Studenten fotografie en bewoners van asielcentra fotograferen elkaars leefwereld

Samenwerking FOMU, KdG & Rode Kruis - My Space Your Space

Studenten fotografie van de Karel de Grote Hoge School (Sint-Lucas) en bewoners van de asielcentra van het Rode Kruis Linkeroever, Sint-Niklaas en Westakkers volgen deze week samen het fotografietraject 'My Space Your Space' in het FOMU. Resultaat is een expo die tijdens museumnacht opent in de inkomhal van het FOMU.

Tijdens deze samenwerking gaan ze aan de slag met het begrip 'ruimte', zowel de fysieke als persoonlijke ruimte. Er ontstaat een interculturele dialoog tussen de deelnemers en ze krijgen een inzicht in elkaars ideeën hierover. FOMU gids Gideon Hakker en fotografe Ans Brys helpen de deelnemers om hun ideeën over 'ruimte' te vertalen naar foto's. Het resultaat van het traject kun je vanaf museumnacht, bekijken in het FOMU.

De bewoners van de asielcentra kijken met een heel open en frisse blik. Alles is interessant. Van hen leer ik om terug onbevangen te kijken en verwonderd te zijn.
Christophe, 40 jaar, student KdG

Ik zie mezelf niet als fotograaf. Ik geniet meer van het kijken naar kunstwerken en het praten met de mensen in de groep. Dankzij dit project kan ik ook samenwerken met Rayan, die ik al ken van mijn jeugd in Irak.
Mohaimen, 28 jaar,  geboren in Irak

Ik vind het mooi hoe anders de bewoners van de asielcentra kijken naar alledaagse objecten. Wij selecteren zoveel in onze hoofd dat we vergeten ons open te stellen. Zij kijken met een andere blik en merken dingen op die wij over het hoofd zouden zien. Wij leren hun fotografen en zij leren ons kijken.
Ans, 38 jaar, fotografe en begeleider fotografietraject

Praktische informatie

  • de workshop is van maandag 8 juli tot en met vrijdag 12 juni van 10.00 uur tot 16.00 uur.
  • Tijdens de workshop week is het mogelijk om de deelnemers en begeleiders te interviewen, interviews kun je aanvragen via Soetkin en Isabelle: soetkin.bruneel@fomu.be of isabelle.willems@fomu.be
  • De resultaten worden getoond in een kleine tentoonstelling die tijdens museumnacht opent in de inkomhal van het FOMU, museumnacht is op zaterdag 3 augustus
  • De camera's worden voorzien door Canon. Speciaal voor dit traject mogen wij met hun nieuwste toestellen werken.

© beeld: Arthur Vermeylen

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Soetkin Bruneel

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

MISSIE 

FOMU wil de kracht, kwetsbaarheid en magie van fotografie koesteren en delen.

Het fotografisch beeld heeft een bijzondere relatie tot de werkelijkheid. In de hedendaagse maatschappij is een goed begrip van visuele beeldvorming onmisbaar om de wereld te begrijpen.

Daarom wil FOMU het beeldbewustzijn aanscherpen. Dat doen we door fotografie toegankelijk te maken vanuit historische perspectief en binnen een actuele context. Omdat het experiment van vandaag het erfgoed van morgen is, stimuleren we creatie, dynamiek en vernieuwing. FOMU is een plaats waar mensen zich welkom en empowered voelen om via fotografie hun blik te verruimen.

WAARDEN

FOMU is nieuwsgierigintegergedreven & intuïtief.
FOMU is een open en bruisende plek van en voor mensen. Inclusiviteit en meerstemmigheid zit verankerd in ons DNA. We dragen 4 kernwaarden uit die een kompas vormen voor verbinding en samenwerking met iedereen die met ons in contact komt.

Nieuwsgierig - we gaan actief op zoek naar blinde vlekken, vellen geen oordeel en staan open voor experiment.

Integer - in onze interacties zijn we eerlijk en betrouwbaar en nemen we onze verantwoordelijkheid.

Gedreven - we bouwen met goesting en ambitie aan een bruisende ontmoetingsplaats voor mensen en ideeën.

Intuïtief - we luisteren naar het buikgevoel, maken ruimte voor twijfel en kwetsbaarheid en creëren zo een safe space waar plaats is om te leren en te creëren.

Neem contact op met

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

info@fomu.be

www.fomu.be