Nieuwe expo's: Diana Markosian, Bertien van Manen, Alexey Shlyk & Ben Van den Berghe

Persvoorstelling donderdag 31 maart om 11u in het FOMU

DIANA MARKOSIAN - SANTA BARBARA
01.04.22 - 28.08.22

Het FOMU organiseert de Europese première van de tentoonstelling Santa Barbara van Diana Markosian (Moskou, 1989). Op verrassende en ontroerende wijze vertelt zij het migratieverhaal van haar gezin. Aan de hand van film, fotografie en archiefbeelden ontrafelt Markosian de extreme keuzes die haar moeder moest maken om de Amerikaanse droom te verwezenlijken. ​ ​ 

Midden jaren negentig wil Markosians moeder haar sombere leefomstandigheden in post-Sovjet Rusland ontvluchten. De Amerikaanse soapserie Santa Barbara biedt haar een venster op een andere wereld. Ze besluit alles achter te laten en verhuist naar de Verenigde Staten, op zoek naar een beter leven voor haarzelf en haar twee kinderen. 

Het persoonlijke project Santa Barbara is Markosians poging om de keuzes van haar moeder te begrijpen. Niet alleen dook zij de familiearchieven in, ook reconstrueerde ze haar familieverhaal in de vorm van een soap. Voor de reconstructie castte ze acteurs en schreef ze een script met een van de makers van de oorspronkelijke soapserie. Ook de beeldtaal ontleent Markosian aan de gladde esthetiek van televisie. Het contrast met de openhartige inhoud kan niet groter zijn. Santa Barbara is een bijzondere mix van herinnering en verbeelding, waarmee ze op een inspirerende manier de grenzen van documentaire fotografie verlegt. ​ ​ ​ 

Diana Markosian is een Amerikaanse fotograaf van Armeense afkomst. Haar foto en video werk is intiem en houdt het midden tussen documentair en conceptueel. Ze reist de hele wereld af voor haar projecten, die gepubliceerd worden in kranten en tijdschriften zoals The New Yorker, Vanity Fair en Vogue. ​ 

Diana Markosian – Santa Barbara is voor het eerst tentoongesteld in het San Francisco Museum of Modern Art, gevolgd door het International Center of Photography (New York) in samnwerking met het FOMU (Antwerpen) en Les filles du calvaire (Parijs).

Het boek Santa Barbara, een publicatie van Aperture, is te koop in de FOMU shop voor € 68.5.

Op 19 mei geeft Diana Markosian een artist talk in het FOMU.

Persbeelden

Hieronder vind je 3 persbeelden in lage resolutie. Hoge resolutiebeelden en extra beelden zijn beschikbaar op aanvraag. Je mag maximum 3 persbeelden rechtenvrij gebruiken. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

 

 

BERTIEN VAN MANEN - WISH I WERE HERE
01.04.22 - 28.08.22

Sinds de jaren ’70 fotografeert de Nederlandse fotograaf Bertien van Manen (NL, °1942) het dagelijks leven van de mensen die ze tijdens haar reizen ontmoet. Van Nederland tot China en van de voormalige Sovjet-Unie tot de Appalachen. Het zijn de terloopse, rommelige momenten die Bertien van Manen het meest interesseren. Met haar simpele kleinbeeldcamera weet ze dicht op de huid van haar onderwerpen te komen. Door haar empathische blik ontwikkelt ze een eigen intieme vorm van documentaire, waarmee ze haar tijd ver vooruit is.

De retrospectieve Wish I Were Here in het FOMU laat je meekijken over van Manens schouder. De tentoonstelling komt tot stand in nauwe samenwerking met van Manen en grafisch ontwerper Hans Gremmen, die voor haar overzichtsboek Archive (MACK, 2021) anderhalf jaar onderzoek deed in haar archief.

Bertien van Manen studeerde Frans, Duits en Russisch en brak in de jaren 1990 door met haar serie A Hundred Summers, a Hundred Winters. Haar werk is internationaal tentoongesteld en aangekocht door musea waaronder het MoMA (New York), Stedelijk Museum Amsterdam, Fotomuseum Winterthur, Maison Européenne de la Photographie (Parijs) en FOMU (Antwerpen).

Het boek Bertien van Manen – Archive, is te koop in de FOMU shop voor € 65.

Op zondag 29 mei geeft Bertien van Manen een artist talk. Hripsimé Visser gaat met haar in gesprek over haar werk.

Persbeelden

Hieronder vind je een selectie persbeelden in lage resolutie. Hoge resolutiebeelden en extra beelden zijn beschikbaar op aanvraag. Je mag maximum 3 persbeelden rechtenvrij gebruiken. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

ALEXEY SHLYK & BEN VAN DEN BERGHE - BACKSPACE
01.04.22 - 29.05.22

In de praktijk van Alexey Shlyk & Ben Van den Berghe staat het spannende spel tussen fotografisch beeld en architecturale ruimte centraal. Ze combineren nieuwe beelden en documentatie van eerder werk om steeds weer andere totaalinstallaties te maken. Zo dompelen ze bezoekers onder in bevreemdende, desoriënterende omgevingen. Ze maken daarbij gebruik van analoge en digitale beeldtechnologieën, waardoor de grenzen tussen fysieke en virtuele werelden vervagen. De complexe relatie tussen mens en technologie is dan ook een terugkerend thema in hun werk. 

