Dirk Braeckman - RE/SISTERS - Nick Geboers

Persvoorstelling, donderdag 28 maart om 11u in FOMU

Vanaf 29 maart presenteert FOMU drie nieuwe tentoonstellingen. Dirk Braeckman maakt nieuw werk in dialoog met de FOMU-collectie. RE/SISTERS, een samenwerking met de Barbican in Londen, is een ambitieuze groepstentoonstelling over ecologie en gender. In 'De Steentjesteller' ontdek je nieuw werk van Nick Geboers, gerealiseerd met de FOMU-beurs. Samen met de tentoonstellingen lanceert FOMU een nieuwe huisstijl, ontwikkeld door Antwerps brandingbureau Mutant.

Dirk Braeckman - Echtzeit

29.03.24 - 19.01.25

Dirk Braeckman (BE, °1958) onderzoekt al meer dan veertig jaar het medium fotografie met zijn subtiele, donkere beelden. Voor de tentoonstelling Echtzeit gaat hij in dialoog met de FOMU-collectie. Hij maakt een eigenzinnige selectie uit de museumcollectie en eigent zich deze collectiestukken toe om nieuw werk te maken: je ervaart ze door zijn camera, ogen en handen.

Braeckman is geïnteresseerd in foto’s met onvolmaaktheden, lege interieurs, banale objecten, suggestieve plekken of objecten die veel aan de verbeelding overlaten. Uit de FOMU-collectie kiest hij functionele foto’s, die gemaakt zijn zonder artistieke ambitie maar waarin hij wel visuele kwaliteiten ziet.

Herfotograferen en experimenteren maken altijd al deel uit van Braeckmans artistieke praktijk. De weg naar het uiteindelijke beeld is steeds anders. In FOMU werkt hij voor het eerst met een bestaande fotocollectie. Braeckman fotografeert de collectiebeelden en drukt ze af. Hij beschildert en bekladt ze, of knipt er gaten in. Daarna fotografeert hij de beelden opnieuw en bewerkt ze verder in zijn analoge en digitale donkere kamer.

Door de context weg te nemen, het formaat te wijzigen en titels toe te voegen doet hij de originele betekenis van de foto’s verschuiven. Een functioneel document verandert in een artistieke foto, een tijdloos visueel gedicht dat meer vragen oproept dan antwoorden biedt. De titel Echtzeit verwijst naar de brug die Braeckman maakt tussen verleden en heden. Op hetzelfde moment – in real time – komen drie perspectieven samen: dat van de oorspronkelijke fotograaf, de blik van Braeckman en die van jou als kijker.

Bij de tentoonstelling kun je een audiogids beluisteren waarin auteurs Alara Adilow, Yousra Benfquih, Peter Verhelst en Niña Weijers hun gesproken woord toevoegen aan de werken.

Naar aanleiding van de tentoonstelling brengen Dirk Braeckman en FOMU een unieke editie uit. Deze editie wordt voorgesteld op de openingsavond van de expo (28 maart om 20u) en is exclusief te koop in de FOMU shop.

De tentoonstelling en het bijhorende boek draagt Dirk Braeckman op aan Clarisse M (2004 – 2023).

Persbeelden & interviews
Hieronder vind je een selectie persbeelden in lage resolutie. Hoge resolutiebeelden en extra beelden zijn beschikbaar op aanvraag. Je mag maximum 3 persbeelden rechtenvrij gebruiken bij artikels over de expo. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

Op deze website vind je een biografie en meer info over zijn werk.

Dirk Braeckman is beschikbaar voor interviews. Contacteer Isabelle Willems en Sarah Skoric om een interview aan te vragen.

Op donderdag 6 juni geeft Dirk Braeckman een artist talk in FOMU. Meer info.

Bij de expo wordt het kunstenaarsboek 'Dirk Braeckman - Echtzeit' gepubliceerd uitgeven door uitgeverij Stockmans, met teksten van Tamara Berghmans en Clément Chéroux. Het boek telt 240 pagina's en bevat 140 nieuwe fotografische werken en is te koop in de FOMU shop voor €50.

