Nieuwe tentoonstellingen: Grace Ndiritu Reimagines the FOMU Collection - Susan Meiselas - melanie bonajo

Persconferentie donderdag 16 februari om 11u in het FOMU

Grace Ndiritu Reimagines the FOMU Collection

17.02.23 - 07.01.24

In de tentoonstelling Grace Ndiritu Reimagines the FOMU Collection stelt de Brits-Keniaanse kunstenaar Grace Ndiritu een nieuw fotografisch universum samen waarin ze schilderkunst, textiel en interieurontwerp integreert, geïnspireerd door de vrouwelijke kunstenaars O’Keeffe, Modotti en Albers. Het is een radicale en holistische herinterpretatie van de klassieke collectietentoonstelling.

In haar kunstpraktijk onderzoekt Ndiritu onze snel veranderende wereld. Ze ziet het sjamanisme als een manier om ‘het stervende kunstmuseum’ nieuw leven in te blazen. Grace Ndiritu creëert met deze tentoonstelling een toevluchtsoord, een plek om te vertragen en te bezinnen. Ze nodigt je uit om met open blik te kijken, intuïtieve verbanden te leggen en het rationele denken achterwege te laten. Ndiritu is geïnteresseerd in architectuur als een soort van ‘spirituele technologie’. Ze heeft een houten scenografie ontworpen, geïnspireerd door Californische huizen uit het midden van de 20ste eeuw, modernistische museuminterieurs en wereldtentoonstellingen.

Ndiritu’s fotografische installatie A Quest For Meaning: Painting as a Medium of Photography (2014) vormt het startpunt van haar zoektocht doorheen de FOMU-collectie en de tentoonstelling die daaruit voortvloeit. Ndiritu combineert foto’s en gekleurde muren associatief. Door verrassende combinaties geeft ze nieuwe betekenissen aan werk van onder meer Alexandre, Bianca Baldi, Samuel Bourne, Dirk Braeckman, Alvin Langdon Coburn, Lynne Cohen, Gilbert Fastenaekens, Gertrude Fehr, Geert Goiris, Willy Kessels, Rinko Kawauchi, Man Ray, Auguste Salzmann, Filip Tas, Nadine Tasseel en Wolfgang Tillmans. ​ 

In het ontwerp van Ndiritu’s tentoonstelling is ook het Keizerpanorama geïntegreerd, een topstuk uit de FOMU-collectie dat na een grondige restauratie opnieuw te zien is voor het publiek. Het toestel werd in 1905 gemaakt en was toen een moderne machine, een ‘automaat’, bedoeld om een fotografisch spektakel in 3D naar een massapubliek te brengen. Op de krukjes rondom de kijkkast kunnen 25 personen tegelijk plaatsnemen om te genieten van de magie van driedimensionale beelden.

Persbeelden & interviews

Hieronder vind je een selectie persbeelden in lage resolutie. Hoge resolutiebeelden en extra beelden zijn beschikbaar op aanvraag. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

Grace Ndiritu is beschikbaar voor interviews. Contacteer Isabelle Willems en Sarah Skoric om een interview aan te vragen.

Op de website van Grace Ndiritu vind je een biografie en meer informatie over haar werk.

Lees het essay dat Hettie Judah over Grace Ndiritu en haar werk schreef voor Trigger magazine.

Van 1 april tot 10 september 2023 presenteert S.M.A.K. (Gent) Healing The Museum, een mid career overzicht van Grace Ndiritu’s veelzijdige praktijk. Dit gelaagde tentoonstellingsproject omvat performances, film, sjamanisme, sociale acties, publicaties, textielwerk en ook een kritische collectiepresentatie.Gelijktijdig verschijnt een eerste monografie over het werk van Ndiritu uitgegeven door Motto, Berlijn.

 

Selectie uit A Quest for Meaning - Grace Ndiritu (collectie FOMU)

Selectie getoonde werken uit collectie FOMU

Susan Meiselas - Mediations

17.02.23 - 04.06.23

"Hoe werk je als fotograaf? Er is altijd dat ongemakkelijke, ongelijke machtsevenwicht. Hoe doorbreek je dat? Hoe kan het een dialoog worden?" – Susan Meiselas

Al bijna vijf decennia gebruikt Magnumfotografe Susan Meiselas (US, 1948) haar camera om getuigenis af te leggen en om te verbinden. Meiselas heeft de wereld rondgereisd en een ruime waaier aan onderwerpen behandeld, van de seksindustrie over oorlog tot mensenrechtenschendingen.

Ze vestigt de aandacht op minderheden en conflicten die vaak over het hoofd gezien worden. Tot op vandaag streeft Susan Meiselas naar direct contact en dialoog met de mensen die ze portretteert. Haar aanpak is gericht op samenwerking en omvat ook het perspectief van de mensen die ze fotografeert.

Meiselas voert visuele veldstudies uit, die soms vele jaren bestrijken en waarin foto’s zelden op zichzelf staan. Hoewel fotografie het voornaamste medium van de kunstenaar blijft, heeft ze steeds meer ook andere formats gebruikt, waaronder boeken, films en geluidsopnames, om haar fotografische werk uit te breiden en er verhalen rond te construeren.

Haar werk wordt voortgestuwd door urgente vragen, niet alleen over wat foto’s tonen, maar ook over wie ze dienen. Vandaag wordt Meiselas beschouwd als een voorloper, niet alleen voor politiek geëngageerde fotografen die hun werk zorgvuldig documenteren, erover reflecteren en het contextualiseren, maar ook voor fotografen die met hun onderwerpen samenwerken.

