Photobook Belge I Restricted Images I Sébastien Reuzé I Hannah Darabi

Vanaf 01.03.2019 kun je in het FOMU de nieuwe tentoonstellingen Photobook Belge, Restricted Images, Sébastien Reuzé en Hannah Darabi bezoeken. 

PHOTOBOOK BELGE
01.03.2019 - 06.10.2019


Fotoboeken zijn sinds het ontstaan van de fotografie een van de belangrijkste expressiemiddelen voor fotografen. Ze blijven in omloop en bereiken alleen al daardoor een groter publiek dan een tentoonstelling. Een fotoboek kan reizen of heruitgegeven worden, waardoor het een belangrijke rol speelt in de verspreiding van fotografie. Tot op heden is er nauwelijks onderzoek gedaan naar Belgische fotoboeken. Photobook Belge wil deze leemte opvullen. Het schetst een beeld van de ontwikkeling van het Belgische fotoboek van het midden van de 19de eeuw tot vandaag. Het Belgische fotoboek is een begrip geworden en krijgt met deze tentoonstelling en publicatie de erkenning die het verdient. Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Photobook Belge, uitgegeven door Hannibal en het FOMU. 

Curator: Tamara Berghmans

 

RESTRICTED IMAGES
made with the Warlpiri of Central Australia – Patrick Waterhouse
01.03.2019 - 09.06.2019


De afgelopen zeven jaar heeft Patrick Waterhouse een omvangrijk archief van koloniale representaties van Australië uitgebouwd. De foto’s, kaarten, vlaggen en andere documenten dateren van 1770 tot nu. In 2015 brengt hij het hele archief naar de woestijn in Centraal-Australië en begint daar een samenwerking met lokale kunstenaars van de Warlpiri in het Warlukurlangu Art Center. In diezelfde periode fotografeert Waterhouse ook de verschillende gemeenschappen. Lokale kunstenaars gaan aan de slag met de historische collectie en de foto’s van Waterhouse. Ze maken zich het materiaal eigen door de traditionele Aboriginaltechniek van dotpainting (schilderen met stippen) toe te passen. Hiermee bepalen en herzien ze hun eigen representatie.
De tentoonstelling Restricted Images brengt deze kunstwerken voor het eerst samen en presenteert hiermee een nieuwe lezing van de Australische koloniale en inheemse geschiedenis. Het gelijknamige fotoboek is uitgegeven door SPBH Editions (Self Publish Be Happy).

Curator: Joachim Naudts

 

SEBASTIEN REUZE
Hotel Solaire
01.03.2019 - 09.06.2019

Hotel Solaire is de eerste grote museale solotentoonstelling van de Franse fotograaf Sébastien Reuzé (FR, °1970) in België. De expressieve kwaliteit van kleur staat centraal in zijn werk. Reuzé ontwikkelt het voornamelijk zelf in de donkere kamer, waar hij een onstuimig spel speelt met alles wat licht geeft. De fotografische objecten die daaruit voortkomen, weerspiegelen zijn ongedwongen omgang met het medium. Via de warme gloed van de alom aanwezige zon neemt Reuzé de kijker mee in zijn fictieve landschap. Maandenlang heeft hij opnamen gemaakt op desolate plaatsen in de woestijn. Het resultaat is een intieme trip doorheen een ongrijpbare wereld. Reuzé schuwt het narratief: nauwgezet en stelselmatig reduceert hij de verhalende elementen. Wat overblijft is een klimaat waarin alles mogelijk wordt. Een roes waarin je mag dralen en verdwalen.
De tentoonstelling sluit aan bij het boek Colorblind Sands, uitgegeven door APE.

Curator: Rein Deslé

Deze expo is gerealiseerd met de steun van Le Fresnoy, Studio national des arts contemporains en de Fédération Wallonie - Bruxelles.

HANNAH DARABI
Enghelab Street, A Revolution through Books. Iran 1979 1983
01.03.2019 - 09.06.2019

Veertig jaar na het uitbreken van de Iraanse Revolutie presenteert het FOMU Enghelab Street, een project van de Iraanse kunstenaar Hannah Darabi (IR, 1981). Haar collectie fotoboeken en politieke boeken, uitgegeven in Iran tussen 1979 en 1983, vormt het uitgangspunt van deze tentoonstelling. Na de val van het regime van de sjah kwam er een korte periode van relatieve vrijheid van meningsuiting, die duurde tot aan de opkomst van de islamitische regering. Deze boeken getuigen van die broeierige politieke periode, die een nieuwe wind deed waaien in de Iraanse fotografie. De antropoloog en onderzoeker Chowra Makaremi (FR/IR, 1980) kadert het project in een historische context, want deze periode is essentieel om het hedendaagse Iran te begrijpen. Naast de historische objecten toont Hannah Darabi artistiek werk waarmee ze een alternatieve lezing van haar eigen collectie geeft. In Réconstructions combineert ze hedendaagse foto’s van haar geboorteplaats Teheran met familiefoto’s, postkaarten en beelden uit de media.

Het project is ontstaan uit een nauwe samenwerking tussen de kunstenaar en LE BAL in Parijs, waar de tentoonstelling in januari 2019 te zien was. Het volledige resultaat van het onderzoek is gepresenteerd in een uitgave van LE BAL en Spector Books, met bijdragen van Hannah Darabi en Chowra Makaremi.

 

Copyright_declaration.pdf

PDF - 34 Kb

Restricted Images - Tentoonstellingsteksten.pdf

PDF - 509 Kb

Photobook_Belge_tentoonstellingsteksten.pdf

PDF - 466 Kb

PHOTOBOOKBELGE_NL.pdf

PDF - 746 Kb

PRESENTATIE_PHOTOBOOKBELGE .pdf

PDF - 9.5 Mb

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Soetkin Bruneel

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

MISSIE 

FOMU wil de kracht, kwetsbaarheid en magie van fotografie koesteren en delen.

Het fotografisch beeld heeft een bijzondere relatie tot de werkelijkheid. In de hedendaagse maatschappij is een goed begrip van visuele beeldvorming onmisbaar om de wereld te begrijpen.

Daarom wil FOMU het beeldbewustzijn aanscherpen. Dat doen we door fotografie toegankelijk te maken vanuit historische perspectief en binnen een actuele context. Omdat het experiment van vandaag het erfgoed van morgen is, stimuleren we creatie, dynamiek en vernieuwing. FOMU is een plaats waar mensen zich welkom en empowered voelen om via fotografie hun blik te verruimen.

WAARDEN

FOMU is nieuwsgierigintegergedreven & intuïtief.
FOMU is een open en bruisende plek van en voor mensen. Inclusiviteit en meerstemmigheid zit verankerd in ons DNA. We dragen 4 kernwaarden uit die een kompas vormen voor verbinding en samenwerking met iedereen die met ons in contact komt.

Nieuwsgierig - we gaan actief op zoek naar blinde vlekken, vellen geen oordeel en staan open voor experiment.

Integer - in onze interacties zijn we eerlijk en betrouwbaar en nemen we onze verantwoordelijkheid.

Gedreven - we bouwen met goesting en ambitie aan een bruisende ontmoetingsplaats voor mensen en ideeën.

Intuïtief - we luisteren naar het buikgevoel, maken ruimte voor twijfel en kwetsbaarheid en creëren zo een safe space waar plaats is om te leren en te creëren.

Neem contact op met

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

info@fomu.be

www.fomu.be