NIGHTWATCH MUSEUM TAKE OVER JONG TALENT KAAPT FOMU 28/02/20

1 nacht, 15 kunstenaars, 1 museum

Op vrijdag 28 februari is het Nightwatch in het FOMU! Nightwatch is een Museum Take Over door jonge makers boordevol talent. Fotografen, beeldende kunstenaars, performers, muzikanten en dichters kapen het museum met hun artistieke creaties.

In 2019 lanceerde het FOMU een open call. Uit tientallen inzendingen selecteerden we 15 beloftevolle makers om van nul nieuw werk te creëren. De deelnemende jongeren worden tijdens de maand februari intensief artistiek gecoacht door Kelly Fober, Elli Fernandes en Lola Boris. Het eindresultaat van dit proces kan je een heel weekend lang bewonderen tijdens Nightwatch. De performances vinden enkel op vrijdagavond plaats.

De organisatie van Nightwatch is in handen van een ploeg Young Entrepreneurs. Het project wordt van A tot Z uitgewerkt door een 5 koppig team: Jaspe Azabe Habarurema, Eloi Nsanzabandi, Lori Verhoeven, Zoë Mushdi en Karl Kana.

Nightwatch is een project van het FOMU. Met het Nightwatch Young Entrepreneurs programma wil het FOMU experimenteren met nieuwe manieren van samenwerken en co-creëren. Nightwatch is een museumbreed project waarbij de Young Entrepreneurs en het FOMU hun expertise delen om het traject en de Museum Take Over uit te werken. 

NIGHTWATCH MUSEUM TAKE OVER

Vrijdag 28 februari 2020
20:00 – 01:00: Nightwatch expo + performances
00:00 – 03:00: Afterparty
Tickets: €6, €3 (-26j), gratis (-18j)
Info & tickets: https://fomu.be/kalender/nightwatch-2020

YOUNG ARTISTS

De artiesten zijn allemaal tussen de 16 en 26 jaar oud en hebben elk een uniek talent. Ze doen mee aan Nigthwatch om hun creaties te tonen, maar ook om artistiek in dialoog te gaan met andere kunstenaars en echt samen iets te creëren.

© Sarah Skoric

 ‘Normaal werk ik thuis alleen. Dit is de eerste keer dat ik met mensen om me heen werk. Zij zijn totaal andere dingen aan het doen en dat is leuk. Er is iemand die ook schildert maar die maakt heel ander werk dan ik.’ ​
– Ricky Et Talie

‘Ik wou deelnemen aan Nightwatch om uit mijn comfortzone te gaan en nieuwe dingen te leren.’ – Issa Mushidi

Mensen kunnen van mij een surrealistisch schilderij verwachten dat nogal duister getint is. Dat gaat over mentale problemen en moeilijkheden, dat is wat ik probeer te verwerken in mijn werk.’ – Goan Restiau

‘Het is een mooie kans voor alle artiesten met hun verschillende discipline. En voor mij is het ook een hele mooie kans. Eén omdat de wereld mijn kunst kan komen bewonderen en twee omdat het een uitstekend team is.’
– ​ Othi Berry

Elisabeth Klinck (24) is violiste en performance-kunstenares. Met behulp van elektronica en soundeffecten in combinatie met haar viool creëert ze haar eigen meesterwerken. Ze vormt een duo  met Jade Derudder wiens passies dans, woord, altviool en elektronica zijn.

Naast auteur van zijn eigen boek ‘Summer 96’ is Othi Berry (23) ook poëet en performer.

Fotograaf en grafisch vormgever Rami Hara (25) blijft zich verdiepen en gaat op ontdekking doorheen allerlei grafische stijlen .

Louise Verstraete (22) combineert haar passie voor scenografie met haar liefde voor textiel in haar performances.

Celina Vleugels (24) weet met haar werk een link te leggen tussen personen en objecten, kleurencombinaties en outfits. Het centrale thema van haar werk is herinnering, verlies en het portretteren van geliefden.

Anderhalf jaar geleden trok fotograaf Adel Setta (25) naar Shargiya Sennahwa. Zijn doel was om te testen in hoeverre hij als buitenstaander zou worden toegelaten in een andere leefwereld. De collectie foto’s die hij daar nam resulteerde in de fotoreeks Nawrt Misr.

Illustrator en schilder Goan Restiau (19) brengt surreële en duister getinte werken op doek. 

Yeboah Benhelima (21) producet, zingt, acteert en rapt. Vorig jaar bracht hij een eigen rapalbum uit ‘Dit Ben Ik, This Is Me’.

Oona Bovri (22) heeft haar passie voor fotografie meegekregen van haar vader. Die passie uit ze in fragiele beelden die een verhaal vertellen.

