FOMU: Tentoonstellingsprogramma 2019

Voor 2019 heeft het FOMU een gevarieerd tentoonstellingsprogramma in petto.

PHOTOBOOK BELGE
01.03.19 - 06.10.19

Fotoboeken zijn sinds het ontstaan van de fotografie één van de belangrijkste expressiemiddelen voor fotografie. Ze blijven in omloop en bereiken alleen al daardoor een groter publiek dan een tentoonstelling. Een fotoboek kan reizen of heruitgegeven worden, waardoor het een belangrijke rol speelt in de verspreiding van de fotografie. Tot op heden is er nauwelijks onderzoek gedaan naar Belgische fotoboeken. Photobook Belge wil deze leemte vullen en schetst een beeld van de ontwikkeling van het Belgische fotoboek, van het midden van de 19e eeuw tot vandaag. Het Belgisch fotoboek is een begrip geworden en krijgt met deze tentoonstelling en publicatie de erkenning die het verdient.

Curator: Tamara Berghmans

HANNAH DARABI
Enghelab Street, A Revolution through Books. Iran 1979-1983
01.03.2019 - 09.06.2019

‘De titel van dit boek, Enghelab street, verwijst naar de avenue in Teheran die bekend is om haar concentratie van boekhandels en uitgeverijen. De straat kreeg de naam Enghelab, wat “revolutie” betekent in het Perzisch, na de gebeurtenissen van 1979.’ — Hannah Darabi

Ter gelegenheid van de 40ste gedenkdag van de Iraanse revolutie presenteren het FOMU en LE BAL de originele collectie fotografische en politieke boeken van de Iraanse kunstenaar Hannah Darabi.

Hannah Darabi brengt werken bijeen die zijn verschenen tussen 1979 en 1983. Deze jaren komen overeen met de korte periode waarin er vrijheid van meningsuiting heerste op het einde van het regime van de sjah en aan het begin van de islamitische regering. Darabi neemt ons mee naar het hart van een intense artistieke en culturele periode, in het bijzonder voor documentaire fotografie, in de Iraanse geschiedenis.

Deze periode, die essentieel is om de geschiedenis van het land tijdens de 20e en 21e eeuw te begrijpen, wordt ontcijferd door Chowra Makaremi, een vastbenoemd onderzoeker en lid van het Centre national de la recherche scientifique (CNRS, Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek) in Parijs. Om een andere lezing van deze collectie voor te stellen gaat Hannah Darabi een dialoog aan tussen haar boeken en haar persoonlijke artistieke werk, dat bestaat uit hedendaagse foto’s van haar woonplaats Teheran en bestaande beelddocumenten zoals familiefoto’s, beelden uit de media en postkaarten.

Curator: Rein Deslé

RESTRICTED IMAGES
Made with the Warlpiri of Central Australia

Patrick Waterhouse
01.03.19 - 09.06.19

De voorbije 7 jaar bouwt Patrick Waterhouse een omvangrijk archief uit van koloniale representaties van Australië. De foto’s, kaarten, vlaggen en andere documenten dateren van 1770 tot nu. In 2015 brengt hij het hele archief naar de woestijn in centraal Australië en start een samenwerking met lokale Warlpiri kunstenaars in het Warlukurlangu Art Center. In diezelfde periode fotografeert Waterhouse ook in de verschillende gemeenschappen. Lokale kunstenaars gaan aan de slag met zowel de historische collectie als met zijn foto’s. Ze maken ze zich eigen door gebruik te maken van de traditionele Aboriginal-techniek van Dotpainting (schilderen in stippen). Hiermee bepalen en herzien ze hun eigen representatie.

De tentoonstelling Restricted Images brengt deze kunstwerken voor het eerst samen en biedt zo een nieuwe lezing van de Australische koloniale en inheemse geschiedenis.

Curator: Joachim Naudts

SÉBASTIEN REUZÉ
01.03.2019 – 09.06.2019

Sébastien Reuzé onderzoekt het fotografische medium in al zijn aspecten. Hij experimenteert voornamelijk met kleur, zowel analoog als digitaal. Hij is geboren in Frankrijk, en woont al 20 jaar in België.

