Now You See Me Moria

Tem 1 augustus te zien in de inkomhal van het FOMU

Over heel Europa presenteren verschillende culturele organisaties Now You See Me Moria. In België kun je dit project bekijken in het FOMU (Antwerpen), CIVA (Brussel) en Les Chiroux (Luik).

Moria, op het Griekse eiland Lesbos, is het grootste vluchtelingenkamp in Europa. Het is overbevolkt en de leefomstandigheden zijn onmenselijk. Afgezien van de brand in september vorig jaar, komen er nauwelijks beelden uit het kamp naar buiten of in het nieuws.

Op het Instagram account @now_you_see_me_moria delen bewoners van het kamp beelden en verhalen. Now You See Me Moria groeit uit tot een krachtige vorm van burgerjournalistiek met een ondubbelzinnige call to action: steun de eis voor onmiddellijke evacuatie van het kamp.

Begin dit jaar deden ze een open oproep aan grafisch ontwerpers, meer dan 500 ontwerpers wereldwijd gaven gehoor aan hun oproep. 446 protestposters werden gemaakt, gratis te downloaden en verschenen op Valentijnsdag op muren en ramen in heel Europa. Om de zichtbaarheid te vergroten ontwierpen ze later het "actieboek" met de 446 posters en 15 foto's van Amir, Ali, Qutaeba en Mostafa.

Het FOMU, CIVA en Le Chriroux geloven in de kracht van fotografie om verandering mogelijk te maken. Elke partner maakt een tentoonstelling met de posters en foto's en gebruikt zijn platform om zichtbaarheid te geven aan Now You See Me Moria. Ook Stedelijk Museum Amsterdam, Foam, Nederlands Fotomuseum (NL), Fotodok (DE) en vele andere culturele organisaties geven een podium aan Now You See Me Moria.

In het FOMU en CIVA is Now You See Me Moria momenteel te zien. Les Chiroux presenteert in september - oktober 2022 het project als onderdeel van TempoColor.

Now You See Me Moria wordt deze zomer ook getoond op het muziekfestival Pukkelpop (Hasselt) van 19 tem 22 augustus. De presentatie op Pukkelpop maakt deel uit van Art United, een samenwerking tussen verschillende culturele partners - ​ waaronder het FOMU - om cultuur op de festivalweide te brengen.

Over Now You See Me Moria

Now You See Me Moria is in augustus 2020 gestart door Amir, een jonge Afghaanse vluchteling, en de in Nederland wonende en werkende Spaanse beeldredacteur Noemí. In een poging om mensen in Europa bewust te maken van de onmenselijke situatie in Moria begonnen zij samen een Instagramaccount waarop foto's en verhalen worden gedeeld over het dagelijkse leven in het kamp.

Ze worden vervoegd door fotografen Ali en Mostafa uit Afghanistan, Qutaeba uit Syrië, grafisch ontwerpers als Raoul, straatartiesten, studenten politieke wetenschappen en een groeiend aantal anderen. De foto's gemaakt door de bewoners laten het dagelijkse leven in het kamp zien, de erbarmelijke omstandigheden maar soms ook de onverwachte schoonheid. De posters die op basis van deze foto's zijn gemaakt verbeelden en uiten woede en onmacht, maar zijn vooral een aanklacht tegen het falende Europese vluchtelingenbeleid. Verandering van dat beleid is het doel van het internationale collectief Now You See Me Moria.

Actieboek

In samenwerking met Paradox ontwikkelt Now You See Me Moria een actieboek, dat gelanceerd werd in juni 2021. Het boek is een kant-en-klaar protestmiddel en bevat 446 affiches, 15 foto's, teksten en een manifest. Het is verkrijgbaar in de FOMU-shop. Alle betrokkenen bij dit project werken op vrijwillige basis mee. Een mogelijk financieel positief resultaat voor het Now You See Me Moria actieboek wordt overgedragen aan de gemeenschap in Moria.

Praktische informatie

Now You See Me Moria is gratis te zien in de inkomhal van het FOMU. Omwille van de geldende coronamaatregelen is het FOMU momenteel enkel toegankelijk voor mensen met een ticket. Reserveer je ticket via https://tickets.fomu.be

Het actieboek is te koop in de museumshop en de webshop van het FOMU voor €50.

Voor een persbezoek, persbeelden en vragen kun je terecht bij Isabelle Willems en Sarah Skoric.

Fotografen: Amir, Ali, Mostafa uit Afghanistan, Qutaeba uit Syrië
Woordvoerder Now You See Me Moria: Noemí , info@nowyouseememoria.eu
www.nowyouseememoria.eu
Instagram @Now_You_See_Me_Moria

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

 

 

 

 



 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

MISSIE 

FOMU wil de kracht, kwetsbaarheid en magie van fotografie koesteren en delen.

Het fotografisch beeld heeft een bijzondere relatie tot de werkelijkheid. In de hedendaagse maatschappij is een goed begrip van visuele beeldvorming onmisbaar om de wereld te begrijpen.

Daarom wil FOMU het beeldbewustzijn aanscherpen. Dat doen we door fotografie toegankelijk te maken vanuit historische perspectief en binnen een actuele context. Omdat het experiment van vandaag het erfgoed van morgen is, stimuleren we creatie, dynamiek en vernieuwing. FOMU is een plaats waar mensen zich welkom en empowered voelen om via fotografie hun blik te verruimen.

WAARDEN

FOMU is nieuwsgierigintegergedreven & intuïtief.
FOMU is een open en bruisende plek van en voor mensen. Inclusiviteit en meerstemmigheid zit verankerd in ons DNA. We dragen 4 kernwaarden uit die een kompas vormen voor verbinding en samenwerking met iedereen die met ons in contact komt.

Nieuwsgierig - we gaan actief op zoek naar blinde vlekken, vellen geen oordeel en staan open voor experiment.

Integer - in onze interacties zijn we eerlijk en betrouwbaar en nemen we onze verantwoordelijkheid.

Gedreven - we bouwen met goesting en ambitie aan een bruisende ontmoetingsplaats voor mensen en ideeën.

Intuïtief - we luisteren naar het buikgevoel, maken ruimte voor twijfel en kwetsbaarheid en creëren zo een safe space waar plaats is om te leren en te creëren.

Neem contact op met

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

info@fomu.be

www.fomu.be