Olivia Lopez (21) maakt haar eigen fotoreeks ‘Skin Mutts’ waarin ze jongeren in beeld brengt die één of meerdere anderstalige ouders hebben. Zo verdiept ze zich in het opgroeien in verschillende culturen en hoopt ze een sociale en politieke impact te hebben.

Rune Fonteyn Seidel (17) experimenteert met verschillende (gerecycleerde) materialen en texturen. Dit resulteert in een mengvorm van grafiek, schilderkunst en textiel. 

Ricky Et Talie (20) vindt rust in schilderen. Zo uit hij gevoelens die hij op andere manieren niet laat zien. Hij voelt zich voldaan wanneer mensen in zijn schilderijen dingen zien waar hij zelf niet aan gedacht had.

Ines Vansteenkiste-Muylle (22) won in 2018 de Graduation fotowedstrijd van De Morgen met haar reeks ‘Crossroads in Springtime’ waarin ze tienermeisjes en hun levenswijze in beeld brengt.

Issa Mushidi (22) is studente Textiel Design aan het LUCA te Gent. In haar werken gebruikt ze textiel als canvas voor haar creaties: gedrukte prints op textiel, geweven doek, video etc.

Gulsah ‘Ayla’ Bayrak (22) kwam van jongs af aan in contact met mensen uit verschillende culturen. Mensen aan de rand van de maatschappij, vrouwenrechten en cultuurclashes staan centraal in haar foto’s.

YOUNG ENTREPRENEURS

Het hele project is in handen van vijf Young Entrepreneurs. Met het Nightwatch Young Entrepreneurs programma wil het FOMU experimenteren met nieuwe manieren van samenwerken en co-creëren. Nightwatch is een museumbreed project waarbij de Young Entrepreneurs en het FOMU hun expertise delen om het traject en de Museum Take Over uit te werken. 

‘Het concept sprak mij heel erg aan. Ik vond het leuk dat het museum een project lanceerde voor en door jongeren waarin ik dan de door jongeren kan zijn. Maar ook omdat ze jonge kunstenaars met weinig professionele ervaring een platform geven.’ ​
- Lori Verhoeven

 

 ©Adel Setta

 Jaspe Azabe Habarurema is Curator Public Engagement voor Nightwatch. Jaspe is fotograaf, communicatiespecialist en oprichter van het lifestylemagazine 'Reckless'.

Eloi Nsanzabandi is Artistic Curator voor Nightwatch. In het dagelijkse leven is hij casting director, filmmaker en director of photography.

Zoë Mushidi is Communication Manager voor Nightwatch. Ze studeerde illustratie en is een onafhankelijke kunstenaar die muziek, schilderkunst en andere kunstvormen combineert.

Lori Verhoeven is Project Manager voor Nightwatch. Ze heeft ervaring opgedaan in het Red Star Line Museum en organiseerde het evenement "All Roads Lead to Hip Hop".

Karl Kana is Event Manager voor Nightwatch. Hij is marketingstudent, DJ en organisator van WAR-L, Mazerati en The Lab. ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 

VOLG ONS OP FACEBOOK EN INSTAGRAM

https://www.instagram.com/nightwatch_fomu/
https://www.facebook.com/Nightwatch-FOMU-113827560077670/
@nightwatch_fomu
@fomuantwerp

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Het FOMU - Fotomuseum Antwerpen is een landelijk erkend museum dat deel uitmaakt van de Stad Antwerpen. Het is een van de meest prestigieuze en toonaangevende musea voor fotografie in Europa.

Het FOMU wordt in binnen- en buitenland erkend als een expert in het behoud en beheer van fotografisch erfgoed. Het museum geniet wereldfaam om zijn unieke historische en hedendaagse collecties. Deze omvatten fotobeelden, apparatuur en boeken uit de Belgische en internationale fotogeschiedenis, met een totaal van 3 miljoen objecten. Ook de groeiende digitale collectie wordt steeds meer ontsloten.

In een open huis treedt het FOMU in interactie met het publiek. Geëngageerd en extravert, maatschappelijk relevant, met zin voor vernieuwing. Jaarlijks organiseert het museum een tiental tentoonstellingen van Belgische en internationale fotografen, waarin fotografie, film en nieuwe media met elkaar in contact komen. Het ondersteunt ook (jong) fotografisch talent in diverse projecten, exposities en evenementen en een magazine. Lezingen, workshops en filmvoorstellingen staan regelmatig op het programma. Zo verspreidt het FOMU op een dynamische manier de passie voor en kennis over de fotografie.

Contact

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

[email protected]

www.fomu.be