Events bij de expo Claude Samuel Zanele

Nieuwe verhalen en nieuwe inzichten in het FOMU

Het FOMU start dit najaar met New Narratives en Body Talks, enkele gloednieuwe én vernieuwende activiteiten die nauw aansluiten bij de expo Claude, Samuel, Zanele waarin drie fotografen de lens op zichzelf richten. Elk op hun eigen manier kaarten ze kwesties aan over politiek, ras, gender en identiteit. Genoeg stof tot nadenken. Daarom organiseert het FOMU dit najaar onder meer New Narratives, waarbij een gastspreker een eigen, persoonlijke visie geeft op onze expo’s en collectie, én Body Talks: one-on-one gesprekken over gevoelige thema’s zoals huidskleur, gender en geaardheid.


New Narratives

We nodigen een gastspreker uit om nieuwe verhalen (narratieven) te vertellen die de collectie en tentoonstellingen in het FOMU bij hem of haar oproepen. Elke rondleiding vertrekt vanuit het persoonlijk perspectief van de gastspreker. Het thema en de aanpak zijn dus iedere keer anders. Als deelnemer word je uitgenodigd om mee te denken over deze nieuwe betekenissen en hierover in gesprek te gaan met elkaar.

28.11.2018 | New Narratives Rondleiding met Simone Zeefuik
08.12.2018 I New Narratives Rondleiding met Anissa Boujdaini
19.12.2018 | New Narratives Rondleiding met Jaouad Alloul
09.02.2019 | New Narratives Rondleiding met Nyiragasigwa Hens

Meer info

Body Talks

Conversaties over huidskleur, gender en geaardheid zijn vaak ongemakkelijk en verlopen meestal stroef. Wij willen dit patroon doorbreken door one-on-one gesprekken te organiseren over gevoelige thema’s. In de reeks Body Talks onderzoeken we onderwerpen over het lichaam, kijken en bekeken worden en hoe we ons door de wereld bewegen. Samen met jullie willen we grenzen verkennen en verleggen, met ruimte voor twijfel, humor en (wan)hoop. 

- 28.11.18 – Body Talk: Simone Zeefuik
Over het Zwarte lichaam binnen fotografie en visuele cultuur
- 19.12.18 – Body Talk: Jaouad Alloul
Over de evolutie naar een non-binaire wereld ​
- 16.01.19 – Body Talk: Rachida Aziz
F*ck the patriarchy’

Meer info

De gastsprekers van de New Narratives en de Body Talks zijn:

Simone Zeefuik

Simone Zeefuik
Simone Zeefuik

Simone Zeefuik is schrijver en organisator en richt zich op representatie en inclusiviteit. Ze focust op Africentred perspectives, (de)koloniale instituten en de geïllegaliseerde leden van de Zwarte gemeenschappen in Nederland. Ze is een film-, theater-, literatuur- en geschiedenisliefhebber en is een nerd op het gebied van biopics, poëzie, verzetsbewegingen en Zwarte vrouwen die aan de wieg stonden van jazz, blues en rock & roll.

Meer info

 

Anissa Boujdaini

Anissa Boujdaini
Anissa Boujdaini

Anissa Boujdaini (°1989) is spoken word artieste en verzorgt al jaren slamlezingen en workshops tekst en voordracht. Met zowel persoonlijke als maatschappijkritische gedichten trekt ze haar publiek zacht maar genadeloos mee in haar gedachtestroom. Zelf beschrijft ze haar teksten als simpele woorden met een stevige inhoud.

 

Jaouad Alloul

Jaouad Alloul
Jaouad Alloul

Jaouad Alloul is theatermaker & performer. Van 2009 tot 2014 was hij een vaste waarde in de Belgische drag scene. Als tenor vocalist werd hij in 2014 halve finalist van The Voice van Vlaanderen en vertolkte hij in 2015 de rol van Angel in de rockmusical Rent van het Antwerpse musicalensemble InTeam. Met zijn korte solo Zeemeermin (2017) tourt hij langs Vlaamse scholen om taboes te doorbreken rond gender, religie, cultuur en seksualiteit. Zijn jeugd voelde dikwijls aan alsof hij in een continu spagaat tussen 2 culturen moest balanceren. Terwijl deze 2 culturen eigenlijk meer gemeen hebben dan verschillen van elkaar.

