Masculinities: Liberation through Photography - 22.10.21 - 13.03.22

Persvoorstelling: donderdag 21 oktober om 11u in het FOMU

Masculinities: Liberation through Photography is een ambitieuze groepstentoonstelling over mannelijkheid. Aan de hand van film en fotografie van de jaren 1960 tot vandaag laat de tentoonstelling zien hoe mannelijkheid wordt ervaren, uitgedragen en gevormd. Er is werk te zien van meer dan vijftig grensverleggende internationale kunstenaars, fotografen en filmmakers, onder wie Richard Avedon, Rineke Dijkstra, Peter Hujar, Isaac Julien, Rotimi Fani-Kayode, Robert Mapplethorpe, Catherine Opie en Wolfgang Tillmans.

Untitled, c. 1985 © Rotimi Fani-Kayode, Courtesy of Autograph, London
Untitled, c. 1985 © Rotimi Fani-Kayode, Courtesy of Autograph, London

Masculinities stelt maatschappelijke verwachtingen en gendernormen ter discussie. De tentoonstelling verwerpt het concept van ‘de ideale man’ en pleit voor het idee van meerdere vormen van mannelijkheid. Juist nu termen als ‘toxische’ en ‘kwetsbare’ mannelijkheid steeds vaker in de media komen, onderzoekt deze tentoonstelling het mannelijke in al zijn complexiteit. Zo komen onderwerpen aan bod als queer identiteit, macht en patriarchaat, hypermannelijke stereotypes, het zwarte lichaam, vaderschap, de vrouwelijke blik op mannen …

De tentoonstelling is samengesteld door the Barbican in Londen, curator Alona Pardo, en was eerder te zien in Gropius Bau in Berlijn en Les Rencontres de la photographie in Arles.

ZES THEMA'S

Het thema 'mannelijkheid' wordt in de expo onderzocht vanuit zes invalshoeken.

1. HET ARCHETYPE ONDERUITGEHAALD  

Al zestig jaar richten kunstenaars consequent hun pijlen op de enge genderdefinities die onze samenlevingsstructuren bepalen. Ze sporen ons aan om onze denkbeelden over identiteit, gender en seksualiteit te herzien. Dit thema verkent de conventionele en soms clichématige manier waarop mannen in beeld worden gebracht: als soldaten, cowboys, atleten, stierenvechters, bodybuilders en worstelaars.

2. DE MANNELIJKE ORDE: DE MACHT, HET PATRIARCHAAT EN DE RUIMTE 

De kijker wordt uitgenodigd om na te denken over de constructie van mannelijke macht, gender en klasse. Op verschillende manieren leggen de hier getoonde kunstenaars bloot hoe bepaalde soorten mannelijk gedrag voor ongelijkheid binnen en tussen genders heeft gezorgd, en proberen ze zich hiertegen te verzetten. ​ 

3. TE DICHT BIJ HUIS: HET GEZIN EN HET VADERSCHAP 

Sinds haar uitvinding is fotografie een belangrijk instrument om familieverhalen te maken en te documenteren. In tegenstelling tot het traditionele familieportret zijn de kunstenaars binnen dit thema op zoek naar de ‘rommeligheid’ van het leven. Ze staan stil bij misogynie, geweld, seksualiteit, sterfelijkheid, intimiteit en blootgelegde familiedrama’s, en presenteren een complexere en niet altijd fijne kijk op mannelijkheid en het vaderschap. 

4. QUEER MANNELIJKHEID 

In de twintigste eeuw wordt de strijd aangebonden tegen vooroordelen over homoseksualiteit en de wettelijke beperking ervan in Europa, de Verenigde Staten en daarbuiten. De kunstenaars binnen dit thema belichten hoe vanaf de jaren 1960 een nieuwe, politiek geladen queer esthetiek ontstaat. 

5. HET ZWARTE LICHAAM TERUGGECLAIMD 

Dit thema is gewijd aan zwarte kunstenaars uit de afgelopen vijftig jaar, die de complexiteit van hun levenservaring visueel tot uitdrukking brengen. Zij claimen de macht om hun eigen identiteit vorm te geven terug en ondermijnen zo de verwachtingen rond ras, gender en de witte blik.