Het voorbije jaar ontwikkelden Shlyk & Van den Berghe, in samenwerking met Atelier Oh, een modulair systeem om snel en intuïtief maquettes te bouwen, aan te passen met beelden, af te breken en opnieuw te bedenken. Deze toegepaste werkwijze voedt hun onderzoek naar de relatie tussen beeld en ruimte. Hun fotografische en architecturale experimenten in de maquettes leggen ze vast op beeld. Die opnames worden op hun beurt bewerkt en gebruikt in tentoonstellingen. Het resultaat is een continue herinterpretatie, die sterk inspeelt op zintuiglijke percepties. ​ 

De titel Backspace brengt enkele van deze elementen samen. In de tentoonstellingszaal wordt een achterliggende ruimte gesuggereerd – bestaat die echt of is het een illusie? Achterruimtes zijn vaak ook verstopplaatsen, zoals rommelkamers in huis of diepe krochten van het internet. Daarnaast is de backspace op een toetsenbord de terugtoets, die voorgaande tekens wist. In het verplaatsen van de cursor schuilt beweging, in het verwijderen schuilt het verbeelden, telkens opnieuw. ​ 

Deze tentoonstelling is het resultaat van een artistieke opdracht in het kader van de COVID19-werkbeurs die het FOMU in het voorjaar van 2020 uitschreef als antwoord op de coronamaatregelen, die vele fotografen en kunstenaars hard getroffen hebben. Voor de selectie werkt het FOMU samen met experten uit het artistieke en fotografische veld. Alexey Shlyk & Ben Van den Berghe werden door Eline Verstegen voorgedragen. In dat kader kregen nog vier andere kunstenaars een werkbeurs van het FOMU: Hélène Amouzou, Aurélie Geurts, Mous Lamrabat en Joud Toamah. ​ 

Persbeelden

Hieronder vind je 1 persbeeld in lage resolutie. Hoge resolutiebeelden en extra beelden zijn beschikbaar op aanvraag. Je mag maximum 3 persbeelden rechtenvrij gebruiken. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

The Lobby, 2022 © Alexey Shlyk - Ben Van den Berghe
The Lobby, 2022 © Alexey Shlyk - Ben Van den Berghe

PERSVOORSTELLING & INTERVIEWS

De persvoorstelling van de expo's van Diana Markosian, Bertien van Manen en Alexey Shlyk & Ben Van den Berghe is op donderdag 31 maart om 11u in het FOMU. De curatoren ​ leiden je rond in de tentoonstellingen. Diana Markosian en Alexey Shlyk & Ben Van den Berghe zijn aanwezig op de persvoorstelling.

Gelieve je aanwezigheid te bevestigen voor 30 maart bij Isabelle Willems en Sarah Skoric.

Interviews met Diana Markosian, Bertien van Manen en Alexey Shlyk & Ben Van den Berghe kun je aanvragen bij Isabelle Willems en Sarah Skoric.

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

MISSIE 

FOMU wil de kracht, kwetsbaarheid en magie van fotografie koesteren en delen.

Het fotografisch beeld heeft een bijzondere relatie tot de werkelijkheid. In de hedendaagse maatschappij is een goed begrip van visuele beeldvorming onmisbaar om de wereld te begrijpen.

Daarom wil FOMU het beeldbewustzijn aanscherpen. Dat doen we door fotografie toegankelijk te maken vanuit historische perspectief en binnen een actuele context. Omdat het experiment van vandaag het erfgoed van morgen is, stimuleren we creatie, dynamiek en vernieuwing. FOMU is een plaats waar mensen zich welkom en empowered voelen om via fotografie hun blik te verruimen.

WAARDEN

FOMU is nieuwsgierigintegergedreven & intuïtief.
FOMU is een open en bruisende plek van en voor mensen. Inclusiviteit en meerstemmigheid zit verankerd in ons DNA. We dragen 4 kernwaarden uit die een kompas vormen voor verbinding en samenwerking met iedereen die met ons in contact komt.

Nieuwsgierig - we gaan actief op zoek naar blinde vlekken, vellen geen oordeel en staan open voor experiment.

Integer - in onze interacties zijn we eerlijk en betrouwbaar en nemen we onze verantwoordelijkheid.

Gedreven - we bouwen met goesting en ambitie aan een bruisende ontmoetingsplaats voor mensen en ideeën.

Intuïtief - we luisteren naar het buikgevoel, maken ruimte voor twijfel en kwetsbaarheid en creëren zo een safe space waar plaats is om te leren en te creëren.

Neem contact op met

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

info@fomu.be

www.fomu.be