Nieuwe cinema in het FOMU

Lumière Antwerpen opent op 18 december 2019

Op 18 december heropent het team van Cinema Cartoon’s de twee bioscoopzalen van het Fotomuseum op het Antwerpse Zuid. De nieuwe stadscinema krijgt de naam Lumière Antwerpen.

Bedoeling is om op deze nieuwe plek – waar tot dit voorjaar Cinema Zuid films programmeerde – de dynamiek te ontwikkelen die kenmerkend is voor Cartoon’s. Concreet betekent dit dat het jonge en enthousiaste team van Cartoon’s er vanaf 18 december dagelijks een hedendaagse filmselectie programmeert.

Jon Michelena (links op de foto ) en Jan-Willem Van Eemeren (rechts), uitbaters Cinema Cartoon’s: Wij willen op deze nieuwe plek dezelfde dynamiek ontwikkelen als in Cinema Cartoon’s, met een divers aanbod dat oog heeft voor het beste van de hedendaagse lokale, Europese en wereldcinema. Bovendien willen we de link met het FOMU en de bruisende buurt van Antwerpen Zuid koesteren.

Lumière Antwerpen is een unieke samenwerking met het FOMU en stad Antwerpen. Het FOMU en Lumière Antwerpen delen niet alleen hetzelfde gebouw, maar willen elkaars werking ook versterken. Stad Antwerpen speelde een cruciale rol in het verhaal en maakt het met de nodige ondersteuning mogelijk om dit project te realiseren.

Nabilla Ait Daoud, schepen bevoegd voor cultuur: Ik ben bijzonder opgetogen met dit nieuwe initiatief. Antwerpen heeft een lange film- en bioscooptraditie die door deze twee extra zalen wordt verdergezet en versterkt. Mede met onze steun krijgt de Antwerpenaar een groter, kwalitatiever filmaanbod in een moderne en comfortabele setting.

Elviera Velghe, directeur van het Fotomuseum: De samenwerking met Lumière Antwerpen versterkt het FOMU als een open huis voor fotografie, kunst en creatie. Bezoekers kunnen ons museum voortaan combineren met goede cinema; dat lijkt me een ideale cultuurcocktail.

Ook het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) zorgt er met de springplankpremie voor dat Antwerpen er een nieuwe permanente stadsbioscoop bijkrijgt.

Erwin Provoost, directeur-intendant Vlaams Audiovisueel Fonds: Via de springplankpremie ondersteunen we als Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) vertoners die, zoals in het geval met Lumière Antwerpen, een substantiële uitbreiding van hun arthouse programma-aanbod doorvoeren. Ik ben verheugd dat we samen met enthousiaste partners als het Fotomuseum, de Stad Antwerpen en de Lumière Groep in dit verhaal kunnen stappen. Namens het VAF wens ik de initiatiefnemers alle succes toe, en hoop ik dat dit project navolging mag krijgen in andere Vlaamse steden.

Vanaf woensdag 18 december kan het publiek dagelijks bij Lumière Antwerpen terecht in twee optimaal uitgeruste bioscoopzalen voor een gevarieerde filmprogrammatie zoals het dat ook bij Cinema Cartoon’s gewend is.

Een week eerder, op 11/12 gaat de website live met alle info omtrent programmering, speciale events en ticketverkoop.

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Het FOMU - Fotomuseum Antwerpen is een landelijk erkend museum dat deel uitmaakt van de Stad Antwerpen. Het is een van de meest prestigieuze en toonaangevende musea voor fotografie in Europa.

Het FOMU wordt in binnen- en buitenland erkend als een expert in het behoud en beheer van fotografisch erfgoed. Het museum geniet wereldfaam om zijn unieke historische en hedendaagse collecties. Deze omvatten fotobeelden, apparatuur en boeken uit de Belgische en internationale fotogeschiedenis, met een totaal van 3 miljoen objecten. Ook de groeiende digitale collectie wordt steeds meer ontsloten.

In een open huis treedt het FOMU in interactie met het publiek. Geëngageerd en extravert, maatschappelijk relevant, met zin voor vernieuwing. Jaarlijks organiseert het museum een tiental tentoonstellingen van Belgische en internationale fotografen, waarin fotografie, film en nieuwe media met elkaar in contact komen. Het ondersteunt ook (jong) fotografisch talent in diverse projecten, exposities en evenementen en een magazine. Lezingen, workshops en filmvoorstellingen staan regelmatig op het programma. Zo verspreidt het FOMU op een dynamische manier de passie voor en kennis over de fotografie.

Contact

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

[email protected]

www.fomu.be