Nyiragasigwa Hens

Nyiragasigwa Hens
Nyiragasigwa Hens

Nyiragasigwa (Nyira) Hens is een Belgisch-Rwandese docent/actrice. Ze is coach van Zeemeermin, gespeeld door Jaouad Alloul. Nyira werkt al jaren met jongeren in Brussel, via theater, poëzie en beweging. Ze werkte eerder al voor De Veerman, CC Berchem, CC Deurne, Theater Luxemburg, Kunst in Zicht... Nyira maakte tevens "Boom Toudou", een monoloog voor kinderen over haar levensverhaal, in een regie van Dahlia Pessemiers-Benamar. Daarbovenop komt ze ook op voor de belangen van Rwandees geadopteerden in Vlaanderen. Hierover verscheen een driedelige reeks in HUMO.

Rachida Aziz


In Other Words

Op zaterdag 8 december willen we je wegwijs maken in de intersectionele thema’s dekolonisatie, feminisme en genderidentiteit. Anissa Boujdaini fileert samen met een groep een tekst over deze thema’s om tot een boeiend gesprek te komen.

Vooraf krijgen de deelnemers een aantal teksten om te lezen ter voorbereiding. 

Meer info


Afropean Short Film Festival

Op 21 december wordt het FOMU het domein van jong Afro-Europees filmtalent tijdens de Afropean Short Film Evening.

Afropean Short Film Evening is een samenwerking tussen Recognition, Afrika Filmfestival (AFF), het jaarlijks festival van Afrikaanse films, en het FOMU. Tijdens deze avond worden er 5 kortfilms getoond van jonge Afro-Europese filmmakers uit België, gevolgd door een talk. Recognition en AFF selecteerden de vertoningen voor deze avond.

Met o.a. screenings van:

  • Ata Ndele, regie: Malkia
  • La Mazda Jaune et sa Sainteté, regie: Sandra Heremans
  • French, regie: Josza Anjembe
  • A Child Like Innocence, regie: Eloi Nsanzabandi
  • Surprise film door Anthony Nti 

Meer info


Claude Samuel Zanele

26.10.2018 - 10.02.2019

Claude, Samuel, Zanele. Drie fotografen die de lens op zichzelf richten als venster op de wereld. Ze kaarten elk op een persoonlijke manier kwesties aan over politiek, ras, gender en identiteit.

Meer over de expo

 

Isabelle Willems

Head of press & communication, FOMU - Fotomuseum Antwerpen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Het FOMU - Fotomuseum Antwerpen is een landelijk erkend museum dat deel uitmaakt van de Stad Antwerpen. Het is een van de meest prestigieuze en toonaangevende musea voor fotografie in Europa.

Het FOMU wordt in binnen- en buitenland erkend als een expert in het behoud en beheer van fotografisch erfgoed. Het museum geniet wereldfaam om zijn unieke historische en hedendaagse collecties. Deze omvatten fotobeelden, apparatuur en boeken uit de Belgische en internationale fotogeschiedenis, met een totaal van 3 miljoen objecten. Ook de groeiende digitale collectie wordt steeds meer ontsloten.

In een open huis treedt het FOMU in interactie met het publiek. Geëngageerd en extravert, maatschappelijk relevant, met zin voor vernieuwing. Jaarlijks organiseert het museum een tiental tentoonstellingen van Belgische en internationale fotografen, waarin fotografie, film en nieuwe media met elkaar in contact komen. Het ondersteunt ook (jong) fotografisch talent in diverse projecten, exposities en evenementen en een magazine. Lezingen, workshops en filmvoorstellingen staan regelmatig op het programma. Zo verspreidt het FOMU op een dynamische manier de passie voor en kennis over de fotografie.

Contact

Waalsekaai 47 2000 Antwerpen België

+32 (0)3 242 93 00

[email protected]

www.fomu.be