Studenten fotografie en bewoners van asielcentra fotograferen elkaars leefwereld

Samenwerking FOMU, KdG & Rode Kruis - My Space Your Space

Studenten fotografie van de Karel de Grote Hoge School (Sint-Lucas) en bewoners van de asielcentra van het Rode Kruis Linkeroever, Sint-Niklaas en Westakkers volgen deze week samen het fotografietraject 'My Space Your Space' in het FOMU. Resultaat is een expo die tijdens museumnacht opent in de inkomhal van het FOMU.

Tijdens deze samenwerking gaan ze aan de slag met het begrip 'ruimte', zowel de fysieke als persoonlijke ruimte. Er ontstaat een interculturele dialoog tussen de deelnemers en ze krijgen een inzicht in elkaars ideeën hierover. FOMU gids Gideon Hakker en fotografe Ans Brys helpen de deelnemers om hun ideeën over 'ruimte' te vertalen naar foto's. Het resultaat van het traject kun je vanaf museumnacht, bekijken in het FOMU.

De bewoners van de asielcentra kijken met een heel open en frisse blik. Alles is interessant. Van hen leer ik om terug onbevangen te kijken en verwonderd te zijn.
Christophe, 40 jaar, student KdG

Ik zie mezelf niet als fotograaf. Ik geniet meer van het kijken naar kunstwerken en het praten met de mensen in de groep. Dankzij dit project kan ik ook samenwerken met Rayan, die ik al ken van mijn jeugd in Irak.
Mohaimen, 28 jaar,  geboren in Irak

Ik vind het mooi hoe anders de bewoners van de asielcentra kijken naar alledaagse objecten. Wij selecteren zoveel in onze hoofd dat we vergeten ons open te stellen. Zij kijken met een andere blik en merken dingen op die wij over het hoofd zouden zien. Wij leren hun fotografen en zij leren ons kijken.
Ans, 38 jaar, fotografe en begeleider fotografietraject

Praktische informatie

  • de workshop is van maandag 8 juli tot en met vrijdag 12 juni van 10.00 uur tot 16.00 uur.
  • Tijdens de workshop week is het mogelijk om de deelnemers en begeleiders te interviewen, interviews kun je aanvragen via Soetkin en Isabelle: [email protected] of [email protected]
  • De resultaten worden getoond in een kleine tentoonstelling die tijdens museumnacht opent in de inkomhal van het FOMU, museumnacht is op zaterdag 3 augustus
  • De camera's worden voorzien door Canon. Speciaal voor dit traject mogen wij met hun nieuwste toestellen werken.

© beeld: Arthur Vermeylen

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Soetkin Bruneel

Assistant press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Het FOMU - Fotomuseum Antwerpen is een landelijk erkend museum dat deel uitmaakt van de Stad Antwerpen. Het is een van de meest prestigieuze en toonaangevende musea voor fotografie in Europa.

Het FOMU wordt in binnen- en buitenland erkend als een expert in het behoud en beheer van fotografisch erfgoed. Het museum geniet wereldfaam om zijn unieke historische en hedendaagse collecties. Deze omvatten fotobeelden, apparatuur en boeken uit de Belgische en internationale fotogeschiedenis, met een totaal van 3 miljoen objecten. Ook de groeiende digitale collectie wordt steeds meer ontsloten.

In een open huis treedt het FOMU in interactie met het publiek. Geëngageerd en extravert, maatschappelijk relevant, met zin voor vernieuwing. Jaarlijks organiseert het museum een tiental tentoonstellingen van Belgische en internationale fotografen, waarin fotografie, film en nieuwe media met elkaar in contact komen. Het ondersteunt ook (jong) fotografisch talent in diverse projecten, exposities en evenementen en een magazine. Lezingen, workshops en filmvoorstellingen staan regelmatig op het programma. Zo verspreidt het FOMU op een dynamische manier de passie voor en kennis over de fotografie.

Contact

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

[email protected]

www.fomu.be