Martine Franck - Lynne Cohen - 33 days of .tiff - collectie aankoop Eamonn Doyle

Nieuwe expo's in het FOMU vanaf 02.10.20

Martine Franck
02.10.20 - 24.01.2
1

Martine Franck (BE, 1938-2012), geboren in Antwerpen, ontdekt haar passie voor fotografie tijdens een lange reis door het Oosten in 1963. Thuisgekomen in Parijs, vestigt ze zich als zelfstandig fotograaf en maakt portretten en reportages voor grote Amerikaanse magazines zoals Life, The New York Times en Vogue. Uit haar foto’s spreekt een levensvreugde en een diep sociaal engagement.

Martine Frank (BE, 1938-2012) is van nature een vrije geest. De camera is voor haar een middel om zichzelf te positioneren in de maatschappij. Vanuit een diep sociaal engagement, voert ze een strijd voor vrouwen, ouderen, vluchtelingen en bedreigde gemeenschappen wereldwijd. Ze neemt haar tijd om respectvolle relaties uit te bouwen met de mensen die ze portretteert. Zo creëert ze een unieke fotografische taal, met sterke composities en observaties in zwart-wit.

Het FOMU brengt dit najaar de grote overzichtstentoonstelling van het werk van Martine Franck naar haar geboortestad. Martine Franck was net voor haar dood nauw betrokken bij de uitwerking van deze tentoonstelling, die gemaakt werd door de Fondation Henri Cartier-Bresson (Parijs) en het Musée de l’Elysée (Lausanne).

Curator: Agnès Sire

Persbeelden
Hieronder vind je een selectie van 3 persbeelden in lage resolutie. Een ruimere selectie persbeelden en hoge resolutiebeelden zijn beschikbaar op aanvraag. Je mag maximum 3 persbeelden rechtenvrij gebruiken. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

Lynne Cohen - Depht on the Surface
02.10.20 - 24.01.21

Kijk verder dan het oppervlak en ontdek het licht absurde en surrealistische universum van Lynne Cohen (CA, 1944-2014). Vier decennia lang fotografeert ze uitsluitend interieurs: kuuroorden, militaire installaties, klaslokalen, laboratoria, … Wat gaat er om in de hoofden van de ontwerpers en gebruikers van deze ruimtes? Cohen toont ons plaatsen waaruit de mensen verdwenen zijn en hun sporen als cryptische tekens achterblijven.

In deze overzichtstentoonstelling staat de menselijke obsessie met controle en begrip centraal. Lynne Cohens foto’s zijn pure registraties van de werkelijkheid, maar voor de aandachtige kijker zitten ze vol aanwijzingen en contradicties. Bij haar vind je geen makkelijke ontsnappingsroute, wel een claustrofobische wereld die verraderlijk eenvoudig lijkt.

We plaatsen Cohens werk binnen een context van gelijkgestemde kunstenaars zoals Guillaume Bijl, Thomas Demand en Marcel Duchamp. Vaak vertrekken ze van de vraagstelling van de readymade: wat gebeurt er als je iets alledaags in een nieuwe context plaatst?

Deze retrospectieve is gebaseerd op het concept en onderzoek van Karin Hanssen en Bert Danckaert, in samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen.

Curatoren: Bert Danckaert & Joachim Naudts

Persbeelden
Hieronder vind je een ruime selectie persbeelden in lage resolutie. Hoge resolutiebeelden zijn verkrijgbaar op aanvraag. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

 

Kijk mee achter de schermen van het FOMU

In deze video nemen we een kijkje achter de schermen bij de opbouw van de nieuwe tentoonstellingen. De curatoren vertellen wat je mag verwachten van de tentoonstellingen Martine Franck en Lynne Cohen.

33 days of .tiff
02.10.20 - 07.11.20

Laure Cottin Stefanelli, Etienne Courtois, David Denil, Katherine Longly, Renée Lorie, Sebastian Steveniers, Wiktoria Synak, Florine Thiebaud, Pierre Vanneste, Sybren Vanoverberghe.