Deze retrospectieve ontleent haar naam aan een installatie waarin Meiselas kritisch terugblikt op de foto’s die ze maakte tijdens de volksopstand in Nicaragua in 1978 en 1979. De titel, Mediations, roept de overkoepelende aspiraties op die de kunstenaar heeft voor fotografie: "Bij fotojournalistiek gaat het hierom: ofwel vind je het nuttig om de wereld in te trekken ofwel niet. Ik ben iemand die de waarde daarvan inziet. Maar het is alleen de moeite waard om te doen als je een brug voor informatie en ideeën wordt."

Op woensdag 15 februari geeft Susan Meiselas een Artist Talk in het FOMU.

Persbeelden & interviews

Hieronder vind je een selectie persbeelden in lage resolutie. Hoge resolutiebeelden en extra beelden zijn beschikbaar op aanvraag. Je mag maximum 3 persbeelden rechtenvrij gebruiken. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

Susan Meiselas is in Antwerpen voor de opbouw en opening van de expo en is beschikbaar voor interviews. Contacteer Isabelle Willems en Sarah Skoric om een interview aan te vragen.

Bezoek de website van Susan Meiselas voor meer informatie over de fotograaf en haar werk.

melanie bonajo - When the body says Yes

17.02.23 - 04.06.23

When the body says Yes is een immersieve video-installatie van melanie bonajo. Volgens bonajo kan aanraking een krachtige remedie zijn voor de hedendaagse epidemie van eenzaamheid. ​

De kunstenaar brengt een groep internationale genderqueere mensen samen, waaronder velen met een biculturele identiteit. Het resultaat is een collectieve betovering in de vorm van een genotspositief kamp waar skinship of “huidschap” gevierd wordt. Ken jij de zintuiglijke dimensies van jouw Nee? Hoe voel jij je wanneer je lichaam Ja zegt?’ melanie bonajo stuurt met When the body says Yes een zachtaardige en sensitieve uitnodiging om je te laten meevoeren op deze ontdekkingsreis. ​ ​

melanie bonajo (hen/hun) is kunstenaar, filmmaker, seksuologisch bodyworker, somatisch sekscoach en voorlichter, begeleider van knuffelworkshops en activist. Door middel van video’s, performances, foto’s en installaties onderzoekt bonajo actuele vraagstukken die voortkomen uit het samenleven in een kapitalistisch systeem. bonajo zet thema’s als het uithollen van intimiteit en isolatie in een steeds sterielere, technologischer wereld op de agenda. Hun werk presenteert antikapitalistische methoden om opnieuw verbinding te maken en om thema’s als seksualiteit, intimiteit en gevoelens te verkennen. ​ ​

In 2022 vertegenwoordigde melanie bonajo Nederland op de Biennale van Venetië met When the body says Yes, in opdracht van het Mondriaan Fonds, met als curatorenteam Orlando, Maaike Gouwenberg, Geir Haraldseth en Soraya Pol. De installatie is ontwikkeld in samenwerking met Théo Demans. ​

Persbeelden & interviews

Hieronder vind je een selectie persbeelden in lage resolutie. Hoge resolutiebeelden en extra beelden zijn beschikbaar op aanvraag. Je mag maximum 3 persbeelden rechtenvrij gebruiken. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

melanie bonajo is beschikbaar voor interviews. Een interview kun je aanvragen bij Isabelle Willems en Sarah Skoric.

Bezoek de website van Akinci voor meer informatie over melanie bonajo en hun werk.

Persvoorstelling & interviews

De persvoorstelling van de nieuwe tentoonstellingen is op donderdag 16 februari om 11u in het FOMU. De curatoren leiden je rond in de tentoonstellingen. Grace Ndiritu, Susan Meiselas en melanie bonajo zijn aanwezig bij de persvoorstelling. Interviews zijn op aanvraag.

Gelieve je aanwezigheid te bevestigen voor 15 februari bij Isabelle Willems en Sarah Skoric.

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

MISSIE 

FOMU wil de kracht, kwetsbaarheid en magie van fotografie koesteren en delen.

Het fotografisch beeld heeft een bijzondere relatie tot de werkelijkheid. In de hedendaagse maatschappij is een goed begrip van visuele beeldvorming onmisbaar om de wereld te begrijpen.

Daarom wil FOMU het beeldbewustzijn aanscherpen. Dat doen we door fotografie toegankelijk te maken vanuit historische perspectief en binnen een actuele context. Omdat het experiment van vandaag het erfgoed van morgen is, stimuleren we creatie, dynamiek en vernieuwing. FOMU is een plaats waar mensen zich welkom en empowered voelen om via fotografie hun blik te verruimen.

WAARDEN

FOMU is nieuwsgierigintegergedreven & intuïtief.
FOMU is een open en bruisende plek van en voor mensen. Inclusiviteit en meerstemmigheid zit verankerd in ons DNA. We dragen 4 kernwaarden uit die een kompas vormen voor verbinding en samenwerking met iedereen die met ons in contact komt.

Nieuwsgierig - we gaan actief op zoek naar blinde vlekken, vellen geen oordeel en staan open voor experiment.

Integer - in onze interacties zijn we eerlijk en betrouwbaar en nemen we onze verantwoordelijkheid.

Gedreven - we bouwen met goesting en ambitie aan een bruisende ontmoetingsplaats voor mensen en ideeën.

Intuïtief - we luisteren naar het buikgevoel, maken ruimte voor twijfel en kwetsbaarheid en creëren zo een safe space waar plaats is om te leren en te creëren.

Neem contact op met

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

info@fomu.be

www.fomu.be