Curator: Rein Deslé

MAAN/ MOON
28.06.2019 – 06.10.2019

Op 21 juli 1969, 4u56 Belgische tijd, zet Neil Alden Armstrong (US, 1930-2012) als eerste een voet op de maan. De jarenlange Space Race tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie lijkt hierdoor beslecht. Nu exact 50 jaar later kijkt het FOMU terug op dit buitenaardse kantelpunt. Deze fotografische verkenning onderzoekt hoe onze grootste satelliet door de jaren heen tot de verbeelding is blijven spreken.

Zowel de tentoonstelling als de publicatie zijn opgedeeld in drie delen die elk een ander tijdsgewricht verkennen. Van de eerste fotografische blik op de maan kort na de uitvinding van de fotografie, via het sleuteljaar 1969 en de periode van de Koude Oorlog, kijken we tot slot ook met een hedendaagse blik naar die ongrijpbare witte schijf aan ons firmament.

Curatoren: Joachim Naudts en Maarten Dings

REBEL LIVES. The Lord Resistance Army from the Inside.
28.06.2019 – 06.10.2019

The Lord Resistance Army (LRA), een Ugandese rebellengroep onder leiding van Joseph Kony, ontstaat in de jaren 1980. Ze is vooral berucht voor haar massale ontvoeringen van burgers, waarvan meer dan de helft kinderen zijn. Door het extreme geweld is er weinig geweten over het leven in deze gewapende groepering. Het project Rebel Lives vertelt een visueel verhaal over deze rebellenbeweging en de mensen die er deel van uitmaken. Centraal staat een reeks recent ontdekte foto’s die door de generaals van de LRA zelf zijn genomen terwijl ze bij de LRA zijn aangesloten. Kristof Titeca (BE, 1978), expert in conflictstudies, vult dit materiaal aan met gevonden tekeningen, video’s en documenten die de foto’s in hun context plaatsen. Daarnaast reist hij samen met fotograaf George Senga (DRC, 1983) naar Uganda om de afgebeelde mensen opnieuw op te zoeken. Rebel Lives biedt een inzicht in dit gelaagde stukje geschiedenis, waar de grens tussen daders en slachtoffers steeds vager wordt.

Curatoren: Rein Deslé (FOMU)

STEPHAN VANFLETEREN
25.10.2019 – 01.03.2020

In het najaar van 2019 brengt het FOMU de eerste grote overzichtstentoonstelling van de gerenommeerde Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (1969). Bij het grote publiek is hij vooral bekend om zijn indringende zwart-witportretten, maar de voorbije decennia leverden een brede waaier aan documentaire en artistieke fotografie. In deze tentoonstelling krijgen zowel de iconische beelden als ongekende parels een plaats, en wordt de evolutie in Vanfleterens oeuvre zichtbaar.

Curatoren: Rein Deslé en Joachim Naudts

Copyright_declaration.pdf

PDF - 34 Kb

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Soetkin Bruneel

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

MISSIE 

FOMU wil de kracht, kwetsbaarheid en magie van fotografie koesteren en delen.

Het fotografisch beeld heeft een bijzondere relatie tot de werkelijkheid. In de hedendaagse maatschappij is een goed begrip van visuele beeldvorming onmisbaar om de wereld te begrijpen.

Daarom wil FOMU het beeldbewustzijn aanscherpen. Dat doen we door fotografie toegankelijk te maken vanuit historische perspectief en binnen een actuele context. Omdat het experiment van vandaag het erfgoed van morgen is, stimuleren we creatie, dynamiek en vernieuwing. FOMU is een plaats waar mensen zich welkom en empowered voelen om via fotografie hun blik te verruimen.

WAARDEN

FOMU is nieuwsgierigintegergedreven & intuïtief.
FOMU is een open en bruisende plek van en voor mensen. Inclusiviteit en meerstemmigheid zit verankerd in ons DNA. We dragen 4 kernwaarden uit die een kompas vormen voor verbinding en samenwerking met iedereen die met ons in contact komt.

Nieuwsgierig - we gaan actief op zoek naar blinde vlekken, vellen geen oordeel en staan open voor experiment.

Integer - in onze interacties zijn we eerlijk en betrouwbaar en nemen we onze verantwoordelijkheid.

Gedreven - we bouwen met goesting en ambitie aan een bruisende ontmoetingsplaats voor mensen en ideeën.

Intuïtief - we luisteren naar het buikgevoel, maken ruimte voor twijfel en kwetsbaarheid en creëren zo een safe space waar plaats is om te leren en te creëren.

Neem contact op met

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

info@fomu.be

www.fomu.be