Stephan Vanfleteren - Corona Walks

Opening op 26 juni in aanwezigheid van Vlaams minister voor cultuur Jan Jambon en schepen voor cultuur van de stad Antwerpen Nabilla Ait Daoud.

In maart 2020 dwingt het coronavirus België tot een lockdown. Zo veel mogelijk binnenblijven, zo weinig mogelijk sociaal contact. Covid-19 verandert het dagelijks leven van iedereen. 

Van bij de start van de lockdown op 13 maart voert Stephan Vanfleteren een nieuw ritueel in: Corona Walks. Bij valavond trekt hij naar de zee, de duinen, het bos of de polders. Geen haast, het gewone leven staat toch stil. De tocht eindigt altijd in het duister.

Een selectie uit deze nieuwe reeks die Stephan Vanfleteren maakte tijdens zijn wandelingen is vanaf 27 juni te zien in het FOMU. Deze foto's zijn het antwoord van de fotograaf op de pandemie die tijdens de overzichtstentoonstelling PRESENT uitbrak en worden nu in een extra ruimte tentoongesteld. ​ 

Bezoek Vlaams minister voor cultuur Jan Jambon & schepen voor cultuur van de stad Antwerpen Nabilla Ait Daoud

Vlaams minister voor cultuur Jan Jambon en schepen voor cultuur van de stad Antwerpen Nabilla Ait Daoud bezoeken op vrijdag 26 juni de tentoonstelling PRESENT en het nieuwe luik Corona Walks in het FOMU. Stephan Vanfleteren zal hen persoonlijk rondleiden. Het is de eerste keer dat Vlaams minister voor cultuur Jan Jambon een bezoek brengt aan het FOMU.

Het FOMU pikt niet enkel met Corona Walks in op een veranderde realiteit. ‘Present at home’ - de virtuele rondleiding doorheen de tentoonstelling van Stephan Vanfleteren ​ - blijft online beschikbaar en daarnaast zette het FOMU ook een werkbeurs op om fotografen binnen deze moeilijke tijden te ondersteunen. - Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur stad Antwerpen

De pers is welkom om dit bezoek bij te wonen. Het bezoek van schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud is gepland om 14u en het bezoek van Vlaams minister voor cultuur Jan Jambon is gepland om 19u. ​ Voor vragen, interviews en meer info kun je terecht bij Isabelle Willems en Sarah Skoric.

PRESENT verlengd tem 13 september 2020

De tentoonstelling PRESENT ging van start op 25 oktober en moest op 12 maart tijdelijk de deuren sluiten in de strijd tegen Covid-19. Sinds 19 mei ben je opnieuw welkom in het FOMU én de tentoonstelling wordt verlengd tot 13 september.

PRESENT is een overdonderend succes. Al meer dan 125.000 mensen bezochten de tentoonstelling, een unicum voor het FOMU én een fotografietentoonstelling in België.

We nemen de nodige maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19. Wil je het FOMU bezoeken dan moet je vooraf online een ticket kopen voor een bepaalde datum en uur via tickets.fomu.be.

PRESENT is de eerste grote overzichtstentoonstelling van de gerenommeerde Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (°1969). Bij het grote publiek is hij vooral bekend om zijn indringende zwart-witportretten, maar de voorbije decennia leverden een brede waaier aan journalistieke, documentaire en artistieke fotografie. In deze tentoonstelling krijgen zowel de iconische beelden als de ongekende parels een plaats, en wordt de evolutie in Vanfleterens oeuvre zichtbaar.

Boek Present

Bij de tentoonstelling is het boek 'Present' verschenen dat te koop is in de museumshop en de online shop. Momenteel betaal je geen verzendkosten voor verzendingen naar België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland.

Dagboek van een fotograaf, Coronawandelingen

Op 2 juli verschijnt bij uitgeverij De Bezige Bij 'Dagboek van een fotograaf, Coronawandelingen'. Stephan Vanfleteren is niet alleen een weergaloos fotograaf, zijn dagboek toont dat hij ook meester is over het geschreven woord. ​ Het is zijn eerste boek zonder foto’s. Het boek is vanaf 2 juli te koop in de museumshop en de online shop.

Interviews & Persbeelden

De pers is welkom voor een bezoek aan de tentoonstelling. Je maakt hiervoor vooraf een afspraak bij Isabelle of Sarah. ​
Stephan Vanfleteren is aanwezig op vrijdag 26 juni en beschikbaar voor interviews.
Persbeelden zijn beschikbaar op aanvraag bij Isabelle en Sarah.

Beeld 1: Corona Walks #4714 © Stephan Vanfleteren
Beeld 2: Corona Walks #7511© Stephan Vanfleteren

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Sarah Skoric

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

MISSIE 

FOMU wil de kracht, kwetsbaarheid en magie van fotografie koesteren en delen.

Het fotografisch beeld heeft een bijzondere relatie tot de werkelijkheid. In de hedendaagse maatschappij is een goed begrip van visuele beeldvorming onmisbaar om de wereld te begrijpen.

Daarom wil FOMU het beeldbewustzijn aanscherpen. Dat doen we door fotografie toegankelijk te maken vanuit historische perspectief en binnen een actuele context. Omdat het experiment van vandaag het erfgoed van morgen is, stimuleren we creatie, dynamiek en vernieuwing. FOMU is een plaats waar mensen zich welkom en empowered voelen om via fotografie hun blik te verruimen.

WAARDEN

FOMU is nieuwsgierigintegergedreven & intuïtief.
FOMU is een open en bruisende plek van en voor mensen. Inclusiviteit en meerstemmigheid zit verankerd in ons DNA. We dragen 4 kernwaarden uit die een kompas vormen voor verbinding en samenwerking met iedereen die met ons in contact komt.

Nieuwsgierig - we gaan actief op zoek naar blinde vlekken, vellen geen oordeel en staan open voor experiment.

Integer - in onze interacties zijn we eerlijk en betrouwbaar en nemen we onze verantwoordelijkheid.

Gedreven - we bouwen met goesting en ambitie aan een bruisende ontmoetingsplaats voor mensen en ideeën.

Intuïtief - we luisteren naar het buikgevoel, maken ruimte voor twijfel en kwetsbaarheid en creëren zo een safe space waar plaats is om te leren en te creëren.

Contact

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

info@fomu.be

www.fomu.be