Nieuwe expo's: Vincen Beeckman, .tiff 2023, Meggy Rustamova

Persvoorstelling vrijdag 23 juni om 11u in FOMU

Ping Pong - Vincen Beeckman

24.06.23 - 08.10.23

Vincen Beeckman (°1973, BE) is een fotograaf die mensen met elkaar verbindt. Zijn leven staat bol van ontmoetingen. Hij neemt de tijd om een goede relatie op te bouwen door steeds weer aanwezig te zijn, zelfs al is het maar kort. Deze toevallige ontmoetingen groeien uit tot jarenlange relaties.

De tentoonstelling Ping Pong geeft een inkijk in vier langlopende projecten die grotendeels gelijktijdig zijn gegroeid. Beeckman speelt als het ware een spelletje pingpong met de mensen die hij ontmoet en de verhalen die hij vastlegt. Het spel en de interactie duren slechts zo lang als beide partijen het balletje terugkaatsen.

Cracks is een veelzijdige kennismaking met een groep dakloze mensen die in de buurt van het station Brussel-Centraal leven. Beeckman geeft hen wegwerpcamera’s, waardoor een waardevolle uitwisseling ontstaat. Samen maken ze een boek en tentoonstellingen. Iedereen is betrokken bij elke stap van het proces.

Les Intimes volgt het levensverhaal van een familie uit Bergen. Beeckman speelt de rol van familie fotograaf en wordt uitgenodigd voor elke belangrijke gebeurtenis. Of het nu gaat om een verjaardag, een verhuizing, een huwelijk of zelfs een begrafenis, hij is aanwezig. Eerst is dat enkel op verzoek van de familie, later ook op een meer organische manier

La Devinière is een centrum voor psychotherapie in de buurt van Charleroi waar mensen met een psychische aandoening samenleven. Hier is Beeckman al jarenlang kind aan huis om samen te feesten, spelen en creëren.

Op uitnodiging van FOMU verdiept Beeckman zich in de culturele scene rond Studio Palermo, een multidisciplinair ontwerpbureau in Antwerpen dat tattoo art, illustratie, muziek en mode samenbrengt. De ene ontmoeting leidt Beeckman naar de volgende. Het resultaat van deze dynamiek is een caleidoscopisch en eigenzinnig beeld van de havenstad.

Ping Pong is de eerste grote museale tentoonstelling van Vincen Beeckman. ​

Bij de tentoonstelling wordt het boek Pong Ping gepubliceerd. Het boek is voor € 39.5 te koop in de museumshop.

Persbeelden & interviews

Hieronder vind je een selectie persbeelden in lage resolutie. Hoge resolutiebeelden en extra beelden zijn beschikbaar op aanvraag. Je mag maximum 3 persbeelden rechtenvrij gebruiken bij artikels over de expo. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

Op de website van Vincen Beeckman vind je meer info over zijn werk.

In het FOMU magazine Trigger vind je een uitgebreid artikel over Vincen Beeckman en zijn werk.

Vincen Beeckman is beschikbaar voor interviews. Contacteer Isabelle Willems en Sarah Skoric om een interview aan te vragen.

.tiff 2023 - Emerging Belgian Photography

24.06.23 - 08.10.23

Elk jaar selecteert FOMU tien beloftevolle kunstenaars en fotografen met een Belgische connectie. Ze worden meegenomen op een traject van een jaar waarbij ze verschillende kansen krijgen om hun werk te presenteren aan een internationaal professioneel publiek. Daarnaast maakt FOMU samen met hen het magazine en de groepstentoonstelling .tiff.

.tiff 2023 presenteert het werk van Kwabena Sekyi Appiah-Nti, Emilio Azevedo, Eva Maria Bouillon, Luna Mahoux, Fabrice Schneider, Sarah Stone, Brahim Tall, Kristof Thomas, Oxiea Villamonte en Yao Yuan.

Evenals de ‘Belgische fotografie’ is .tiff niet onder één noemer te vatten. Het is een staalkaart van de verscheidenheid en dynamiek van het fotografisch landschap in België. Met .tiff geeft FOMU opkomend talent een platform naar een breder publiek en netwerk.

Met de elfde editie van .tiff is het tijd voor een nieuwe wind. Voor de selectie werken we dit jaar voor het eerst samen met een externe jury bestaande uit Sorana Munsya (onafhankelijk curator), Anna Planas (artistiek directeur Paris Photo) en Max Pinckers, fotograaf en .tiff alumnus. Bovendien krijgt .tiff magazine een nieuwe look.

.tiff maakt deel uit van FUTURES, een samenwerking tussen FOMU en een groeiend aantal Europese partners.

Persbeelden & interviews

Hieronder vind je een selectie persbeelden in lage resolutie. Hoge resolutiebeelden en extra beelden zijn beschikbaar op aanvraag. Je mag maximum 3 persbeelden rechtenvrij gebruiken bij artikels over de expo. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

.tiff magazine is te koop in de FOMU shop voor €7, vanaf 23 juni 2023.