Elk jaar selecteert het FOMU tien beloftevolle fotografen die in België wonen of werken. Het FOMU neemt hen mee op een traject dat in 2019 startte met de publicatie in het portfoliomagazine .tiff en dit najaar eindigt met een groepstentoonstelling in het FOMU. ​

Evenals de ‘Belgische fotografie’ is .tiff niet onder één noemer te vatten. Het is een staalkaart van de verscheidenheid en dynamiek van het fotografisch landschap in België. Met .tiff geeft het FOMU opkomend talent een platform naar een breder publiek en netwerk.

.tiff is uitgegroeid tot een internationaal platform dat Belgische fotografie ondersteunt. Sinds 2018 maakt .tiff deel uit van Futures, een samenwerking tussen het FOMU en tien andere Europese partners.

Futures is een samenwerking tussen: British Journal of Photography (UK), CAMERA (IT), Hyères Festival (FR), FOMU (BE), Fotofestiwal Lodz (PL), PHotoESPAÑA (ES), PhotoIreland (IR), Photo Romania Festival (RO), Robert Capa Contemporary Photography Center (HU), Triennial of Photography Hamburg (DE) en The Calvert Journal.

Met dank aan SOFAM - Auteursrechten voor visuele kunstenaars

Persbeelden
Hieronder vind je een ruime selectie persbeelden in lage resolutie. Hoge resolutiebeelden zijn verkrijgbaar op aanvraag. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

 

Collectieaankoop Eamonn Doyle
02.10.20 - 24.01.21

Het FOMU koopt van de Ierse fotograaf Eamonn Doyle het unieke werk 'Baggot Street' aan voor de collectie. Eamonn Doyle maakte dit werk samen met Niall Sweeney. Deze collectieaankoop wordt tentoongesteld in het FOMU.

Vanaf 14 november is de installatie 'Made in Dublin' van Eamonn Doyle te zien op locatie in de stad Antwerpen. Op de Wapper 7 kun je deze installatie beleven. Meer info binnenkort.

Eamonn Doyle, geboren in 1969 in Dublin, studeerde schilderkunst en fotografie. Zijn debuutfotoboek i (2014), werd door Martin Parr beschreven als 'het beste straatfotoboek in een decennium'. Naast fotograaf is hij ook producer en dj.

Eamonn Doyle & Niall Sweeney, Baggot Street, 2015/2020, Enneaptych (veelluik uit 9 delen), unieke editie © Eamonn Doyle & Niall Sweeney/ Collectie FOMU

Interviews
De curatoren en de .tiff fotografen zijn beschikbaar voor interviews. Voor een interview moet je vooraf een afspraak maken via Isabelle Willems of Sarah Skoric.

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

MISSIE 

FOMU wil de kracht, kwetsbaarheid en magie van fotografie koesteren en delen.

Het fotografisch beeld heeft een bijzondere relatie tot de werkelijkheid. In de hedendaagse maatschappij is een goed begrip van visuele beeldvorming onmisbaar om de wereld te begrijpen.

Daarom wil FOMU het beeldbewustzijn aanscherpen. Dat doen we door fotografie toegankelijk te maken vanuit historische perspectief en binnen een actuele context. Omdat het experiment van vandaag het erfgoed van morgen is, stimuleren we creatie, dynamiek en vernieuwing. FOMU is een plaats waar mensen zich welkom en empowered voelen om via fotografie hun blik te verruimen.

WAARDEN

FOMU is nieuwsgierigintegergedreven & intuïtief.
FOMU is een open en bruisende plek van en voor mensen. Inclusiviteit en meerstemmigheid zit verankerd in ons DNA. We dragen 4 kernwaarden uit die een kompas vormen voor verbinding en samenwerking met iedereen die met ons in contact komt.

Nieuwsgierig - we gaan actief op zoek naar blinde vlekken, vellen geen oordeel en staan open voor experiment.

Integer - in onze interacties zijn we eerlijk en betrouwbaar en nemen we onze verantwoordelijkheid.

Gedreven - we bouwen met goesting en ambitie aan een bruisende ontmoetingsplaats voor mensen en ideeën.

Intuïtief - we luisteren naar het buikgevoel, maken ruimte voor twijfel en kwetsbaarheid en creëren zo een safe space waar plaats is om te leren en te creëren.

Contact

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

info@fomu.be

www.fomu.be