Jong talent kaapt het FOMU

Nightwatch museum take over, 21 - 30 mei

Tijdens NIGHTWATCH 2021 kapen 15 jonge fotografen, beeldende kunstenaars, performers, muzikanten en dichters het FOMU - Fotomuseum Antwerpen met hun artistieke creaties. Tien dagen lang palmen de Young Artists het museum in.

In 2020 lanceerde het FOMU een open call. Uit een honderdtal inzendingen selecteerden we 15 beloftevolle makers om van nul nieuw werk te creëren rond het thema ESCAPISM. De Young Artists volgden een reeks intensieve workshops en werden begeleid door coaches Ama Koranteng-Kumi, Francesca Gea en Tomas Vandecasteele.

We openen feestelijk met twee nocturnes, op 21 en 22 mei – telkens van 19u tot 23u. Nadien heb je nog tot 30 mei de tijd om NIGHTWATCH 2021 te bezoeken tijdens de openingsuren van het FOMU. 

 

15 Young Artists

De selectie van 2021 bestaat uit:

Alex Akuete, Beyza Batmaz, Bogenna Ivana, Elflinn Verdcourt, Farida El Kaddouri, Gudrun Moreau, Jessica Boyeleba Balehen, Kawtar Ouh, Lisa Ijeoma, Nico Timmermans, Pilar de Ceuleneer, Richard Agyemang, Salim Azaimi, Soukaïna Bennani en Sumaya Chekkali 

Voor mij betekent escapisme: mijn gevoelens uitdrukken met kunst. Voor dit project maak ik gebruik van video gecombineerd met geschreven teksten. - Beyza Batmaz, fotograaf en beeldend kunstenaar ​ 
Ondanks corona, voelt Nightwatch voor mij als een 'safe space', een warme uitnodigende plek, zoals echte vriendschap. ​
- Lisa Ijeoma, Beeldend kunstenaar 
 Met Nightwatch wil ik mijn creativiteit tonen, andere creatieve jongeren ontmoeten en veel bijleren. ​
- Richard Owusu – Freedom, Fotograaf 

De artiesten zijn allemaal tussen 16 en 26 jaar oud en hebben elk een uniek talent. Ze doen mee aan Nightwatch om hun creaties te tonen, maar ook om artistiek in dialoog te gaan met andere kunstenaars en echt samen iets te creëren. ​ 

De kruisbestuiving tussen de fotografen, performers en beeldende kunstenaars levert dit jaar opnieuw een betoverend resultaat op. 

 

 

4 YOUNG ENTREPRENEURS ​ 

De organisatie van Nightwatch is in handen van een ploeg Young Entrepreneurs. Het project wordt van A tot Z uitgewerkt door een vierkoppig team: Jaspe Azabe Habarurema, Leonie Delaey, Karl Kana & Zoë Mushidi 

Met het Nightwatch Young Entrepreneurs programma wil het FOMU experimenteren met nieuwe manieren van samenwerken en co-creëren. Nightwatch is een museumbreed project waarbij de Young Entrepreneurs en het FOMU hun expertise delen om het traject en de Museum Take Over uit te werken. ​ 

@Seppe Elewout
@Seppe Elewout

Jaspe Azabe Habarurema is curator voor Nightwatch. Ze is fotograaf en communicatiespecialist. 

Leonie Delaey is publiekswerker voor Nightwatch. Ze studeert cultuurmanagement en is maakster van Lets Talk Belgium. ​ 

Karl Kana is event manager voor Nightwatch. Hij is DJ en organisator van WAR-L, Mazerati, The Lab en Festival des Arts. ​ ​ 

Zoë Mushidi is communication manager voor Nightwatch. Ze is een onafhankelijke kunstenaar die muziek, schilderkunst en andere kunstvormen combineert. 

Over Nightwatch 2021: 

Het was niet altijd even gemakkelijk maar we zijn zo trots op de jonge kunstenaars en op onszelf dat we, ondanks de situatie waar we allemaal samen inzitten, Nightwatch 2021 met prachtig werk kunnen openen.

Praktische info

Je bent welkom om Nightwatch te bezoeken. De artiesten en young entrepreneurs zijn beschikbaar voor interviews. Voor een gratis ticket en interview aanvragen kun je terecht bij Isabelle Willems en Sarah Skoric.

https://www.instagram.com/nightwatch_fomu/ 
https://www.facebook.com/NightwatchFOMU113827560077670/ ​ 
Facebook event: https://fb.me/e/4iXWhv6Rz ​ ​ ​ ​
Tags: @nightwatch_fomu @fomuantwerp 

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

MISSIE 

FOMU wil de kracht, kwetsbaarheid en magie van fotografie koesteren en delen.

Het fotografisch beeld heeft een bijzondere relatie tot de werkelijkheid. In de hedendaagse maatschappij is een goed begrip van visuele beeldvorming onmisbaar om de wereld te begrijpen.

Daarom wil FOMU het beeldbewustzijn aanscherpen. Dat doen we door fotografie toegankelijk te maken vanuit historische perspectief en binnen een actuele context. Omdat het experiment van vandaag het erfgoed van morgen is, stimuleren we creatie, dynamiek en vernieuwing. FOMU is een plaats waar mensen zich welkom en empowered voelen om via fotografie hun blik te verruimen.

WAARDEN

FOMU is nieuwsgierigintegergedreven & intuïtief.
FOMU is een open en bruisende plek van en voor mensen. Inclusiviteit en meerstemmigheid zit verankerd in ons DNA. We dragen 4 kernwaarden uit die een kompas vormen voor verbinding en samenwerking met iedereen die met ons in contact komt.

Nieuwsgierig - we gaan actief op zoek naar blinde vlekken, vellen geen oordeel en staan open voor experiment.

Integer - in onze interacties zijn we eerlijk en betrouwbaar en nemen we onze verantwoordelijkheid.

Gedreven - we bouwen met goesting en ambitie aan een bruisende ontmoetingsplaats voor mensen en ideeën.

Intuïtief - we luisteren naar het buikgevoel, maken ruimte voor twijfel en kwetsbaarheid en creëren zo een safe space waar plaats is om te leren en te creëren.

Contact

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

[email protected]

www.fomu.be