STEPHAN VANFLETEREN - PRESENT 25.10.2019 - 01.03.2020

Grote retrospectieve in het FOMU

Present is de eerste grote overzichtstentoonstelling van de gerenommeerde Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (°1969). Bij het grote publiek is hij vooral bekend om zijn indringende zwart-witportretten, maar de voorbije decennia leverden een brede waaier aan journalistieke, documentaire en artistieke fotografie. In deze tentoonstelling krijgen zowel de iconische beelden als de ongekende parels een plaats, en wordt de evolutie in Vanfleterens oeuvre zichtbaar.

Heel zijn carrière slingert Vanfleteren tussen actie en stilstaan; tussen intense menselijke contacten en volstrekte eenzaamheid. Als jonge fotograaf verkent hij de wereld, hongerig naar actie. Fotograferen doet hij ook in zijn thuisland: alle markante gebeurtenissen tijdens de jaren negentig passeren zijn lens. Rond de millenniumwisseling vertraagt het levensritme van de fotograaf en begint Vanfleteren zich te richten op wat dreigt te verdwijnen. Met de verbetenheid van een archivaris brengt hij zijn heimat en landgenoten in beeld. Wat hem drijft is de melancholie ​ van een rasechte romanticus. Ondertussen kan hij zich beroepen op de ervaring van een doorwinterd fotograaf. België heeft zijn chroniqueur in beelden gevonden.

Vanfleteren blijft voor zijn langlopende persoonlijke projecten de wereld rondreizen, maar hij laat deze wereld ook toe in de besloten omgeving van zijn daglichtstudio. Eindeloos veel ontmoetingen en portretten zijn het resultaat. Meer en meer sluipen de verstilling en de dood in zijn werk. Deze thema’s staan centraal in twee nooit eerder getoonde reeksen die in de intimiteit van zijn studio zijn ontstaan: een verkenning van het stilleven en de naaktfotografie.

Naast zijn eigen archief, dook Vanfleteren voor Present eveneens in de omvangrijke collectie van het FOMU. In de tentoonstelling presenteert hij een hoogst persoonlijke keuze van fotografisch werk dat hem beïnvloed heeft: van Berenice Abbott tot Walker Evans, van Irving Penn tot Bernd & Hilla Becher. Deze selectie wordt samengebracht met een keuze aan objecten en publicaties die voor de fotograaf betekenisvol zijn.

De tentoonstelling palmt het volledige museum in en neemt je mee op een fotografische reis doorheen drieëndertig jaar werk van Vanfleteren. Present biedt de gelegenheid om samen met Stephan Vanfleteren terug te kijken op een rijk en intens oeuvre met één constante: de fotograaf is steeds aanwezig, altijd present.

Korte biografie
Stephan Vanfleteren wordt geboren in 1969 in Kortrijk, België. Hij studeert fotografie aan het Sint Lucas instituut in Brussel (1988-1992). Van 1993 tot 2009 werkt hij als freelance fotograaf voor de Belgische krant De Morgen. Naast zijn opdrachten voor de krant, werkt hij onophoudelijk aan persoonlijke projecten . De laatste jaren vervult hij verschillende opdrachten voor musea, stelt hij internationaal tentoon en worden zijn foto’s wereldwijd gepubliceerd in kranten en magazine zoals Le Monde (FR), De Volkskrant (NL), The New York Times (US) en De Standaard (BE).

Boek 'Present'
Gelijk met de tentoonstelling verschijnt het boek 'Present', uitgegeven door bij Hannibal Publishing. Het boek is te koop in de museumshop voor €69.95

Persbeelden
Persbeelden kan je opvragen bij Isabelle Willems of bij Uitgeverij Hannibal.

Cover Present Stephan Vanfleteren Hannibal Publishing
Cover Present Stephan Vanfleteren Hannibal Publishing

 


Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Het FOMU - Fotomuseum Antwerpen is een landelijk erkend museum dat deel uitmaakt van de Stad Antwerpen. Het is een van de meest prestigieuze en toonaangevende musea voor fotografie in Europa.

Het FOMU wordt in binnen- en buitenland erkend als een expert in het behoud en beheer van fotografisch erfgoed. Het museum geniet wereldfaam om zijn unieke historische en hedendaagse collecties. Deze omvatten fotobeelden, apparatuur en boeken uit de Belgische en internationale fotogeschiedenis, met een totaal van 3 miljoen objecten. Ook de groeiende digitale collectie wordt steeds meer ontsloten.

In een open huis treedt het FOMU in interactie met het publiek. Geëngageerd en extravert, maatschappelijk relevant, met zin voor vernieuwing. Jaarlijks organiseert het museum een tiental tentoonstellingen van Belgische en internationale fotografen, waarin fotografie, film en nieuwe media met elkaar in contact komen. Het ondersteunt ook (jong) fotografisch talent in diverse projecten, exposities en evenementen en een magazine. Lezingen, workshops en filmvoorstellingen staan regelmatig op het programma. Zo verspreidt het FOMU op een dynamische manier de passie voor en kennis over de fotografie.

Contact

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

[email protected]

www.fomu.be