Het FOMU klopt af op 146.328 bezoekers voor expo Stephan Vanfleteren

Record voor het FOMU én een fotografietentoonstelling in België

Zondagavond 13 september sluit de expo van Stephan Vanfleteren onherroepelijk haar deuren. Maar liefst 146.328 mensen bezochten deze tentoonstelling, een unicum voor het FOMU én een fotografietentoonstelling in België.

Vandaag sluiten we een bijzonder hoofdstuk af in de geschiedenis van het FOMU. Met deze expo hebben we het FOMU op de kaart gezet bij een breed publiek. De publieksopkomst voor de expo Present & Corona walks heeft onze dromen overtroffen. ​
Dit is het resultaat van de expressieve kracht van Vanfleterens foto’s en van zijn bevlogenheid en drive als kunstenaar. Mijn waardering gaat ook uit naar het FOMU-team, zowel voor als achter de schermen, voor hun inzet om het publiek, ook in tijden van Corona, in de beste omstandigheden te ontvangen. ​ ​
- Maartje Stubbe, waarnemend directeur

De tentoonstelling opende op 25 oktober 2019 haar deuren. In de eerste 4 maanden ontving het FOMU meer dan 100.000 bezoekers. De expo zou aflopen op 1 maart 2020, maar werd wegens succes verlengd tot 19 april. Omwille van de uitbraak van het coronavirus was het FOMU genoodzaakt de deuren midden maart te sluiten, net als alle andere musea. Op 19 mei ging het FOMU onder strikte maatregelen weer open en werd de expo een tweede keer verlengd tot 13 september.

Het FOMU neemt de nodige maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19. Voor een bezoek aan de expo moet je vanaf 19 mei vooraf online een ticket kopen en het aantal bezoekers per dag is beperkt. Om iedereen de kans te geven de expo van Vanfleteren te bezoeken was het FOMU de laatste 2 weekends ook 's avonds geopend.

Expo Present & Corona Walks

'Present' is de eerste grote overzichtstentoonstelling van de gerenommeerde Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (°1969). Bij het grote publiek is hij vooral bekend om zijn indringende zwart-witportretten, maar de voorbije decennia leverden een brede waaier aan journalistieke, documentaire en artistieke fotografie. In deze tentoonstelling krijgen zowel de iconische beelden als de ongekende parels een plaats, en wordt de evolutie in Vanfleterens oeuvre zichtbaar.

Een selectie uit de nieuwe reeks Corona Walks, die Stephan Vanfleteren maakte tijdens de lock down, werd einde juni toegevoegd aan de expo.

Stephan Vanfleteren in de FOMU Collectie

Het FOMU verrijkt zijn collectie met een 25-tal foto's van Stephan Vanfleteren, ​ uit de reeksen 'Belgicum' en 'Nature Morte'. Ook een aantal van zijn beroemde portretten worden toegevoegd aan de collectie van het FOMU.

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Het FOMU - Fotomuseum Antwerpen is een landelijk erkend museum dat deel uitmaakt van de Stad Antwerpen. Het is een van de meest prestigieuze en toonaangevende musea voor fotografie in Europa.

Het FOMU wordt in binnen- en buitenland erkend als een expert in het behoud en beheer van fotografisch erfgoed. Het museum geniet wereldfaam om zijn unieke historische en hedendaagse collecties. Deze omvatten fotobeelden, apparatuur en boeken uit de Belgische en internationale fotogeschiedenis, met een totaal van 3 miljoen objecten. Ook de groeiende digitale collectie wordt steeds meer ontsloten.

In een open huis treedt het FOMU in interactie met het publiek. Geëngageerd en extravert, maatschappelijk relevant, met zin voor vernieuwing. Jaarlijks organiseert het museum een tiental tentoonstellingen van Belgische en internationale fotografen, waarin fotografie, film en nieuwe media met elkaar in contact komen. Het ondersteunt ook (jong) fotografisch talent in diverse projecten, exposities en evenementen en een magazine. Lezingen, workshops en filmvoorstellingen staan regelmatig op het programma. Zo verspreidt het FOMU op een dynamische manier de passie voor en kennis over de fotografie.

Contact

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

[email protected]

www.fomu.be