarneming te verdiepen. FOMU maakte een selectie uit de rijke collectie. We tonen werk van Tine Guns, Stephan Vanfleteren, Léonard Pongo, Nadine Tasseel, Eadweard Muybridge en een selectie autochromen (vroege kleurenfoto’s) en stereobeelden. In een wereld die steeds sneller lijkt te draaien, biedt het werk van deze kunstenaars een uitnodiging om verwondering te vinden in alledaagse momenten dicht bij jezelf.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken. Tijdens vakantieperiodes is de Villa elke dag open. Andere periodes kun je tijdens het weekend en feestdagen de expo bezoeken. Meer info.

Slow Focus sessies

Naast het gewone gidsenaanbod worden er, speciaal voor deze tentoonstelling, Slow Focus sessies aangeboden. Je leert anders kijken naar foto's met de Slow Focus gidsen van FOMU. Zaterdag 23.12.23, om 14 u. en 16 u. Inschrijven via www.cultuurstek.be, € 5.

In FOMU kun je elke eerste zondag van de maand deelnemen aan een Slow Focus sessie. Data en uren vind je op www.fomu.be

 

Villa Les Zéphyrs

De Westendse villa Les Zéphyrs werd in 1922 gebouwd in opdracht van het Gentse echtpaar dokter Henri Muyshondt-Conard. De woning is gebaseerd op een ontwerp dat architect Oscar Van de Voorde reeds in 1910 maakte voor de wereldtentoonstelling in Brussel. Interessant in het gebouw zijn de glas-in-loodramen, de badkamer met het verzonken terrazzobad en faiencebekleding, de kelderkeuken en de art-nouveau aankleding van de eetkamer en het fumoir. De lambrisering, buffetkasten en schouwmantel in deze ruimtes zijn van de hand van Henry Van de Velde. In dit kleine

 

Persbeelden & praktische info

De tentoonstelling is samengesteld door curator Ingrid Leonard. Zij is onderzoeker voor tentoonstellingen en aanwinsten voor de collectie. Ze werkte bijvoorbeeld mee aan de tentoonstelling Grace Ndiritu Reimagines the FOMU Collection (2023) en Re-Collect (2021). Daarnaast doet ze onderzoek naar vrouwelijke Belgische fotografen uit de 19e eeuw. 

Je mag drie persbeelden rechtenvrij gebruiken. Hoge resolutie beelden kun je opvragen bij Isabelle Willems en Sarah Skoric.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van Villa Les Zéphyrs.

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 


Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

MISSIE 

FOMU wil de kracht, kwetsbaarheid en magie van fotografie koesteren en delen.

Het fotografisch beeld heeft een bijzondere relatie tot de werkelijkheid. In de hedendaagse maatschappij is een goed begrip van visuele beeldvorming onmisbaar om de wereld te begrijpen.

Daarom wil FOMU het beeldbewustzijn aanscherpen. Dat doen we door fotografie toegankelijk te maken vanuit historische perspectief en binnen een actuele context. Omdat het experiment van vandaag het erfgoed van morgen is, stimuleren we creatie, dynamiek en vernieuwing. FOMU is een plaats waar mensen zich welkom en empowered voelen om via fotografie hun blik te verruimen.

WAARDEN

FOMU is nieuwsgierigintegergedreven & intuïtief.
FOMU is een open en bruisende plek van en voor mensen. Inclusiviteit en meerstemmigheid zit verankerd in ons DNA. We dragen 4 kernwaarden uit die een kompas vormen voor verbinding en samenwerking met iedereen die met ons in contact komt.

Nieuwsgierig - we gaan actief op zoek naar blinde vlekken, vellen geen oordeel en staan open voor experiment.

Integer - in onze interacties zijn we eerlijk en betrouwbaar en nemen we onze verantwoordelijkheid.

Gedreven - we bouwen met goesting en ambitie aan een bruisende ontmoetingsplaats voor mensen en ideeën.

Intuïtief - we luisteren naar het buikgevoel, maken ruimte voor twijfel en kwetsbaarheid en creëren zo een safe space waar plaats is om te leren en te creëren.

Contact

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

info@fomu.be

www.fomu.be