Nieuwe expo's: re-collect, Issei Suda en Mous Lamrabat

Vanaf 07.05.2021 in het FOMU

re-collect
Het FOMU verzamelt 2010-2020
07.05.2021 - 07.11.2021

Vincent Delbrouck, Bieke Depoorter, Boris Mikhailov, Max Pinckers, Annemie Augustijns, David Claerbout, Jacques de Lalaing, Kimbei Kusakabe, Zanele Muholi, Dirk Braeckman … Het zijn maar enkele van de fotografen waar het FOMU de afgelopen tien jaar werk van heeft verworven voor haar collectie.

De tentoonstelling re-collect neemt je mee op een associatieve wandeling doorheen een decennium aan collectie-aanwinsten. We kiezen voor een niet-chronologische opstelling waardoor nieuwe verbanden tussen de werken ontstaan. Drie focuspunten lopen als rode draden doorheen re-collect: een focus op Belgische fotografie, op internationaal maatschappelijk relevante fotografie en een duidelijke samenhang met onze tentoonstellingen. Tegelijkertijd biedt de expo een blik op verleden, heden en toekomst van de collectie.

Het FOMU herbergt een internationale, diverse collectie van ruim drie miljoen objecten. Het geheel is tegelijkertijd historisch en actueel en bestaat uit vier deelcollecties: beeld, apparatuur, fondsen en boek. Elk jaar breiden we de collectie uit met nieuwe aankopen en schenkingen.

De tentoonstelling re-collect toont recente aanwinsten uit de deelcollectie beeld.

Persbeelden
Hieronder vind je een selectie persbeelden in lage resolutie. Een ruimere selectie persbeelden en hoge resolutiebeelden zijn verkrijgbaar op aanvraag. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

Curator: Tamara Berghmans

Issei Suda
My Japan
07.05.2021 - 03.10.2021


In de Japanse fotowereld is Issei Suda (1940-2019) een beroemde naam, maar in Europa is zijn werk relatief onbekend. Met deze eerste grote overzichtstentoonstelling buiten Japan wil het FOMU daar verandering in brengen.

In bijna zestig jaar tijd bouwt Suda een eigenzinnig oeuvre op met vaak surrealistische beelden. Hij ontwikkelt een heel eigen en consistente beeldtaal, gekenmerkt door het vierkante formaat en de contrastrijke zwart-wit afdrukken. Door zijn lens krijgt de alledaagse werkelijkheid een betoverende glans.

Suda begint zijn carrière in de turbulente jaren '60 als stage photographer bij het experimentele theatergezelschap Tenjo Sajiki. Hij kent zijn grote doorbraak in 1978 bij de publicatie van zijn eerste fotoboek, Fushi Kaden. Zijn hele carrière lang fotografeert hij bijna uitsluitend in Japan, van de traditionele festivals op het platteland tot het leven in de drukke straten van Tokio.

Voor Suda zijn al zijn foto’s favorieten. Samen vormen ze een fotoalbum waarin hij zichzelf en zijn tijd weerspiegelt ziet.

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek: Issei Suda - My Japan, uitgegeven door fw:books.

Curatoren: Frits Gierstberg & Anne Ruygt

Persbeelden
Hieronder vind je een selectie van 3 persbeelden in lage resolutie. Een ruimere selectie persbeelden en hoge resolutiebeelden zijn beschikbaar op aanvraag. Je mag maximum 3 persbeelden rechtenvrij gebruiken. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

Mous Lamrabat - We Gonna Be Alright
COVID-19 werkbeurs
07.05.2021 - 29.08.2021

Hoop en schoonheid staan centraal in het werk van Mous Lamrabat. Zijn foto’s zijn absurd en surrealistisch, soms subtiel provocerend, maar altijd kleurrijk en speels. Lamrabat knipoogt naar iconen uit de modewereld en goochelt met symbolen uit de populaire en Noord-Afrikaanse cultuur. Hij creëert een uniek visueel universum waarin hij traditionele kledingstukken en indrukwekkende attributen combineert.

In 2020 reikt het FOMU een COVID-19 werkbeurs uit aan Mous Lamrabat, Aurélie Geurts, Joud Toamah, Hélène Amouzou en Alexey Shlyk & Ben Van den Berghe. Ze creëren nieuw werk, geïnspireerd door de huidige precaire tijd. De beelden worden opgenomen in de FOMU collectie.

Voor de COVID-19 werkbeurs maakt het FOMU financiële middelen vrij, aangevuld met giften van bezoekers en de FOMU Patrons en met subsidies van Stad Antwerpen.

Curator: Ingrid Leonard

Persbeelden
Hieronder vind je een selectie van 3 persbeelden in lage resolutie. Een ruimere selectie persbeelden en hoge resolutiebeelden zijn beschikbaar op aanvraag. Je mag maximum 3 persbeelden rechtenvrij gebruiken. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

Interviews
De curatoren en fotograaf Mous Lamrabat zijn aanwezig op de persvoorstelling en zijn beschikbaar voor interviews. Voor interviews moet je vooraf een afspraak maken via Isabelle Willems of Sarah Skoric.

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Het FOMU - Fotomuseum Antwerpen is een landelijk erkend museum dat deel uitmaakt van de Stad Antwerpen. Het is een van de meest prestigieuze en toonaangevende musea voor fotografie in Europa.

Het FOMU wordt in binnen- en buitenland erkend als een expert in het behoud en beheer van fotografisch erfgoed. Het museum geniet wereldfaam om zijn unieke historische en hedendaagse collecties. Deze omvatten fotobeelden, apparatuur en boeken uit de Belgische en internationale fotogeschiedenis, met een totaal van 3 miljoen objecten. Ook de groeiende digitale collectie wordt steeds meer ontsloten.

In een open huis treedt het FOMU in interactie met het publiek. Geëngageerd en extravert, maatschappelijk relevant, met zin voor vernieuwing. Jaarlijks organiseert het museum een tiental tentoonstellingen van Belgische en internationale fotografen, waarin fotografie, film en nieuwe media met elkaar in contact komen. Het ondersteunt ook (jong) fotografisch talent in diverse projecten, exposities en evenementen en een magazine. Lezingen, workshops en filmvoorstellingen staan regelmatig op het programma. Zo verspreidt het FOMU op een dynamische manier de passie voor en kennis over de fotografie.

Contact

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

[email protected]

www.fomu.be