Jong talent kaapt het FOMU

Nightwatch museum take over, 21 - 30 mei

Tijdens NIGHTWATCH 2021 kapen 15 jonge fotografen, beeldende kunstenaars, performers, muzikanten en dichters het FOMU - Fotomuseum Antwerpen met hun artistieke creaties. Tien dagen lang palmen de Young Artists het museum in.

In 2020 lanceerde het FOMU een open call. Uit een honderdtal inzendingen selecteerden we 15 beloftevolle makers om van nul nieuw werk te creëren rond het thema ESCAPISM. De Young Artists volgden een reeks intensieve workshops en werden begeleid door coaches Ama Koranteng-Kumi, Francesca Gea en Tomas Vandecasteele.

We openen feestelijk met twee nocturnes, op 21 en 22 mei – telkens van 19u tot 23u. Nadien heb je nog tot 30 mei de tijd om NIGHTWATCH 2021 te bezoeken tijdens de openingsuren van het FOMU. 

 

15 Young Artists

De selectie van 2021 bestaat uit:

Alex Akuete, Beyza Batmaz, Bogenna Ivana, Elflinn Verdcourt, Farida El Kaddouri, Gudrun Moreau, Jessica Boyeleba Balehen, Kawtar Ouh, Lisa Ijeoma, Nico Timmermans, Pilar de Ceuleneer, Richard Agyemang, Salim Azaimi, Soukaïna Bennani en Sumaya Chekkali 

Voor mij betekent escapisme: mijn gevoelens uitdrukken met kunst. Voor dit project maak ik gebruik van video gecombineerd met geschreven teksten. - Beyza Batmaz, fotograaf en beeldend kunstenaar ​ 
Ondanks corona, voelt Nightwatch voor mij als een 'safe space', een warme uitnodigende plek, zoals echte vriendschap. ​
- Lisa Ijeoma, Beeldend kunstenaar 
 Met Nightwatch wil ik mijn creativiteit tonen, andere creatieve jongeren ontmoeten en veel bijleren. ​
- Richard Owusu – Freedom, Fotograaf 

De artiesten zijn allemaal tussen 16 en 26 jaar oud en hebben elk een uniek talent. Ze doen mee aan Nightwatch om hun creaties te tonen, maar ook om artistiek in dialoog te gaan met andere kunstenaars en echt samen iets te creëren. ​ 

De kruisbestuiving tussen de fotografen, performers en beeldende kunstenaars levert dit jaar opnieuw een betoverend resultaat op. 

 

 

4 YOUNG ENTREPRENEURS ​ 

De organisatie van Nightwatch is in handen van een ploeg Young Entrepreneurs. Het project wordt van A tot Z uitgewerkt door een vierkoppig team: Jaspe Azabe Habarurema, Leonie Delaey, Karl Kana & Zoë Mushidi 

Met het Nightwatch Young Entrepreneurs programma wil het FOMU experimenteren met nieuwe manieren van samenwerken en co-creëren. Nightwatch is een museumbreed project waarbij de Young Entrepreneurs en het FOMU hun expertise delen om het traject en de Museum Take Over uit te werken. ​ 

@Seppe Elewout
@Seppe Elewout

Jaspe Azabe Habarurema is curator voor Nightwatch. Ze is fotograaf en communicatiespecialist. 

Leonie Delaey is publiekswerker voor Nightwatch. Ze studeert cultuurmanagement en is maakster van Lets Talk Belgium. ​ 

Karl Kana is event manager voor Nightwatch. Hij is DJ en organisator van WAR-L, Mazerati, The Lab en Festival des Arts. ​ ​ 

Zoë Mushidi is communication manager voor Nightwatch. Ze is een onafhankelijke kunstenaar die muziek, schilderkunst en andere kunstvormen combineert. 

Over Nightwatch 2021: 

Het was niet altijd even gemakkelijk maar we zijn zo trots op de jonge kunstenaars en op onszelf dat we, ondanks de situatie waar we allemaal samen inzitten, Nightwatch 2021 met prachtig werk kunnen openen.

Praktische info

Je bent welkom om Nightwatch te bezoeken. De artiesten en young entrepreneurs zijn beschikbaar voor interviews. Voor een gratis ticket en interview aanvragen kun je terecht bij Isabelle Willems en Sarah Skoric.

https://www.instagram.com/nightwatch_fomu/ 
https://www.facebook.com/NightwatchFOMU113827560077670/ ​ 
Facebook event: https://fb.me/e/4iXWhv6Rz ​ ​ ​ ​
Tags: @nightwatch_fomu @fomuantwerp 

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Het FOMU - Fotomuseum Antwerpen is een landelijk erkend museum dat deel uitmaakt van de Stad Antwerpen. Het is een van de meest prestigieuze en toonaangevende musea voor fotografie in Europa.

Het FOMU wordt in binnen- en buitenland erkend als een expert in het behoud en beheer van fotografisch erfgoed. Het museum geniet wereldfaam om zijn unieke historische en hedendaagse collecties. Deze omvatten fotobeelden, apparatuur en boeken uit de Belgische en internationale fotogeschiedenis, met een totaal van 3 miljoen objecten. Ook de groeiende digitale collectie wordt steeds meer ontsloten.

In een open huis treedt het FOMU in interactie met het publiek. Geëngageerd en extravert, maatschappelijk relevant, met zin voor vernieuwing. Jaarlijks organiseert het museum een tiental tentoonstellingen van Belgische en internationale fotografen, waarin fotografie, film en nieuwe media met elkaar in contact komen. Het ondersteunt ook (jong) fotografisch talent in diverse projecten, exposities en evenementen en een magazine. Lezingen, workshops en filmvoorstellingen staan regelmatig op het programma. Zo verspreidt het FOMU op een dynamische manier de passie voor en kennis over de fotografie.

Contact

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

[email protected]

www.fomu.be