RE/SISTERS - A Lens on Gender and Ecology

29.03.24 - 18.08.24

RE/SISTERS onderzoekt de diepe verbondenheid tussen de intensieve exploitatie van de aarde en sociale uitbuiting van vrouwen en minderheden. De tentoonstelling heeft wortels in het ecofeminisme, een stroming die ontstond in de jaren 1970 en vandaag springlevend is. RE/SISTERS zet het publiek oog in oog met vrouwen en gemeenschappen die protesteren. Net zij lopen vaak voorop om de aarde te verdedigen en te herstellen. Zij zien hun eigen onderdrukking en de uitputting van de planeet als resultaat van dezelfde sociale, economische en politieke krachten. ​ 

De tentoonstelling brengt werk samen van meer dan veertig vrouwelijke of gender non-conforme kunstenaars van over de hele wereld. Aan de hand van foto’s, video’s en installaties van 1969 tot nu is te zien hoe ze als bondgenoten, slachtoffers en leiders naar onze (leef)wereld kijken. En hoe ze zich presenteren als medeverzetsters (resisters) die strijden tegen systemen van onderdrukking. ​ 

Deelnemende kunstenaars
Laura Aguilar (US), Hélène Aylon (US), Poulomi Basu (IN), Mabe Bethônico (BR), JEB (Joan E Biren) (US), melanie bonajo (NL), Carolina Caycedo (CO), Judy Chicago (US), Tee A. Corinne (US), Minerva Cuevas (MX), Agnes Denes (US), FLAR (Feminist Land Art Retreat) (US), Format Photographers (UK), LaToya Ruby Frazier (US), Gauri Gill (IN) & Rajesh Vangad (IN), Simryn Gill (MY), Laura Grisi (IT), Taloi Havini (PG/ AU), Nadia Huggins (VC), Anne Duk Hee Jordan (KR/DE), Barbara Kruger (US), Dionne Lee (US), Zoe Leonard (US), Chloe Dewe Mathews (UK), Ana Mendieta (CU), Fina Miralles (ES), Mónica de Miranda (AO/PT), Otobong Nkanga (NG), Josèfa Ntjam (FR), Ada M. Patterson (JM), Ingrid Pollard (UK), Susan Schuppli (CA), Xaviera Simmons (US), Pamela Singh (IN), Uýra (BR), Diana Thater (US), Mierle Laderman Ukeles (US), Sim Chi Yin (SG)

Publieksprogramma
De tentoonstelling RE/SISTERS nodigt het publiek uit om los te komen van vastgeroeste overtuigingen en plaats te maken voor nieuwe perspectieven. Onder de leuze ‘The change we want to bring is what binds us’ ​ brengt FOMU i.s.m. MINO diverse lokale stemmen samen voor ontmoetingen en gesprekken die de basis vormen voor het publieksprogramma bij de tentoonstelling. ​ 

Boek
​ ​
De rijk geïllustreerde catalogus van RE/SISTERS presenteert de volledige ​ ​ tentoonstelling in zes thematische hoofdstukken. Met essays door vooraanstaande denkers zoals Kathryn Yusoff, Astrida Neimanis, Catriona Sandilands, Greta LaFleur, Lucy Bradnock, Christine Okoth, Anna Feigenbaum, Angela Dimitrikaki, Ros Gray en Alona Pardo. De catalogus werd gepubliceerd in samenwerking met Prestel. Grafische vormgeving door The Bon Ton. Het boek is voor € 49 te koop in de FOMU shop en online.


De tentoonstelling is gerealiseerd i.s.m. de Barbican, Londen, curator Alona Pardo.

Persbeelden & interviews
Hieronder vind je een selectie persbeelden in lage resolutie. Hoge resolutiebeelden en extra beelden zijn beschikbaar op aanvraag. Je mag maximum 3 persbeelden rechtenvrij gebruiken bij artikels over de expo. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

De curatoren zijn beschikbaar voor interviews. Contacteer Isabelle Willems en Sarah Skoric om een interview aan te vragen.

