Max Pinckers - Hélène Amouzou

Persvoorstelling donderdag 25 november om 11u in het FOMU.

MAX PINCKERS - DOUBLE BIND
26.11.2021 - 13.03.2022

Kan een foto iets over de wereld zeggen? Max Pinckers (BE, 1988) onderwerpt de fotografie aan een diepgravende analyse. Hij verkent de grenzen van documentaire en toont haar manipulatieve karakter. Pinckers’ artistieke antwoord is speculatieve documentaire, waarin fictie en realiteit in elkaar overvloeien. De tentoonstelling in het FOMU biedt voor het eerst een overzicht van de afgelopen vijf jaar.

Margins of Excess neemt je mee naar spectaculaire verhalen van zes mensen voor wie fantasie en verbeelding fundamenteel deel uitmaken van hun bestaan. Wanneer Max Pinckers voor Red Ink in Noord Korea fotografeert, is het flitslicht prominent aanwezig in elk beeld. Zo maken de foto’s je duidelijk dat wat je ziet niet de werkelijkheid is, maar enkel toont wat het regime wilt laten zien.

Controversy en Trophy Camera plaatsen kritische vragen bij iconische persfoto’s. In zijn meest recente en nog lopende project Unhistories, hier voor het eerst te zien, brengt Pinckers het onderbelichte verhaal van het koloniaal geweld tijdens de Keniaanse onafhankelijkheidsstrijd, waarin duizenden in detentiekampen slachtoffer werden van massale folteringen en executies door het Britse koloniale regime.

Max Pinckers stelt internationaal tentoon, is bezieler van de uitgeverij Lyre Press en gaf al zijn publicaties uit in eigen beheer. Hij is medeoprichter van The School of Speculative Documentary en was van 2015 tot 2021 als doctoraal onderzoeker verbonden aan KASK School of Arts, Gent.

Gelijktijdig met de tentoonstelling publiceert uitgeverij Hannibal het boek ‘Max Pinckers', auteur Hans Theys. Het boek is te koop in de museumshop voor €49.95.

Persbeelden

Hieronder vind je 6 persbeelden in lage resolutie. Een ruime selectie persbeelden en hoge resolutiebeelden zijn beschikbaar op aanvraag. Je mag maximum 3 persbeelden rechtenvrij gebruiken. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

 

 

HÉLÈNE AMOUZOU - ENTRE TEMPS
26.11.2021 - 13.03.2022

In de vervreemdende maanden na het uitbreken van het coronavirus bezoekt Hélène Amouzou (TG, 1969; woont in Luik) haar familie in het West-Afrikaanse Togo. Voor het eerst sinds haar vertrek naar België, nu 25 jaar geleden, keert ze voor langere tijd terug naar haar geboorteland. De pandemie bracht de wereld tot stilstand. En voor Amouzou voelt het even alsof de tijd is teruggedraaid. ​

Amouzou staat bekend om haar gevoelige portretten en vluchtige beeldtaal. Entre temps (tussentijd) is meer dan een mooie serie over haar Togolese familie en vrienden. Het is evengoed een zelfportret. Als migrant voelt Amouzou zich vaak gevangen tussen twee werelden. Tussen daar en hier, toen en nu. Net als haar eerdere, veelgeprezen werk Entre le papier peint et le mur (2009) is de reeks een reflectie over identiteit en thuishoren. ​

Amouzou kiest bewust voor analoge fotografie. De trage manier van werken past bij het meditatieve karakter van haar werk. Entre temps is ontstaan op uitnodiging van het FOMU en na verschillende werkperiodes in de donkere kamer van het museum. ​

Deze tentoonstelling is het resultaat van een artistieke opdracht in het kader van de COVID-19-werkbeurs die het FOMU in het voorjaar van 2020 uitschreef als antwoord op de coronamaatregelen, die vele fotografen en kunstenaars hard hebben getroffen. Voor de selectie werkt het FOMU samen met experten uit het artistieke en fotografische veld. Hélène Akouavi Amouzou werd door Anne Wetsi Mpoma voorgedragen. 

Het FOMU gaf ook een werkbeurs aan nog vijf andere kunstenaars: Mous Lamrabat, Aurélie Geurts, Joud Toamah en het kunstenaarsduo Alexey Shlyk & Ben Van den Berghe. 

Persbeelden

Hieronder vind je 1 persbeeld in lage resolutie. Een ruime selectie persbeelden en hoge resolutiebeelden zijn beschikbaar op aanvraag. Je mag maximum 3 persbeelden rechtenvrij gebruiken. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

Hélène Amouzou, Autoportrait, ma mère et moi Uit de serie: Entre temps
Hélène Amouzou, Autoportrait, ma mère et moi Uit de serie: Entre temps

PERSVOORSTELLING & INTERVIEWS

De persvoorstelling van 'Max Pinckers - Double Bind' en 'Hélène Amouzou - Entre temps' is op donderdag 25 november om 11u in het FOMU. De curatoren en fotografen leiden je rond in de tentoonstellingen.

Gelieve je aanwezigheid te bevestigen voor 25 november bij Isabelle Willems en Sarah Skoric.

Interviews met de Max Pinckers en Hélène Amouzou kun je aanvragen bij Isabelle Willems en Sarah Skoric.

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Het FOMU - Fotomuseum Antwerpen is een landelijk erkend museum dat deel uitmaakt van de Stad Antwerpen. Het is een van de meest prestigieuze en toonaangevende musea voor fotografie in Europa.

Het FOMU wordt in binnen- en buitenland erkend als een expert in het behoud en beheer van fotografisch erfgoed. Het museum geniet wereldfaam om zijn unieke historische en hedendaagse collecties. Deze omvatten fotobeelden, apparatuur en boeken uit de Belgische en internationale fotogeschiedenis, met een totaal van 3 miljoen objecten. Ook de groeiende digitale collectie wordt steeds meer ontsloten.

In een open huis treedt het FOMU in interactie met het publiek. Geëngageerd en extravert, maatschappelijk relevant, met zin voor vernieuwing. Jaarlijks organiseert het museum een tiental tentoonstellingen van Belgische en internationale fotografen, waarin fotografie, film en nieuwe media met elkaar in contact komen. Het ondersteunt ook (jong) fotografisch talent in diverse projecten, exposities en evenementen en een magazine. Lezingen, workshops en filmvoorstellingen staan regelmatig op het programma. Zo verspreidt het FOMU op een dynamische manier de passie voor en kennis over de fotografie.

Contact

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

[email protected]

www.fomu.be