6. VROUWEN OVER MANNEN: DE OMKERING VAN DE MANNELIJKE BLIK

Naarmate de tweede feministische golf in de jaren 1960 en 1970 aan kracht wint, proberen vrouwelijke activisten vastgeroeste ideeën over mannelijkheid te onthullen en ontleden. Tegelijkertijd formuleren ze alternatieve perspectieven op gender en representatie. De kunstenaars die hier zijn bijeengebracht, stammen uit deze periode of zijn geprikkeld door de erfenis ervan. Stuk voor stuk kiezen ze mannen als hun onderwerp, met de radicale bedoeling hun machtspositie te ondergraven en vraagtekens te plaatsen bij het idee dat mannen actief zijn en vrouwen passief. ​ 

DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Bas Jan Ader, Laurie Anderson, Kenneth Anger, Liz Johnson Artur, Knut Åsdam, Richard Avedon, Aneta Bartos, Richard Billingham, Cassils, Sam Contis, John Coplans, Jeremy Deller, Rineke Dijkstra, George Dureau, Thomas Dworzak, Hans Eijkelboom, Fouad Elkoury, Hal Fischer, Samuel Fosso, Anna Fox, Masahisa Fukase, Sunil Gupta, Kiluanji Kia Henda, Peter Hujar, Isaac Julien, Rotimi Fani-Kayode, Karen Knorr, Deana Lawson, Hilary Lloyd, Robert Mapplethorpe, Ana Mendieta, Annette Messager, Duane Michals, Tracey Moffatt, Andrew Moisey, Richard Mosse, Adi Nes, Catherine Opie, Elle Pérez, Kalen Na’il Roach, Paul Mpagi Sepuya, Collier Schorr, Laure Cottin Stefanelli, Clare Strand, Mikhael Subotzky, Larry Sultan, Wolfgang Tillmans, Hank Willis Thomas, Piotr Uklański, Andy Warhol, Karlheinz Weinberger, Marianne Wex, David Wojnarowicz en Akram Zaatari.

CATALOGUS

De catalogus 'Masculinities' is net als de tentoonstelling, ingedeeld in zes thematische hoofdstukken. Het boek bevast essays van schrijvers en academici, waaronder Chris Haywood, Edwin Coomasaru, Tim Clark, Jonathan D. Katz, Alona Pardo en Ekow Eshun. De catalogus is te koop in de museumshop en online shop voor € 45.

ACTIVITEITENPROGRAMMA

In co-creatie met kunstenaar en ondernemer Jaouad Alloul stelt het FOMU een uitgebreid activiteitenprogramma samen bij de expo. Verschillende sprekers en artiesten laten in een meerstemming programma hun licht schijnen op wat mannelijkheid vandaag kan betekenen.

MASCULINITIES NOCTURNES

Tijdens vier nocturnes gooit het FOMU ‘s avonds de deuren open! Verwacht je aan een avondvullend programma met debat, live music, artist talks, food & drinks. Jaouad Alloul is je host voor de avond. De tentoonstelling ‘Masculinities’ is doorlopend open.

16.12.2021: Nocturne Masculinities #1
Panel ‘What Are Masculinities anno 2021 ’? - ​ Jaouad Alloul (moderator), Nicola Brajato, Koen Dedoncker & Julius Thissen (NL)
Artist Talk: Sam Contis (ENG)
Live Music: Abrahamblue

20.01.2022: Nocturne Masculinities #2
Panel ‘Fraternities: Brotherhood or Toxic?’ - Jozefien Daelemans (moderator), Sébastian Steveniers, Katrien Van der Heyden en Nozizwe Dube (NL)
Artist Talk Andrew Moisey (ENG)
Live Music: Shaka Shams

24.02.2022: Nocturne Masculinities #3
Panel ‘Women on Men’ - ​ met Aimée-Fidel Mukunde (moderator), Alona Pardo (Barbican/ curator Masculinities), Laure Cottin Stefanelli en anderen (ENG)
Artist Talk: Hans Eijkelboom (NL), interview door curator Anne Ruygt
Live Music: Female Takeover

11.03.2022: Nocturne Masculinities #4 *SPECIAL EDITION + AFTERPARTY*
Screening ‘The Life of Fathers’ ​
Panel Talk ‘Power, Patriarchy & Space’ met Layla El-Dekmak (moderator), Fatima-Zohra Ait El Maâti, Moussa Don Pandzou, Marwan Magroun
Artist Talk: Liz Johnson Artur
Live Music: Bryn ​
Afterparty in collaboration with VICE

MASCULINITIES TOURS

Zeven spraakmakende gasten nemen je mee op een rondleiding door de expo Masculinities. Bekijk de tentoonstelling en het thema mannelijkheid door hun ogen. Laat je verrassen door nieuwe inzichten en verfrissende perspectieven.