Nick Geboers - De Steentjesteller

29.03.24 - 12.05.24

Fotografie is voor Nick Geboers zowel een instrument als een bron van inspiratie. Door voortdurend door een lens naar de wereld te kijken, is kadreren een tweede natuur geworden. Observaties worden scherper, details komen in focus, abstracte vormen verschijnen. De beelden van Nick Geboers lijken buiten te tijd te bestaan. De tentoonstelling ‘De Steentjesteller’ is een beeldenstroom die ruimte schept voor associaties en bespiegelingen over een wereld die zowel onbereikbaar als nabij voelt. ​

Nick Geboers (1987) woont en werkt in Balen, België. Hij volgde een opleiding in de fotografie aan de Luca School of Arts in Brussel en in de KASK in Antwerpen, waar hij later enkele jaren als onderzoeker werkte.

In 2023 gaf FOMU een werkbeurs aan Meggy Rustamova en Nick Geboers. Voor de selectie werd samengewerkt met VICE en WIELS. De FOMU-beurs bestaat uit een artistieke opdracht om nieuw werk te maken, een presentatie in het museum en een aankoop voor de collectie.

De FOMU-beurs is een voedingsbodem voor de ontwikkeling van de artistieke carrière van fotografen in Vlaanderen en een stimulans voor dynamiek en vernieuwing binnen het fotografielandschap. Tegelijk verruimt FOMU met deze beurs de eigen blik op het fotografieveld en vergroten we de meerstemmigheid, zowel op vlak van tentoonstellingen als collectievorming.

Persbeelden & interviews
Hieronder vind je een selectie persbeelden in lage resolutie. Hoge resolutiebeelden en extra beelden zijn beschikbaar op aanvraag. Je mag maximum 3 persbeelden rechtenvrij gebruiken bij artikels over de expo. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

Persvoorstelling & interviews

De persvoorstelling van de nieuwe tentoonstellingen is op donderdag 28 maart om 11u in FOMU. Dirk Braeckman en Nick Geboers zijn aanwezig op de persvoorstelling. De curatoren leiden je rond in de tentoonstellingen. Interviews zijn op aanvraag.

Gelieve je aanwezigheid te bevestigen voor 27 maart bij Isabelle Willems en Sarah Skoric.

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

MISSIE 

FOMU wil de kracht, kwetsbaarheid en magie van fotografie koesteren en delen.

Het fotografisch beeld heeft een bijzondere relatie tot de werkelijkheid. In de hedendaagse maatschappij is een goed begrip van visuele beeldvorming onmisbaar om de wereld te begrijpen.

Daarom wil FOMU het beeldbewustzijn aanscherpen. Dat doen we door fotografie toegankelijk te maken vanuit historische perspectief en binnen een actuele context. Omdat het experiment van vandaag het erfgoed van morgen is, stimuleren we creatie, dynamiek en vernieuwing. FOMU is een plaats waar mensen zich welkom en empowered voelen om via fotografie hun blik te verruimen.

WAARDEN

FOMU is nieuwsgierigintegergedreven & intuïtief.
FOMU is een open en bruisende plek van en voor mensen. Inclusiviteit en meerstemmigheid zit verankerd in ons DNA. We dragen 4 kernwaarden uit die een kompas vormen voor verbinding en samenwerking met iedereen die met ons in contact komt.

Nieuwsgierig - we gaan actief op zoek naar blinde vlekken, vellen geen oordeel en staan open voor experiment.

Integer - in onze interacties zijn we eerlijk en betrouwbaar en nemen we onze verantwoordelijkheid.

Gedreven - we bouwen met goesting en ambitie aan een bruisende ontmoetingsplaats voor mensen en ideeën.

Intuïtief - we luisteren naar het buikgevoel, maken ruimte voor twijfel en kwetsbaarheid en creëren zo een safe space waar plaats is om te leren en te creëren.

Neem contact op met

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

info@fomu.be

www.fomu.be