De deelnemende fotografen zijn beschikbaar voor interviews. Contacteer Isabelle Willems en Sarah Skoric om een interview aan te vragen.

Meggy Rustamova - Bang [Ding Dong]

24.06.23 - 27.08.23

Bang [Ding Dong] is een nieuw videokunstwerk van Meggy Rustamova (°1985, Georgië), gemaakt op uitnodiging van FOMU. De film vertelt het verhaal van een groep kinderen die de Nederlandse taal leren. Rustamova vertrekt vanuit haar persoonlijke herinneringen als achtjarige vluchteling in Europa. Net als andere nieuwkomers struikelde ze over het woordje ‘bang’. Ze oefende haar uitspraak met vergelijkbare klanken: Ding Dong! Bang Bang! Woorden als uit een tekenfilm.

Door samen te werken met jonge vluchtelingen stelt Rustamova zich de vraag: wat betekent het woord ‘bang’ nu? Waar zijn deze kinderen bang voor? Is het geoorloofd om kinderen angst in te boezemen om ze te beschermen tegen gevaar? Maar wat als het angst voor de ander wordt? En hoe angstig is onze huidige maatschappij?

Bang [Ding Dong] is een korte film op basis van Rustamova’s eigen klasfoto uit de vroege jaren 90, haar bezoeken aan het asielzoekerscentrum en de foto’s die de kinderen hebben gemaakt van hun leefomgeving. Op gevoelige wijze brengt Rustamova fotografie, film en taal samen en belicht zij de alledaagse ervaringen van jonge vluchtelingen.

Dit werk is mede mogelijk gemaakt met de steun van 'Vlaanderen verbeelding werkt'.

Over de FOMU-beurs

Dit jaar geeft FOMU een werkbeurs aan Maryan Sayd, Meggy Rustamova en Nick Geboers. Voor de selectie werd samengewerkt met VICE en WIELS. De FOMU-beurs bestaat uit een artistieke opdracht om nieuw werk te maken, een presentatie in het museum en een aankoop voor de collectie.

De FOMU-beurs is een voedingsbodem voor de ontwikkeling van de artistieke carrière van fotografen in Vlaanderen en een stimulans voor dynamiek en vernieuwing binnen het fotografielandschap. Tegelijk verruimt FOMU met deze beurs de eigen blik op het fotografieveld en vergroten we de meerstemmigheid, zowel op vlak van tentoonstellingen als collectievorming.

Persbeelden & interviews

Hieronder vind je een selectie persbeelden in lage resolutie. Hoge resolutiebeelden en extra beelden zijn beschikbaar op aanvraag. Je mag maximum 3 persbeelden rechtenvrij gebruiken bij artikels over de expo. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

Op de website van Meggy Rustamova vind je een biografie en meer info over haar werk.

Meggy Rustamova is beschikbaar voor interviews. Contacteer Isabelle Willems en Sarah Skoric om een interview aan te vragen.

Persvoorstelling & interviews

De persvoorstelling van de nieuwe tentoonstellingen is op vrijdag 23 juni om 11u in FOMU. De curatoren leiden je rond in de tentoonstellingen. Vincen Beeckman en Meggy Rustamova zijn aanwezig bij de persvoorstelling. Interviews zijn op aanvraag.

Gelieve je aanwezigheid te bevestigen voor 22 juni bij Isabelle Willems en Sarah Skoric.

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

MISSIE 

FOMU wil de kracht, kwetsbaarheid en magie van fotografie koesteren en delen.

Het fotografisch beeld heeft een bijzondere relatie tot de werkelijkheid. In de hedendaagse maatschappij is een goed begrip van visuele beeldvorming onmisbaar om de wereld te begrijpen.

Daarom wil FOMU het beeldbewustzijn aanscherpen. Dat doen we door fotografie toegankelijk te maken vanuit historische perspectief en binnen een actuele context. Omdat het experiment van vandaag het erfgoed van morgen is, stimuleren we creatie, dynamiek en vernieuwing. FOMU is een plaats waar mensen zich welkom en empowered voelen om via fotografie hun blik te verruimen.

WAARDEN

FOMU is nieuwsgierigintegergedreven & intuïtief.
FOMU is een open en bruisende plek van en voor mensen. Inclusiviteit en meerstemmigheid zit verankerd in ons DNA. We dragen 4 kernwaarden uit die een kompas vormen voor verbinding en samenwerking met iedereen die met ons in contact komt.

Nieuwsgierig - we gaan actief op zoek naar blinde vlekken, vellen geen oordeel en staan open voor experiment.

Integer - in onze interacties zijn we eerlijk en betrouwbaar en nemen we onze verantwoordelijkheid.

Gedreven - we bouwen met goesting en ambitie aan een bruisende ontmoetingsplaats voor mensen en ideeën.

Intuïtief - we luisteren naar het buikgevoel, maken ruimte voor twijfel en kwetsbaarheid en creëren zo een safe space waar plaats is om te leren en te creëren.

Neem contact op met

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

info@fomu.be

www.fomu.be