Met Heleen Debruyne, Soe Nsuki, Raf Njotea, Stephanie Collingwoode Williams, Olave Nduwanje, Rashif El Kaoui en Senne Misplon.

FILMPROGRAMMA

Cinema Lumière en het FOMU slaan de handen in elkaar voor een filmprogramma rond Masculinities. We nodigen gastcuratoren uit om een programma samen te stellen.

In samenwerking met Lyse Ishimwe (Recognition), Niels Putman en Wanda Collective.

 

INFO & RESERVATIES

Alle data, info & ticketlinks vind je op onze website.

RONDLEIDINGEN

Speciaal bij de expo 'Masculinities' hebben we rondleidingen ontwikkeld voor groepen secundair onderwijs (2e en 3e graad) en groepen volwassenen.

Een FOMU gids leidt jullie rond in de tentoonstelling. Je maakt kennis met verschillende vormen van ‘mannelijkheid’ aan de hand van de tentoongestelde werken. De gids verbindt de thema’s in de expo met wat er leeft in de maatschappij vandaag. Er is ruimte voor gesprek en vragen.

Voor meer info en reservaties, check onze website.

Adi Nes, Untitled, from the series Soldiers, 1999
Adi Nes, Untitled, from the series Soldiers, 1999

PERSVOORSTELLING & PERSBEELDEN

De persvoorstelling van 'Masculinities: Liberation through photography' is op donderdag 21 oktober om 11u in het FOMU. De curatoren, Alona Pardo (Barbican), Rein Deslé (FOMU) en Anne Ruygt (FOMU), leiden je rond in de tentoonstelling.

Jaouad Alloul geeft toelichting bij het activiteitenprogramma dat het FOMU in co-creatie met hem ontwikkelde.

Gelieve je aanwezigheid te bevestigen voor 21 oktober bij Isabelle Willems en Sarah Skoric.

Een ruimere selectie persbeelden is beschikbaar op aanvraag. Je mag maximum 3 persbeelden rechtenvrij gebruiken. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

Interviews met de curatoren (Alona Pardo, Rein Deslé, Anne Ruygt), de samenstellers van het activiteitenprogramma (Jaouad Alloul en Naomi Vandenbroeck) en de fotografen kun je aanvragen bij Isabelle Willems en Sarah Skoric.

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

MISSIE 

FOMU wil de kracht, kwetsbaarheid en magie van fotografie koesteren en delen.

Het fotografisch beeld heeft een bijzondere relatie tot de werkelijkheid. In de hedendaagse maatschappij is een goed begrip van visuele beeldvorming onmisbaar om de wereld te begrijpen.

Daarom wil FOMU het beeldbewustzijn aanscherpen. Dat doen we door fotografie toegankelijk te maken vanuit historische perspectief en binnen een actuele context. Omdat het experiment van vandaag het erfgoed van morgen is, stimuleren we creatie, dynamiek en vernieuwing. FOMU is een plaats waar mensen zich welkom en empowered voelen om via fotografie hun blik te verruimen.

WAARDEN

FOMU is nieuwsgierigintegergedreven & intuïtief.
FOMU is een open en bruisende plek van en voor mensen. Inclusiviteit en meerstemmigheid zit verankerd in ons DNA. We dragen 4 kernwaarden uit die een kompas vormen voor verbinding en samenwerking met iedereen die met ons in contact komt.

Nieuwsgierig - we gaan actief op zoek naar blinde vlekken, vellen geen oordeel en staan open voor experiment.

Integer - in onze interacties zijn we eerlijk en betrouwbaar en nemen we onze verantwoordelijkheid.

Gedreven - we bouwen met goesting en ambitie aan een bruisende ontmoetingsplaats voor mensen en ideeën.

Intuïtief - we luisteren naar het buikgevoel, maken ruimte voor twijfel en kwetsbaarheid en creëren zo een safe space waar plaats is om te leren en te creëren.

Neem contact op met

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

info@fomu.be

www.fomu.be