Het FOMU opent gratis de deuren op internationale dag van de fotografie

Vrijdag 19 augustus

Op 19 augustus is het internationale dag van de fotografie of World Photography Day. De fotografie blaast 183 kaarsjes uit. Om dat te vieren gooit het FOMU op vrijdag 19 augustus de deuren gratis open. Je krijgt korting in de FOMU shop én we bieden je in een unieke video een blik achter de schermen van de FOMU collectie.

Bezoek onze tentoonstellingen:

Bertien van Manen - Wish I Were Here
Diana Markosian - Santa Barbara
.tiff 2022- Emerging Belgian Photograpy

Bestel je gratis ticket online. De korting wordt automatisch verrekend op je ticket.

Fotoromans in de FOMU Collectie

Het belang van fotoromans als massamedium in de jaren ‘50 vergelijken met de impact van Netflix dezer dagen? Prof. Jan Baetens (KU Leuven) doet het zomaar. In deze video neemt hij je samen met Tamara Berghmans (curator en onderzoeker FOMU collectie) mee op een rit doorheen de geschiedenis van de fotoromans.

Want wie kent niet: de lichtjes melodramatische fotostrips in het tienermagazine Joepie, of in weekblad 'Het rijk der vrouw' (dat nu nog bestaat als 'Libelle’). Maar de fotoroman is meer dan dat, en gaandeweg evolueerde het genre ook tot artistieke producten, waarin fotografen spelen met sequenties, filmische elementen en lay-out. Mooie voorbeelden daarvan zijn Ed van der Elsken en Marie-Francoise Plissart, die deel uitmaken van de FOMU collectie.

De Belgische fotograaf en videokunstenaar Marie-Françoise Plissart vernieuwde het genre grondig met haar fotoroman Droit de regards. Plissart verkreeg in juli 2022 de adellijke titel Commandeur in de Kroonorde.

Op de dag van de fotografie nemen we je graag mee achter de schermen van de FOMU collectie. We laten je kennis maken met drie iconische fotoromans uit onze collectie.

Korting op fotoboeken in de FOMU shop én online

In de FOMU shop krijg je 15% korting op alle fotoboeken vanaf een aankoop van 30 euro.

Kies uit meer dan 100 titels waaronder Masculinities, Stephan Vanfleteren, Max Pinckers, Diana Markosian, Bertien van Manen, Harry Gruyaert, Aglaia Konrad, Bieke Depoorter, Martine Franck, publicaties van .tiff fotografen Alice Pallot, Arian Christiaens, Barbara Debeuckelaere, Lars Duchateau, etc.

De korting geldt zowel in de FOMU shop als de online shop. Online gebruik je de code DAGVDFOTOGRAFIE22. De korting is geldig op 19 augustus 2022.

Een stukje geschiedenis: uitvinding van de fotografie

Samen met Joseph Nicéphore Niépce (FR, 1765-1833) bedenkt en verfijnt Louis-Jacques-Mandé Daguerre (FR, 1787-1851) het eerste succesvolle fotografische proces, dat naar hem vernoemd is: de daguerreotypie.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Door directe belichting in de camera ontstaat een daguerreotypie. De afbeelding is gevormd op een koperen plaat die is bedekt met een dun laagje zilver. Net als een polaroid is een daguerreotypie een eenmalig proces dat daarom een ​​enkel niet-reproduceerbaar beeld oplevert. Het resultaat is een scherp en zeer gedetailleerd, reflecterend beeld.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
'Een industriële waanzin', zo beschrijft de Franse criticus Charles Baudelaire (1821-1867) de daguerreotypie wanneer deze in augustus 1839 wordt gepresenteerd aan de Académie des sciences in Parijs. Deze datum wordt algemeen beschouwd als het geboortejaar van de fotografie. Daguerre patenteert zijn proces niet. De Franse overheid verkrijgt de rechten en presenteert fotografie als een geschenk aan de wereld: iedereen kan ervan profiteren. In 1845 is het proces wijdverbreid en heeft elke grote stad minstens één daguerreotypie-atelier. Binnenkort is de hele wereld in de greep van de waanzin van de daguerreotypie.⠀⠀⠀⠀

Het FOMU heeft meer dan 200 daguerreotypieën in de collectie. Het gaat voornamelijk om portretten, maar er zitten ook ingekleurde exemplaren bij of daguerreotypieën die in een juweel verwerkt zijn.

Informatie & vragen

Voor meer informatie en vragen voor interviews kun je contact opnemen met Isabelle Willems en Sarah Skoric.

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Het FOMU - Fotomuseum Antwerpen is een landelijk erkend museum dat deel uitmaakt van de Stad Antwerpen. Het is een van de meest prestigieuze en toonaangevende musea voor fotografie in Europa.

Het FOMU wordt in binnen- en buitenland erkend als een expert in het behoud en beheer van fotografisch erfgoed. Het museum geniet wereldfaam om zijn unieke historische en hedendaagse collecties. Deze omvatten fotobeelden, apparatuur en boeken uit de Belgische en internationale fotogeschiedenis, met een totaal van 3 miljoen objecten. Ook de groeiende digitale collectie wordt steeds meer ontsloten.

In een open huis treedt het FOMU in interactie met het publiek. Geëngageerd en extravert, maatschappelijk relevant, met zin voor vernieuwing. Jaarlijks organiseert het museum een tiental tentoonstellingen van Belgische en internationale fotografen, waarin fotografie, film en nieuwe media met elkaar in contact komen. Het ondersteunt ook (jong) fotografisch talent in diverse projecten, exposities en evenementen en een magazine. Lezingen, workshops en filmvoorstellingen staan regelmatig op het programma. Zo verspreidt het FOMU op een dynamische manier de passie voor en kennis over de fotografie.

Contact

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

[email protected]

www.fomu.be