Nieuwe expo's: Recaptioning Congo & Aglaia Konrad - Umbau

Persvoorstelling donderdag 15 september om 11u in het FOMU

Recaptioning Congo - New perspectives on the photographic history of colonial Congo
16.09.22 - 15.01.23

Recaptioning Congo toont een kroniek van de lange en turbulente geschiedenis van fotografie in het koloniale Congo. Die omvat bijna honderd jaar, vanaf de formele oprichting van de kolonie in 1885 tot de onafhankelijkheid in 1960.

De tentoonstelling verweeft diverse perspectieven van Europese en Afrikaanse fotografen en stelt ze tegenover elkaar. De Afrikaanse fotografen werden lange tijd als een minderheid behandeld en ontwikkelden zich onder een regime dat beelden strikt controleerde en manipuleerde. De foto’s zijn onthullend, soms verrassend en verontrustend, en werpen licht op de complexe relaties tussen verleden en heden, Afrika en Europa, Congo en België.

Recaptioning Congo is het resultaat van meer dan tien jaar internationaal onderzoek door curator Sandrine Colard. Het is de eerste uitgebreide tentoonstelling die de gelaagde en unieke geschiedenis van fotografie in Belgisch Congo behandelt. Met werken die gaan van propaganda tot Afrikaanse amateur- en studiofotografie biedt Recaptioning Congo een weergaloze duik in de fotografische constructie van een koloniale ideologie, met daarin ook de zelfportrettering van Afrikaanse levens.

Curator: Sandrine Colard

Publicatie

Recaptioning Congo plaatst de fotografiegeschiedenis van koloniaal Congo in een nieuw perspectief. Diverse schrijvers werpen een Afrikaanse blik op de imperialistische archiefbeelden en voorzien ze van creatieve, hedendaagse en/of literaire 'bijschriften'.

Dit boek verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling in het Antwerpse fotomuseum FOMU en is gebaseerd op het jarenlange onderzoek van Dr. Sandrine Colard naar de fotografiegeschiedenis van koloniaal Congo (1885 - 1960). Recaptioning Congo bevat een schat aan onthullende beelden die de relatie tussen heden en verleden, Afrika en Europa en België en Congo op scherp stellen.

De publicatie 'Recaptioning Congo - Afrikaanse woorden en koloniale beelden, uitgegeven door Lannoo, is te koop in de FOMU shop voor € 45.

Persbeelden

Hieronder vind je een selectie persbeelden in lage resolutie. Hoge resolutiebeelden en extra beelden zijn beschikbaar op aanvraag. Je mag maximum 3 persbeelden rechtenvrij gebruiken. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

 

Activiteitenprogramma bij 'Recaptioning Congo'

Verschillende sprekers en artiesten laten in een meerstemming programma hun licht schijnen op thema's zoals koloniale propaganda en afrofuturisme.

RECAPTIONING CONGO TOURS

Drie spraakmakende gasten nemen je mee op een rondleiding door de expo Recaptioning Congo. Bekijk de tentoonstelling door hun ogen en laat je verrassen door nieuwe inzichten en verfrissende perspectieven.

Met oa. Sandrine Colard en Joffrey Anane.

RECAPTIONING CONGO NOCTURNES

Het FOMU nodigt Salomé Ysebaert, cultureel programmator, uit om twee nocturnes samen te stellen. Verwacht je aan een avondvullend programma met een panelgesprek, DJ-sets, kortfims en performance. De tentoonstelling Recaptioning Congo is doorlopend open.

Op 20 oktober is er een nocturne met als thema koloniale propaganda en op 15 december is er een nocturne over het thema Afrofuturisme.

Met oa. Reine Nkambiote, Jana Haeckel, Elise Tumba Kiambi, Agnes Kena en Pascale Obolo.

Aglaia Konrad - Umbau
16.09.22 - 15.01.23

Kunstenaar Aglaia Konrad (Salzburg, 1960) heeft een aanstekelijke fascinatie voor architectuur. Op uitnodiging van het FOMU ontwikkelde zij de tentoonstelling Umbau voor de bovenste verdieping van het museum.

Sinds de jaren 90 fotografeert Konrad stedelijke processen in uiteenlopende metropolen. Als een archeoloog onderzoekt ze de betekenislagen van de stad – van de materiaalkeuzes tot achterliggende ideologieën. Centraal in de installatie in het FOMU staat Konrads nieuwe reeks over de Gentse Boekentoren. De titel Umbau (Duits voor ‘verbouwing, ‘verandering’) verwijst niet alleen naar de recente renovatie van dit iconische gebouw, maar evengoed naar Konrads maakproces: van constructie naar deconstructie en vice versa. Umbau laat je met nieuwe ogen naar architectuur(geschiedenis) kijken. ​

Aglaia Konrad woont en werkt in Brussel. Ze studeerde en was later mentor aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht en doceert aan LUCA School of Arts in Brussel. Haar werk is internationaal tentoongesteld, onder meer in Museum M in Leuven, het Stedelijk Museum Amsterdam, Le Bal in Parijs en op documenta X in Kassel.

De centrale tentoonstellingsstructuur in het FOMU Half-timbered, 2022 is door kunstenaar Richard Venlet voor deze gelegenheid ontworpen.

Op donderdag 17 november geeft Aglaia Konrad een artist talk in het FOMU.

Persbeelden

Hieronder vind je een selectie persbeelden in lage resolutie. Hoge resolutiebeelden en extra beelden zijn beschikbaar op aanvraag. Je mag maximum 3 persbeelden rechtenvrij gebruiken. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

PERSVOORSTELLING & INTERVIEWS

De persvoorstelling van de expo's Recaptioning Congo & Aglaia Konrad - Umbau is op donderdag 15 september om 11u in het FOMU. De curatoren leiden je rond in de tentoonstellingen.

Gelieve je aanwezigheid te bevestigen voor 14 september bij Isabelle Willems en Sarah Skoric.

Interviews met Sandrine Colard en Aglaia Konrad kun je aanvragen bij Isabelle Willems en Sarah Skoric.

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Het FOMU - Fotomuseum Antwerpen is een landelijk erkend museum dat deel uitmaakt van de Stad Antwerpen. Het is een van de meest prestigieuze en toonaangevende musea voor fotografie in Europa.

Het FOMU wordt in binnen- en buitenland erkend als een expert in het behoud en beheer van fotografisch erfgoed. Het museum geniet wereldfaam om zijn unieke historische en hedendaagse collecties. Deze omvatten fotobeelden, apparatuur en boeken uit de Belgische en internationale fotogeschiedenis, met een totaal van 3 miljoen objecten. Ook de groeiende digitale collectie wordt steeds meer ontsloten.

In een open huis treedt het FOMU in interactie met het publiek. Geëngageerd en extravert, maatschappelijk relevant, met zin voor vernieuwing. Jaarlijks organiseert het museum een tiental tentoonstellingen van Belgische en internationale fotografen, waarin fotografie, film en nieuwe media met elkaar in contact komen. Het ondersteunt ook (jong) fotografisch talent in diverse projecten, exposities en evenementen en een magazine. Lezingen, workshops en filmvoorstellingen staan regelmatig op het programma. Zo verspreidt het FOMU op een dynamische manier de passie voor en kennis over de fotografie.

Contact

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

[email protected]

www.fomu.be