Het FOMU klopt af op 146.328 bezoekers voor expo Stephan Vanfleteren

Record voor het FOMU én een fotografietentoonstelling in België

Zondagavond 13 september sluit de expo van Stephan Vanfleteren onherroepelijk haar deuren. Maar liefst 146.328 mensen bezochten deze tentoonstelling, een unicum voor het FOMU én een fotografietentoonstelling in België.

Vandaag sluiten we een bijzonder hoofdstuk af in de geschiedenis van het FOMU. Met deze expo hebben we het FOMU op de kaart gezet bij een breed publiek. De publieksopkomst voor de expo Present & Corona walks heeft onze dromen overtroffen. ​
Dit is het resultaat van de expressieve kracht van Vanfleterens foto’s en van zijn bevlogenheid en drive als kunstenaar. Mijn waardering gaat ook uit naar het FOMU-team, zowel voor als achter de schermen, voor hun inzet om het publiek, ook in tijden van Corona, in de beste omstandigheden te ontvangen. ​ ​
- Maartje Stubbe, waarnemend directeur

De tentoonstelling opende op 25 oktober 2019 haar deuren. In de eerste 4 maanden ontving het FOMU meer dan 100.000 bezoekers. De expo zou aflopen op 1 maart 2020, maar werd wegens succes verlengd tot 19 april. Omwille van de uitbraak van het coronavirus was het FOMU genoodzaakt de deuren midden maart te sluiten, net als alle andere musea. Op 19 mei ging het FOMU onder strikte maatregelen weer open en werd de expo een tweede keer verlengd tot 13 september.

Het FOMU neemt de nodige maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19. Voor een bezoek aan de expo moet je vanaf 19 mei vooraf online een ticket kopen en het aantal bezoekers per dag is beperkt. Om iedereen de kans te geven de expo van Vanfleteren te bezoeken was het FOMU de laatste 2 weekends ook 's avonds geopend.

Expo Present & Corona Walks

'Present' is de eerste grote overzichtstentoonstelling van de gerenommeerde Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (°1969). Bij het grote publiek is hij vooral bekend om zijn indringende zwart-witportretten, maar de voorbije decennia leverden een brede waaier aan journalistieke, documentaire en artistieke fotografie. In deze tentoonstelling krijgen zowel de iconische beelden als de ongekende parels een plaats, en wordt de evolutie in Vanfleterens oeuvre zichtbaar.

Een selectie uit de nieuwe reeks Corona Walks, die Stephan Vanfleteren maakte tijdens de lock down, werd einde juni toegevoegd aan de expo.

Stephan Vanfleteren in de FOMU Collectie

Het FOMU verrijkt zijn collectie met een 25-tal foto's van Stephan Vanfleteren, ​ uit de reeksen 'Belgicum' en 'Nature Morte'. Ook een aantal van zijn beroemde portretten worden toegevoegd aan de collectie van het FOMU.

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

MISSIE 

FOMU wil de kracht, kwetsbaarheid en magie van fotografie koesteren en delen.

Het fotografisch beeld heeft een bijzondere relatie tot de werkelijkheid. In de hedendaagse maatschappij is een goed begrip van visuele beeldvorming onmisbaar om de wereld te begrijpen.

Daarom wil FOMU het beeldbewustzijn aanscherpen. Dat doen we door fotografie toegankelijk te maken vanuit historische perspectief en binnen een actuele context. Omdat het experiment van vandaag het erfgoed van morgen is, stimuleren we creatie, dynamiek en vernieuwing. FOMU is een plaats waar mensen zich welkom en empowered voelen om via fotografie hun blik te verruimen.

WAARDEN

FOMU is nieuwsgierigintegergedreven & intuïtief.
FOMU is een open en bruisende plek van en voor mensen. Inclusiviteit en meerstemmigheid zit verankerd in ons DNA. We dragen 4 kernwaarden uit die een kompas vormen voor verbinding en samenwerking met iedereen die met ons in contact komt.

Nieuwsgierig - we gaan actief op zoek naar blinde vlekken, vellen geen oordeel en staan open voor experiment.

Integer - in onze interacties zijn we eerlijk en betrouwbaar en nemen we onze verantwoordelijkheid.

Gedreven - we bouwen met goesting en ambitie aan een bruisende ontmoetingsplaats voor mensen en ideeën.

Intuïtief - we luisteren naar het buikgevoel, maken ruimte voor twijfel en kwetsbaarheid en creëren zo een safe space waar plaats is om te leren en te creëren.

Contact

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

info@fomu.be

www.fomu.be