FOMU aan zee: 'Storm Before the Silence'

Tentoonstelling in Villa Les Zéphyrs, Westende
23.12.23 - 14.04.24

Paul Sano (BE, 1874-1960), Rupsen ca. 1907-35, autochroom, Collectie FOMU
Paul Sano (BE, 1874-1960), Rupsen ca. 1907-35, autochroom, Collectie FOMUVilla Les Zéphyrs biedt al enkele jaren binnen het brede vrijetijdsaanbod in Middelkerke een uniek profiel: hedendaagse kunst getoond in een beschermde vakantievilla uit 1922. FOMU is gastcurator en brengt met Storm Before the Silence een prachtige tentoonstelling rond fotografie naar Westende.


Storm Before the Silence duidt op dat magische moment tijdens een storm, vlak voor de natuur weer tot rust komt, waarop alle zintuigen op scherp staan. Details die anders aan je voorbijgaan, krijgen de volle aandacht en je kan niet anders dan vertragen. Deze toestand van intense observatie en verhoogd bewustzijn vormt het startpunt voor de tentoonstelling in Villa Les Zéphyrs.


Fotografie is het medium bij uitstek om stil te staan en je waarneming te verdiepen. FOMU maakte een selectie uit de rijke collectie. We tonen werk van Tine Guns, Stephan Vanfleteren, Léonard Pongo, Nadine Tasseel, Eadweard Muybridge en een selectie autochromen (vroege kleurenfoto’s) en stereobeelden. In een wereld die steeds sneller lijkt te draaien, biedt het werk van deze kunstenaars een uitnodiging om verwondering te vinden in alledaagse momenten dicht bij jezelf.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken. Tijdens vakantieperiodes is de Villa elke dag open. Andere periodes kun je tijdens het weekend en feestdagen de expo bezoeken. Meer info.

Slow Focus sessies

Naast het gewone gidsenaanbod worden er, speciaal voor deze tentoonstelling, Slow Focus sessies aangeboden. Je leert anders kijken naar foto's met de Slow Focus gidsen van FOMU. Zaterdag 23.12.23, om 14 u. en 16 u. Inschrijven via www.cultuurstek.be, € 5.

In FOMU kun je elke eerste zondag van de maand deelnemen aan een Slow Focus sessie. Data en uren vind je op www.fomu.be

 

Villa Les Zéphyrs

De Westendse villa Les Zéphyrs werd in 1922 gebouwd in opdracht van het Gentse echtpaar dokter Henri Muyshondt-Conard. De woning is gebaseerd op een ontwerp dat architect Oscar Van de Voorde reeds in 1910 maakte voor de wereldtentoonstelling in Brussel. Interessant in het gebouw zijn de glas-in-loodramen, de badkamer met het verzonken terrazzobad en faiencebekleding, de kelderkeuken en de art-nouveau aankleding van de eetkamer en het fumoir. De lambrisering, buffetkasten en schouwmantel in deze ruimtes zijn van de hand van Henry Van de Velde. In dit kleine

 

Persbeelden & praktische info

De tentoonstelling is samengesteld door curator Ingrid Leonard. Zij is onderzoeker voor tentoonstellingen en aanwinsten voor de collectie. Ze werkte bijvoorbeeld mee aan de tentoonstelling Grace Ndiritu Reimagines the FOMU Collection (2023) en Re-Collect (2021). Daarnaast doet ze onderzoek naar vrouwelijke Belgische fotografen uit de 19e eeuw. 

Je mag drie persbeelden rechtenvrij gebruiken. Hoge resolutie beelden kun je opvragen bij Isabelle Willems en Sarah Skoric.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van Villa Les Zéphyrs.

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 


Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Het FOMU - Fotomuseum Antwerpen is een landelijk erkend museum dat deel uitmaakt van de Stad Antwerpen. Het is een van de meest prestigieuze en toonaangevende musea voor fotografie in Europa.

Het FOMU wordt in binnen- en buitenland erkend als een expert in het behoud en beheer van fotografisch erfgoed. Het museum geniet wereldfaam om zijn unieke historische en hedendaagse collecties. Deze omvatten fotobeelden, apparatuur en boeken uit de Belgische en internationale fotogeschiedenis, met een totaal van 3 miljoen objecten. Ook de groeiende digitale collectie wordt steeds meer ontsloten.

In een open huis treedt het FOMU in interactie met het publiek. Geëngageerd en extravert, maatschappelijk relevant, met zin voor vernieuwing. Jaarlijks organiseert het museum een tiental tentoonstellingen van Belgische en internationale fotografen, waarin fotografie, film en nieuwe media met elkaar in contact komen. Het ondersteunt ook (jong) fotografisch talent in diverse projecten, exposities en evenementen en een magazine. Lezingen, workshops en filmvoorstellingen staan regelmatig op het programma. Zo verspreidt het FOMU op een dynamische manier de passie voor en kennis over de fotografie.

Contact

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

[email protected]

www.fomu.be